Претрениране

5 коментара3/5

Всеки път въставам срещу мързела и ви подтиквам да спортувате активно. Този път прескачам уговорките, за да проучим състоянието „претрениране“, т.е. преумора от тренировки. Или когато повечето спорт ви дойде в повече.

7742_1.jpg

Кога се стига до претрениране?
По време на силови тренировки мускулните влакна се разкъсват. При нормално възстановяване след това нарастват. Когато обаче тренировката е била прекалено тежка, мускулните влакна се разкъсват втори път. В резултат вместо да нарастват, мускулите отслабват. Хормонът кортизол, който се отделя при претрениране не само пречи на възстановяването на мускулите, но блокира изгарянето на мазнините, спира синтеза на протеина и понижава нивата на тестостерона в тялото. 

7742_2.jpgПри хронична „злоупотреба“ с тренировки е възможно да се развие състоянието „претренировъчен синдром“, което се проявява с физически, емоционални и поведенчески симптоми.

Стресът, на който е подложен организмът по време на интензивна тренировка, води до ускорен сърдечен ритъм, повишено кръвно налягане, обезводняване, учестено дишане, загуба на кислород и др.

За да запази баланса на хомеостазните процеси, организмът има нужда от пълноценна почивка, която при претрениране му липсва.

Грешки, водещи до претрениране:
1. Претоварване на дадена мускулна група в една тренировка – прекалено много серии с кратки почивки между тях. 
2. Изпълнение на неправилни упражнения в грешна последователност.
3. Недоспиване.
4. Емоционален стрес.
5. Неправилен хранителен режим.
6. Злоупотреба с алкохол.
7. Тютюнопушене.

Симптоми на претренирането: продължителна умора, болки в мускулите и ставите, отслабване на имунната система, депресия, безсъние, понижен апетит и редукция на тегло, чести травми, нарушения в менструалния цикъл, сърдечни проблеми.

Как да се справим с претренирането?

Почивайте! Тялото трябва да има възможност да се възстанови след тренировка и да се подготви за следващата. Колкото по-продължително е претренирането, толкова по-дълго трябва да почивате след нея. Временната загуба на форма може да бъде възвърната много по-лесно, отколкото ако продължите да се пренатоварвате до пълно изтощение. Като профилактика е добре поне 2-3 пъти годишно да спирате тренировките за по десетина дни.

Съобразявайте се с възможностите на тялото си по време на тренировка. Не се изсилвайте с прекалено интензивни и тежки упражнения, с цел по-бързи резултати. Не достигайте до етап, в който тренировката да ви е неприятна.

Осигурете си пълноценен сън по 8 часа на денонощие.

Спазвайте хранителен режим
, който гарантира набавяне на организма на необходимите хранителни вещества и е съобразен с метаболизма и тренировъчната ви програма.

Масажът и сауната са верни помощници във възстановяването.

7742_3.jpg

Помнете, че повечето труд в залата не означава по-високи резултати.  Неправилното изпълнение на упражненията, хаотичният хранителен план и желанието за прекалено бърз ефект водят до претрениране. Затова тренирайте с мисъл, т.е. редовно и умерено!

Консултант: Белчо Христов – персонален фитнес инструктор

29.05.2008/Биляна Божилова

5 коментарaДобави коментар »

Slater999

От Slater99916.07.2009, 18:50 ч.

В желанието си да влезна в форма освен диета спазвах и тренировъчен режим, с който доста попрекалих и резултатът беше потресаваш-вместо да свалях килограми -аз се чувствах все по-тежка и надебеляла-причината за това...

Виж всички коментари за "Претрениране".

Още от "Полезно"

Емоционална аеробика

Емоционална аеробика

Емоционалната кондиция е като физическата. Необходими са редовни тренировки на чувствата, докато достигнете желаната подвижност и тонус.

13 любопитни фитнес съвета

13 любопитни фитнес съвета

Какво трябва да знаете, преди да стъпите във фитнес залата? Има ли хитринки, с които да направите тренировката си по-ефективна? Вижте нашите 13 любопитни фитнес съвета

Рецепти за фитнес фенки

Рецепти за фитнес фенки

Има ли универсална фитнес диета? Разбира се, че не. Има храни, които помагат за натрупване на мускулна маса, за сваляне на килограми или за енергия. Има и рецепти, които са идеални за включване в менюто на всяка фитнес фенка.