Тренировка - сутрин или вечер?

1 коментар0/5

Кое е най-подходящото време за тренировка – сутрин или вечер? Вижте кои са предимствата на сутрешната и на вечерната тренировка, за да прецените сами.

Тренировка - сутрин или вечер?
 © iStock

Спортът е здраве, а тренировките са пътят към по-здравословния живот и по-добрата фигура. Има безброй начини човек да тренира – фитнес, тичане, дълги разходки, йога, пилатес, киксбокс, пол денсинг и дори танците.

Без значение какъв е вашият избор на тренировка, вероятно се чудите кога е най-подходящото време да тренирате – сутрин или пък вечер? Еднозначен отговор на този въпрос няма. Много експерти смятат, че сутрешните тренировки са по-добрият вариант, докато други фитнес специалисти са на обратното мнение.

Всъщност вие самите трябва да прецените дали е по-подходящо за вас да тренирате сутрин или вечер. До голяма степен тренировъчният ви режим зависи от фактори като свободно време, ангажименти, физическо състояние и възможност за определен тип тренировка.

За да вземете правилното решение, вижте кои са предимствата на сутрешната и на вечерната тренировка:

 

„За” тренировката сутрин

 

Последователност

По-добре е човек да тренира рано сутрин, защото по това време на деня той няма задължения, свързани със семейството, вечерни планове, работа до късно и други разсейващи елементи. Ако тренировката е първото нещо, което правите рано сутрин, това ще ви помогне да постигнете постоянния и редовен режим, от който се нуждаете. Освен това умората от дългия и натоварен ден много пъти може да ви накара да се приберете у дома, вместо да тренирате.

По-малко хора

В случай, че ходите на фитнес, вероятно сте забелязали, че най-много хора тренират в периода между 17:00 и 20:00 часа. Това определено затруднява тренировката, когато е претъпкано и се налага да изчаквате, за да се освободи даден уред. Тренировките сутрин са по-приятни и по-ефективни именно, защото в ранните часове на деня няма толкова голям наплив от хора.

Тренировка - сутрин или вечер?

Здравословна закуска

Когато човек тренира сутрин, това обикновено задейства „ефекта на доминото”, а именно – той има желание да продължи със здравословните навици през целия ден. Много по-вероятно е да се спрете на полезна и питателна закуска, ако преди това сте тренирали. Приемът на вода през целия ден също се увеличава.

Какво да ядете след сутрешната тренировка? >>>

Сън

Знаейки, че трябва да станете рано за сутрешна тренировка, вие несъзнателно започвате да придобивате по-добри навици по отношение на съня. Тоест – лягате навреме, защото знаете, че на следващата сутрин трябва да сте свежи и отпочинали за тренировка. А какво знаем – добрият сън е от съществено значение за здравето и за добрата фигура. Изследвания показват, че човек има глад за повече нездравословна храна, когато сънят му е недостатъчен. Това се дължи на хормона лептин, (отговорен за чувството за ситост), чиито нива падат драстично при липса на достатъчно сън. От друга страна нивата на грелина (който стимулира апетита) се повишават. Малкото часове сън са отговорни и за по-голямото производство на хормона кортизол, който също е отговорен за преяждането.

Вижте още:

4 билки за добър сън >>>

 

„За” тренировката вечер

 

Физическо състояние

Някои хора просто не се чувстват добре, когато се налага да стават рано. А сутрешната тренировка изисква много по-ранно събуждане, отколкото за работа. Ако и вие сте от тези хора, вероятно трябва да изберете да тренирате вечер. Когато човек се чувства вял, уморен и неспособен за концентрация сутрин, това ще се отрази негативно на физическото му състояние и способността му да тренира. Може дори да доведе до травми от невнимание. В този случай по-подходяща е тренировката вечер.

Тренировъчни травми: 4 идеи как да ги избегнете >>>

Възможности

Вечерта е времето, когато фитнес залите предлагат по-голямо разнообразие от различни класове, които може да посещавате. Това увеличава и вашия шанс да откриете точната тренировка, от която се нуждаете и която ви допада най-много. Както вече беше споменато – най-много хора тренират в периода между 17:00 и 20:00 часа, така че ако вашата тренировка не е самостоятелна и изисква треньор, то ще трябва да се съобразите с възможностите, които ви се предлагат.

Тренировка - сутрин или вечер?

Понижаване на стреса

Наддаването на тегло е свързано с повишените нива на стрес, отговорен за които е хормонът кортизол. Както знаем обаче – тренировката е чудесен начин човек да се освободи от стреса и да се почувства по-добре. Ето защо едно от предимствата на тренировката вечер е, че тя ви помага да намалите стреса и напрежението, натрупани през деня.

Тренировка с приятел

По-лесно е да намерите приятел, с когото да тренирате вечер, отколкото сутрин. Това може да бъде дори колега, с когото заедно да ходите на тренировка след работа. А както знаем – да тренираш с приятна компания увеличава мотивацията и намалява шанса да пропуснете някоя сесия.

17.11.2016/Милена Алексиева

1 коментарДобави коментар »

Keititi

От Keititi17.11.2016, 11:19 ч.

Рано въобще не мога да ставам, така че сутрин въобще няма.Приятел,колега въобще не ми трябва и въобще няма да допусна. Тренировки през деня,тренировки сутрин или вечер няма как да се стане

Виж всички коментари за "Тренировка - сутрин или вечер?".

Още от "Полезно"

Мускулно схващане

Мускулно схващане

Мускулно схващане е неконтролирана мускулна контракция, която блокира мускула в болезнен и продължителен спазъм. За разлика от нормалната мускулна контракция нямате контрол върху това кога и къде може да ви атакува мускулното схващане.

Женските фитнес грешки

Женските фитнес грешки

Какви фитнес грешките допускат най-често жените във фитнеса? Трениране по една и съща програма дълго време, упражнения на празен стомах, тъпчене с „junk food“, избягване на силови тренировки.... и още, и още.

Конкурс  МИС "ФИТНЕС"

Конкурс МИС "ФИТНЕС"

Rozali.com и аеробик-клуб "Юлива" обявяват виртуален конкурс за Мис Фитнес.