Протеините и фитнесът

2 коментара3/5

Протеините (белтъчините) са най-важните хранителни съставки за активно занимаващите се с фитнес. Когато ги приемаме с храната, те се разграждат до аминокиселини. Организмът ги използва за изграждането на новата мускулна тъкан.

7815_2.jpg

Протеините са едни от основните градивни компоненти на тъканите. Участват във всички жизненоважни процеси в организма – обмяна на веществата, растеж, мускулна активност, мисловна дейност и т.н. Белтъчните молекули са изградени от аминокиселини, които представляват прости химични съединения от въглерод, водород, кислород, азот и сяра. Познати са около 80 аминокиселини, от които 20 имат значение за човека. Те се делят на заменими (неесенциални) и незаменими (есенциални). Заменимите могат да бъдат произведени от тялото при нужда – аспарагин, карнитин, цистин, глутамин, орнитин, таурин, тирозин и др. Незаменимите аминокиселини не се произвеждат от организма и трябва да се набавят чрез храната. Те са 8 на брой – метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, валин, фениланин и лизин. Протеините съдържат 500 или повече аминокиселини. Всеки протеин си има уникален номер и поредица от аминокиселини, които определят структурата и функциите му.

7815_3.jpgЖивотинските и соевите протеини съдържат и 8-те есенциални аминокиселини и се наричат пълни. Растителните протеини се срещат в зеленчуците, ядките и бобовите растения и се наричат непълни. 

Ако сте умерено активни жени, т.е. спортувате три пъти в седмицата между 30 и 60 минути, необходимата ви доза протеини е 12-15% от всички приети калории за деня (около 50 г протеини). Ако сте средно активни, т.е. правите упражнения от 4 до 6 пъти седмично по 30-60 минути, имате нужда от 80-100 г протеини дневно (20% от калориите за деня). На много активните (тренират всеки ден по повече от час) са необходими 130-140 г протеини дневно или 30% от калориите.    

Недостигът от протеини причинява умора и отпадналост, намалява имунната защита и здравината на костите. Спазващите нискокалорични диети и активно спортуващите са подложени на още по-голям риск, тъй като изгарят протеините си вместо мазнини. В тези случаи приемът на протеинови добавки е препоръчителен.  

Излишъкът от протеини също има отрицателни ефекти – покачване на теглото, складиране на излишните калории под формата на мазнини, дехидратация, увреждане на черния дроб. Доказано е и, че при по-висок прием на протеини се отделя повече калций, а това влияе деструктивно на костната система. 

Балансираното, здравословно хранене препоръчва ежедневно да се консумират 15-20% протеини, 55-60% въглехидрати и 20-30% мазнини. Така ще постигнете оптимална форма и най-важното – ще я задържите.

10.06.2008/Биляна Божилова

2 коментарaДобави коментар »

Белчо Христов

От Белчо Христов14.06.2008, 12:11 ч.

Да се заменят мюслите с овесени ядки или трици ;)

Виж всички коментари за "Протеините и фитнесът".

Още от "Полезно"

Фитнес съвети за фигура "Ябълка"

Фитнес съвети за фигура "Ябълка"

Фитнес режимът ви трябва да е съобразен освен с физическите ви възможности, така и със специфичната ви структура на тялото. Вижте как да тренирате, ако имате фигура тип "Ябълка".

Музика и смях във фитнеса

Музика и смях във фитнеса

Повече музика и смях във фитнеса – по-ефективна тренировка. Научно доказано е, че доброто настроение, предизвикано от весела музика и забавни видеоклипове, ускорява кръвообращението и укрепва сърдечносъдовата система.

Фитнес анатомия

Фитнес анатомия

Фитнес успехите са непостижими без познаване на мускулната анатомия. Несериозно е да се впуснете в усилени тренировки, ако не сте запознати с мускулите на тялото си. Фитнес грешките най-често са резултат именно от това.