Вдигане на тежести и дупе

1 коментар0/5

Вярно ли е, че дупето става по-голямо с вдигане на тежести? А защо въпреки усилените тренировки човек все още не отслабва, а дори наддава тегло? Отговори на тези въпроси може да откриете в следващите редове.

Вдигане на тежести и дупе
 © iStock

Дейностите във фитнеса могат да бъдат различни, но най-общо казано се делят на кардио и силова тренировка. Много жени избягват силовата тренировка и по-конкретно вдигането на тежести, защото смятат, че по този начин дупето им ще стане по-голямо. Вдигането на тежести наистина оказва влияние върху дупето, но положително и по-точно стягащо.

Истината е, че изключително малък брой жени имат капацитет да изградят огромни мускули, тъй като дамите не разполагат с достатъчно тестостерон в телата си, за да го направят.

Ако самите вие имате притеснения, че дупето ви ще стане по-голямо с вдигане на тежести, бъдете спокойни, защото това не е възможно. Заблуждаващият ефект се получава само тогава, когато тялото не изгаря достатъчно бързо мазнините, колкото бързо се случва изграждането на мускулна маса.

Прочетете още:

5 съвета как да оформите дупето си

Всъщност това е често срещан случай при много хора, които започват да тренират. Ефектът обаче преминава бързо и всъщност човек не се сдобива с по-голямо дупе заради вдигане на тежести.

Какво да направите, ако имате чувство, че не губите тегло?

Изчакайте

Успокойте се и дайте време на тялото си да реагира на вашите тренировки и здравословно хранене. Здравословното хранене също е много важно, защото в противен случай дупето ви може да се уголемява от вредните храни, а не от вдигането на тежести. Отнема време преди резултатите да се забележат – при някои хора са седмици, при други месеци.

Добави описание

Разберете вашето тяло

Когато започнете да вдигате тежести, възможно е да се появят болки. Болката е вид възпаление, а възпалението може да доведе до задържане на вода. Ето защо човек може да се заблуди, че дори качва килограми, но всъщност това са естествени промени в процеса на изграждане на мускули. В крайна сметка всичко ще се нормализира.

5 бързи съвета за стегнато дупе >>>

Елиминирайте стреса

Ако сте стресирани заради външни фактори и изведнъж натоварите тялото си с упражнения – в началото това може да стресира организма дори още повече. Твърде много стрес кара тялото да произвежда хормон, благодарение на който организмът започва да складира повече мазнини. Спете добре, забавлявайте се повече и се погрижете по-добре за себе си, за да елиминирате стреса.

Като обобщение запомнете: Не се отказвайте от упражненията, дори в началото да не виждате резултати от тях, както и не се плашете от вдигането на тежести, защото те няма да направят дупето си по-голямо, а само по-стегнато и по-добре оформено.

Ако все пак се упражнявате в продължение на седмици и все още наддавате килограми или не виждате подобрение във фигурата си, най-добре започнете да тренирате в компанията на треньор. Той ще ви даде по-конкретни насоки кои упражнения биха били най-ефективни за вас.

09.03.2017/Милена Алексиева

1 коментарДобави коментар »

Keititi

От Keititi10.03.2017, 17:37 ч.

Няма във форма,въобще не ми трябва,въобще не ги искам и няма да се получи

Виж всички коментари за "Вдигане на тежести и дупе".

Още от "Полезно"

Тренировка - сутрин или вечер?

Тренировка - сутрин или вечер?

Кое е най-подходящото време за тренировка – сутрин или вечер? Вижте кои са предимствата на сутрешната и на вечерната тренировка, за да прецените сами.

Ци гун – китайска йога

Ци гун – китайска йога

Ци гун е енергийна гимнастика, наричана „китайска йога”. Влияе благоприятно на физическото, умственото и духовното здраве и удължава живота.

Фитнес съвети за фигура "Пясъчен часовник"

Фитнес съвети за фигура "Пясъчен часовник"

Фитнес режимът ви трябва да е съобразен освен с физическите възможности, така и със специфичната структура на тялото ви. Вижте как да тренирате, ако имате фигура тип „Пясъчен часовник“.