Претрениране

5 коментара3/5

Всеки път въставам срещу мързела и ви подтиквам да спортувате активно. Този път прескачам уговорките, за да проучим състоянието „претрениране“, т.е. преумора от тренировки. Или когато повечето спорт ви дойде в повече.

7742_1.jpg

Кога се стига до претрениране?
По време на силови тренировки мускулните влакна се разкъсват. При нормално възстановяване след това нарастват. Когато обаче тренировката е била прекалено тежка, мускулните влакна се разкъсват втори път. В резултат вместо да нарастват, мускулите отслабват. Хормонът кортизол, който се отделя при претрениране не само пречи на възстановяването на мускулите, но блокира изгарянето на мазнините, спира синтеза на протеина и понижава нивата на тестостерона в тялото. 

7742_2.jpgПри хронична „злоупотреба“ с тренировки е възможно да се развие състоянието „претренировъчен синдром“, което се проявява с физически, емоционални и поведенчески симптоми.

Стресът, на който е подложен организмът по време на интензивна тренировка, води до ускорен сърдечен ритъм, повишено кръвно налягане, обезводняване, учестено дишане, загуба на кислород и др.

За да запази баланса на хомеостазните процеси, организмът има нужда от пълноценна почивка, която при претрениране му липсва.

Грешки, водещи до претрениране:
1. Претоварване на дадена мускулна група в една тренировка – прекалено много серии с кратки почивки между тях. 
2. Изпълнение на неправилни упражнения в грешна последователност.
3. Недоспиване.
4. Емоционален стрес.
5. Неправилен хранителен режим.
6. Злоупотреба с алкохол.
7. Тютюнопушене.

Симптоми на претренирането: продължителна умора, болки в мускулите и ставите, отслабване на имунната система, депресия, безсъние, понижен апетит и редукция на тегло, чести травми, нарушения в менструалния цикъл, сърдечни проблеми.

Как да се справим с претренирането?

Почивайте! Тялото трябва да има възможност да се възстанови след тренировка и да се подготви за следващата. Колкото по-продължително е претренирането, толкова по-дълго трябва да почивате след нея. Временната загуба на форма може да бъде възвърната много по-лесно, отколкото ако продължите да се пренатоварвате до пълно изтощение. Като профилактика е добре поне 2-3 пъти годишно да спирате тренировките за по десетина дни.

Съобразявайте се с възможностите на тялото си по време на тренировка. Не се изсилвайте с прекалено интензивни и тежки упражнения, с цел по-бързи резултати. Не достигайте до етап, в който тренировката да ви е неприятна.

Осигурете си пълноценен сън по 8 часа на денонощие.

Спазвайте хранителен режим
, който гарантира набавяне на организма на необходимите хранителни вещества и е съобразен с метаболизма и тренировъчната ви програма.

Масажът и сауната са верни помощници във възстановяването.

7742_3.jpg

Помнете, че повечето труд в залата не означава по-високи резултати.  Неправилното изпълнение на упражненията, хаотичният хранителен план и желанието за прекалено бърз ефект водят до претрениране. Затова тренирайте с мисъл, т.е. редовно и умерено!

Консултант: Белчо Христов – персонален фитнес инструктор

29.05.2008/Биляна Божилова

5 коментарaДобави коментар »

Slater999

От Slater99916.07.2009, 18:50 ч.

В желанието си да влезна в форма освен диета спазвах и тренировъчен режим, с който доста попрекалих и резултатът беше потресаваш-вместо да свалях килограми -аз се чувствах все по-тежка и надебеляла-причината за това...

Виж всички коментари за "Претрениране".

Още от "Полезно"

Отпусната кожа след отслабване – как да се справим?

Отпусната кожа след отслабване – как да се справим?

Няма по-голямо удоволствие за всеки, който е на диета, от реално свалените килограми. Понякога по-малкото килограми носят след себе си отпусната кожа. Вижте как бихте могли да се справите с отпуснатата кожа след отслабване.

Плиометрия за по-добра форма

Плиометрия за по-добра форма

Плиометрия е тренировъчен метод, при който упражненията дават възможност на мускула да достигне максимална сила за възможно най-кратко време. Комбинацията от плиометрия и бягане е идеална тренировка за отслабване и поддържане на форма.   

Виняса Флоу Йога с Шон Корн

Виняса Флоу Йога с Шон Корн

Какво е Виняса Флоу Йога? Шон Корн - един от най-търсените йога учители в Холивуд за същността на Виняса Флоу Йога, практиките “The Body and Beyond” и „Detox Flow“ в ексклузивно интервю за Rozali.com.