Във форма по празниците

0 коментара0/5

С наближаването на празниците започваме да мислим все повече за коледната трапеза и по-малко за тренировки. Вижте кои са най-големите диетични грехове по празниците и как да останем във форма по Коледа.

Във форма по празниците
Във форма по празниците

Студеното време, заледените тротоари и наближаващите празници са сред най-честите извинения да не посещаваме фитнеса през зимата. За упражнения у дома не остава време от приготвяне на домакинството за Коледа. Снегът пък отказва повечето ентусиасти  от бягане навън. Тренировките се разреждат и отделяме все по-малко време за фигурата си. Други искат да тренират, но все не им остава време покрай висенето около печката и непрестанно прииждащите роднини, приятели и гости. Вижте какви други прегрешения към диетата правим по празниците, както и нашите съвети как бързо и лесно да тренираме по празниците, когато е трудно да намерите време за упражнения.

Диета по Коледа?

Обикновено преди и по Коледа винаги се придържаме към някаква диета. Целта: да сме зашеметяващи в новогодишния тоалет. Спазването на диета по Коледа обаче не е много добра идея. Вижте защо.

  • Диетите ограничават менюто ви. Така ще пропуснете многото лакомства и празникът ви няма да е пълноценен
  • Отказването от определени храни може да обиди хората, на които гостувате. Все пак никой не е длъжен да приготвя отделно меню и за спазващите диета
  • Трудно е да готвите апетитни ястия и да не можете да опитате от тях. Заслужава ли си?

Добави описаниеФитнес и диетични грехове по празниците

В старанието си да не преяждаме и да сме във форма, допускаме редица фитнес и диетични грехове.

Коледни пости в диетата

Спирането на тренировките по празниците може да доведе до своеобразен йо-йо ефект. В комбинация с по-обилното хапване по Коледа, може да имате проблем да се съберете в новогодишния си тоалет. Предразположените към напълняване може да качат 3-4кг. Понякога връщането на толкова килограми може да е дори опасно за здравето - временно неразположение, умора, липса на настроение, дори депресия.

Празничното преяждане >>>

Най-често допусканата грешка е гладуването през деня за сметка на вечерята. Резултатът е, че се нахвърляте върху храната. Ще преядете, което е освен че разваля диетата, може да е опасно и за здравето.

Тренировки по празниците

Държите ли да тренирате и по празниците? Вижте нашите съвети как да се упражнявате  кратко, но ефективно.

Заменете продължителните тренировки с 10-минутно кардио. Сменете настройките на пътеката във фитнеса. Повишете трудността. Така и бягането за кратко ще е ефективно. Ако не ви се излиза отвън или до фитнеса, сменете упражнението. Скачайте на въже 10-15 минути. Най-добре е кардио упражненията да са сутрин на гладно.

Кой не скача на въже >>>

Другият вариант е да правите 3-4-минутни тренировки 3 пъти дневно. Комбинирайте кратки серии скачане на въже с по-спокойни упражнения, например клякания или вдигане на гирички.

Кардио тренировки с зала >>>

Ако живеете в апартамент, възползвайте се от стълбите. Бягайте нагоре-надолу по стълбите. Подобна тренировка е бърза и лесна. Няма нужда да обличате специални дрехи за фитнес. Достатъчно е да сложите спортните обувки. Качването по стълбите стяга прасците и дупето. Удобно е, защото се съчетава прекрасно със стоенето у дома по празниците

28.11.2013/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Във форма по празниците".

Още от "Полезно"

Кросфит – съвършената тренировка

Кросфит – съвършената тренировка

Кросфит тренировката комбинира елементи от бягане, гимнастика, гребане и вдигане на тежести за постигане на съвършена спортна форма. Кросфит тренировката е високоинтензивна и много натоварваща.

Плиометрия за по-добра форма

Плиометрия за по-добра форма

Плиометрия е тренировъчен метод, при който упражненията дават възможност на мускула да достигне максимална сила за възможно най-кратко време. Комбинацията от плиометрия и бягане е идеална тренировка за отслабване и поддържане на форма.   

Какво да ядем и пием преди, по време и след тренировка?

Какво да ядем и пием преди, по време и след тренировка?

Какво да ядем преди, по време и след тренировка? Колко и кога трябва да пием като тренираме? Чай или кафе? Въпроси, които вълнуват всеки фитнес почитател.