Фитнес по време на месечен цикъл

11 коментара5/5

Голяма част от жените, които активно се занимават с фитнес, спират по време на месечния си цикъл. Необходимо ли е това? Не.

7943_0.jpg

Специалистите са категорични, че фитнес тренировките по време на менструация не крият никакви рискове за здравето. Умереното натоварване дори помага да се преодолеят симптомите на месечното неразположение – болки и спазми в коремната област, задържане на течности и обща отпадналост. 

Основната причина за болките и спазмите в корема е недостатъчното кръвоснабдяване на матката в този период. То се дължи на съединението простагландин, което свива кръвоносните съдове, стимулира изхвърлянето на кръв от матката и забавя кръвотока към нея.

7943_1.jpgКак точно влияе фитнесът на месечния цикъл?
Фитнес тренировките намаляват болките в периода на менструация като редуцират отделянето на простагландин и стимулират отделянето на ендорфини. Изпотяването пък намалява задържането на течности. Според някои проучвания, неясно защо редовните силови тренировки намаляват продължителността на цикъла, като по този начин играят ролята на регулатор.

Разбира се, важно е да не се стига до претрениране, което може да предизвика аменорея (спиране на менструацията за повече от три месеца). Тя може да доведе до трайни последици като остеопороза, стерилитет, кожни проблеми, повишен холестерол и т.н. Но жените, които редовно правят силови упражнения, са с висока плътност на костите и дори да имат нарушения в цикъла, няма да стигнат до остеопороза.        

Друго интересно проучване показва, че след периода на овулацията се изгарят повече калории и мазнини, отколкото преди това.

Запомнете:
1. Силовите тренировки са най-ефективни по време на месечен цикъл.
2. Първият ден от менструацията по-добре го пропуснете, но в никакъв случай не спирайте фитнеса през останалото време.
3. Избягвайте упражненията за коремната мускулатура в периода.

26.06.2008/Биляна Божилова

11 коментарaДобави коментар »

Info

От Info24.10.2008, 00:42 ч.

Чела съм някъде, че тренировките по време на цикъл може да увеличат риска от ендометриоза, която е коварна и опасна болест... Аз го прочетох след като вече я имах... Преди това не съм се влияела от цикъла си и си тренирах...

Виж всички коментари за "Фитнес по време на месечен цикъл".

Още от "Полезно"

L-карнитин е фитнес помощник

L-карнитин е фитнес помощник

L-карнитин е аминокиселина, която се произвежда от тялото, но фитнес активните се нуждаят от допълнителни дози чрез храна или хранителни добавки. L-карнитин е с основни функции за изгарянето и освобождаването от мазнините в организма.

Джогингът

Джогингът

Това е идеалният спорт за всеки ден, защото всеки може да походи пеша в градината, парка, дори на работното си място по време на обедната почивка.

Фитнес съвети за фигура "Пясъчен часовник"

Фитнес съвети за фигура "Пясъчен часовник"

Фитнес режимът ви трябва да е съобразен освен с физическите възможности, така и със специфичната структура на тялото ви. Вижте как да тренирате, ако имате фигура тип „Пясъчен часовник“.