Фитнес за двама

8 коментара2/5

Фитнес за двама е най-добрата светивалентинска изненада. С каква физическа активност да се заемете зависи от личните и споделените ви предпочитания. Помнете, че двойките, които се забавляват заедно, остават заедно.

9162_0.jpg

Уморени сте от скучната светивалентинска традиция - цветя за нея, шоколад за него, вечеря на свещи и романтичен филм? Сега е моментът да започнете обща фитнес програма.

Предимства на фитнеса за двама

 • 9162_1.jpgБезопасност: Когато някой те наблюдава (особено, ако този „някой“ е половинката ти), се повишава нивото на безопасност. Винаги страничното око е по-обективно от собственото. Това ще ви помогне да избегнете неприятните крампи и другите проблеми от претренирането.
   
 • Повече време заедно: Двойките прекарват все по-малко време заедно, затрупани с работа или други отговорности. Вместо да ходите на фитнес сами и допълнително да удължавате времето, в което сте разделени, може да го съкратите с обща физическа активност.
   
 • Общи интереси: Ако и двамата прибавите фитнеса в списъка си с хобита и интереси, това означава, че ще имате повече допирни точки и ще заздравите отношенията си.
   
 • Мотивация и подкрепа:Да окуражаваш и подкрепяш партньора си е един от най-силните мотиватори за него. Така повече ще се грижите един за друг и ще се сближите допълнително.
   
 • По-дълбока връзка: Фитнесът произвежда хормони, които отключват чувството за щастие, намаляват стреса и повишават либидото. Много проучвания доказват, че двойките, които спортуват редовно, имат по-активен сексуален живот.
   
 • Баланс: При много двойки единият партньор предпочита кардиото (обикновено жената), а другият залага на силовите тренировки (предимно мъжът). Като спортувате заедно това ще ви помогне да постигнете баланс, като съчетавате успешно аеробните с анаеробните занимания. Този, който е по-навътре в определена област, може да напътства другия за правилното изпълнение на упражненията.

Фитнес за двама. Какъв?

9162_2.jpgФитнес в зала
Много по-забавно е да тренираш упорито, докато някой наблюдава колко усърдно се представяш. Може да се редувате - докато единият залага на кардиото, другият прави силови упражнения или единият почива и помага на другия. Много от фитнес салоните правят специални намаления за двойките, които ги посещават.

Йога
Не се съмнявам, че достатъчно сте чели и слушали за предимствата на йога. Чрез нея не само ще подобрите физическата си форма, но и ще постигнете духовно единство, за което едва ли сте предполагали, че може да съществува между двама души.

Спининг
Спинингът също е добър вариант за двойки, които предпочитат да се забавляват в социална среда, сред други съмишленици. Да не говорим за изгорените 600-800 калории за 40-минутна сесия.

Танц
Танцът е идеален фитнес, особено ако се практикува по двойки. Докато изучавате салса, мамбо или танго, танцуването е великолепен начин да повишите сърдечния си ритъм и да изгорите калории. Допълнително предимство: ще блеснете с умения на следващата сватба, на която ви поканят.

Джогинг
Когато практикувате джогинг по двойки, правете го на интервали. Ако сте бавен бегач, а партньорът ви е по-бърз, интервалите са идеални за вас. Няколко минути тичайте в по-бързото темпо на партньора си, след което го намалете по ваш вкус. Така ще може да се движите с едно и също темпо.

Спорт по двойки
Ако не си падате по фитнес залите, може да изберете спорт като тенис, бадминтон или скуош. Съревнованието ще разпали страстта помежду ви.

9162_3.jpg

Основни правила на фитнеса по двойки
1. Преди да започнете, задължително трябва да определите фитнес нивото си. Ако единият е много напред със спорта, а другият напълно скаран с физическата активност, трябва да намерите баланса и да подберете програма, която да е полезна и за двамата.

2. Импровизирайте. Пробвайте упражненията, които практикува партньорът ви и му покажете своите. Компромисите във фитнеса ще ви направят по-толерантни в отношенията помежду ви.

3. Често мъжете недоволстват от непрекъснатите диети на половинките си. Ако сте започнали обща фитнес програма, би било добре да опитате да балансирате хранителните си навици. Доказано е, че двойките, които спортуват заедно, са загрижени не само за собственото си хранене, но и за това на партньора си.

Ето какво мисли за фитнеса по двама звездата Рийз Уидърспуун: „Фитнес упражненията снабдяват с ендорфини. Ендорфините ни правят щастливи. Щастливите хора не убиват съпрузите си!“

12.02.2009/Биляна Божилова

8 коментарaДобави коментар »

Ех

От Ех13.02.2009, 14:34 ч.

Хубава идея, дано да имам с кого да я споделям. За сега няма, но идва лято и нови възможности. Последните ми спомени от такова нещо бяха доста глупави. Или другият е прекалено напреднал и не му се съобразява с мен или...

Виж всички коментари за "Фитнес за двама".

Още от "Полезно"

Фитнес съвети за фигура "Банан" и "Обърнат триъгълник"

Фитнес съвети за фигура "Банан" и "Обърнат триъгълник"

Фитнес режимът ви трябва да е съобразен освен с физическите възможности, така и със специфичната структура на тялото ви. Вижте как да тренирате, ако имате фигура "Банан" или "Пясъчен часовник".

Йога упражнения за краката

Йога упражнения за краката

Какви йога упражнения да правим за стегнати и тонизирани крака? Малко хора знаят как да се грижат за краката си чрез подходящи упражнения. Йога идва на помощ.

Отслабване с ултразвук

Отслабване с ултразвук

В борбата с килограмите вече се включи и ново „оръжие“ – революционната патентована технология Bella Contour.