Тренировъчни травми: 4 идеи как да ги избегнете

0 коментара0/5

Не е тайна, че извършването на физически упражнения без необходимите предпазни мерки може да доведе до повече вреди, отколкото ползи за тялото

Стречингът е много важен
Стречингът е много важен © iStock

Ето защо, ако сте получили травма по време на тренировка, то най-вероятно сте направили нещо неправилно. Повечето пъти травмите са пряк резултат от тренировките, но понякога други причини също могат да доведат до различни наранявания.

Една такава причина може да бъде недостатъчното количество сън. Ако не сте се наспали, това може да доведе до катастрофа във фитнеса, защото вашите двигателни способности ще бъдат по-ограничени – идеалната предпоставка за травми.

Според проучване при подрастващите спортисти, които спят по осем часа в денонощие, съществува 68% по-малък риск от наранявания по време на тренировки.

Друга вероятна причина за травми са обездвижените тазобедрени флексори, които са често срещани при хора, прекарващи по-голямата част от деня си седнали вкъщи или на работното място. Слабите тазобедрени флексори са отговорни за по-голяма част от нараняванията в долната част на крака.

Ето четири начина, с чиято помощ може предотвратите или поне намалите драстично риска от тренировъчни травми:

Правете повече стречинг

Разтягането преди и след тренировка е много важно. Много хора обаче не отдават значение на стречинга и не го вместват в своята тренировъчна програма. Разтягането е изключително важно, защото чрез него човек отпуска мускулите си и подобрява своята гъвкавост.

Прочетете още по темата:

Стречинг за гъвкавост >>>

Идеи за стречинг, с които да избегнете травми в няколко участъка:

  • За да избегнете нараняване в областта на врата: Застанете прави с гръб към стената и наклонете главата си назад, докато не докоснете стената. Задръжте своята глава в тази поза в продължение на 5 секунди и я върнете в изходяща позиция. Направете това 10 пъти.
  • За да избегнете травми в областта на краката: Застанете срещу стената и облегнете ръцете си на нея (цялата част от лактите до дланите). Сложете левия крак пред другия и леко приклякайте с десния си крак, така че напрежението да се усеща в неговото коляно. Повторете разтягането с другия крак (по 10 пъти за всеки).
  • За да избегнете наранявания в ниската част на гърба: Легнете по гръб, свийте краката си, а след това приближете двете колена към своя гръден кош. След това преместете главата си напред към колената. Разтягайте само толкова, колкото се чувствате удобно.

Работете за изграждането на мускулна маса

Когато вашите мускули са слаби, това ви излага на риск от травми или други сериозни проблеми, дори когато тренирате „леки упражнения“. По тази причина е важно да отделяте достатъчно време за изграждането на мускулна маса. Начинаещите със сигурност трябва да започват с упражнения с ниска интензивност като ходене, а не тичане. Изграждането на мускулите става постепенно – точно по този начин трябва и да се усилва напрежението върху тях.

Жена тренира във фитнеса

Правете всичко правилно

Това означава използването на правилно фитнес оборудване и използването на правилна техника. Обърнете внимание на начина, по който се упражнявате и на това, с което се упражнявате. Посъветвайте се с фитнес инструктор в началото на вашите тренировки, за да бъдете сигурни, че правите всичко по правилния начин и че рискът от травми е минимален. Имайте предвид, че мускулната треска след тренировка е нещо нормално, но не е нормално да ви боли, докато тренирате.

Спете достатъчно

Както вече споменахме, недостатъчният сън може да навреди не само на вашите когнитивни умения, но и на двигателните ви такива. По тази причина е необходимо да си гарантирате, че вашето тяло и ум са достатъчно отпочинали. Позволете на организма си да се възстанови и залагайте на повече здравословни храни. Освен това пийте повече вода, тъй като тялото се дехидратира, докато тренирате (чрез потта). Дехидратацията може да доведе до мускулни спазми, а те до наранявания.

17.03.2016/Милена Алексиева

Още от "Полезно"

5 лесни йога асани при главоболие

5 лесни йога асани при главоболие

Йогата е естествен начин да се справите със здравословните проблеми. Различни йога асани могат да са ефективни дори при упоритото главоболие. Предлагаме ви 5 лесни за изпълнение йога пози, с които да се отпуснете след тежкия работен ден и да прогоните главоболието.

Във форма след 50 – полезни съвети

Във форма след 50 – полезни съвети

Възрастта не е оправдание, за да загубите форма. А добрата форма често е равна на добро здравословно състояние. Това важи особено са жените на и над средна възраст. Затова решихме да съберем някои полезни съвети как да поддържате форма след 50.

На война срещу целулита!

На война срещу целулита!

Не се плашете – не е като да гониш демони. Целулитът всъщност не е нищо повече от малко токсини, мазнини и вода, които не са непознати на никоя жена на планетата.