Във форма след 50 – полезни съвети

0 коментара0/5

Възрастта не е оправдание, за да загубите форма. А добрата форма често е равна на добро здравословно състояние. Това важи особено са жените на и над средна възраст. Затова решихме да съберем някои полезни съвети как да поддържате форма след 50.

Във форма след 50 – полезни съвети
Във форма след 50 – полезни съвети © istockphotos.com
  • Консултирайте се с вашия лекар

Преди да започнете каквато и да е физическа активност, посъветвайте се с вашия лекар. Ако имате някакви заболявания – високо кръвно налягане, проблеми със ставите и др. , ще ви препоръча кои упражнения са подходящи за вашето състояние и кои да избягвате.

  • Стъпка по стъпка

Ако преди да навършите 50 не сте били физически активни, започнете постепенно с тренировките. При всички упражнения е важна загрявката, а с напредването на годините важи още повече. Ако не загреете, рискът от травми е много по-голям, а възстановяването – бавно. Също така започнете с много кратки тренировки, като постепенно увеличавате продължителността.

  • Наблягайте на упражненията с тежести

Упражненията с тежести често са несправедливо пренебрегвани. Те обаче са много полезни с напредването на годините. Не само че ви помагат да изглеждате добре, но и ви предпазват от отслабване на мускулите, което се случва често след 50-годишна възраст.

Фитнес съветите на Денис Остин за жени над 40 >>>

Жената на 40 и нейните малки хитринки >>>

Във форма след 50 – полезни съвети

  • Кардио – по малко, но редовно

Кардиото е особено важно за здравето на сърдечно-съдовата система. След 50 обаче трябва да бъдете малко по-внимателни, особено ако не сте били физически активни преди това. Препоръчват се ежедневни кратки разходки сутрин и вечер.

  • Упражнения за разтягане

Стречинг упражненията са за разтягане.  Подходящи са за загрявка, но могат да се изпълняват и като отделна тренировка. Подходящи са за хора, които тепърва развиват двигателна култура. В тази група можем да добавим йога и Пилатес, които действат и релаксиращо

  • Хранене, хранене и пак хранене

Балансираното и здравословно хранене след 50 вече не е само въпрос на желание. От него зависи и доброто здравословно състояние. Тук отново е добре да потърсите помощта на специалист, за да определи на кои храни да наблягате и кои да избягвате. Основните правила обаче важат и тук – яжте много зеленчуци (от всички цветове), наблягайте на рибата и нетлъстите меса, пийте много вода и яжте плодове. Откажете се от боклучавите и вредни храни, намалете пърженото.

23.07.2015/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Във форма след 50 – полезни съвети".

Още от "Полезно"

Спортувай умерено!

Спортувай умерено!

Малко спорт никога не е излишен. Някои са скептично настроени и смятат, че спортът е ненужно занимание, от което човек рискува да се измори или да се нарани. Други, обратно, прекаляват с увлечението си по него и едва ли не го издигат във фетиш.

Джогингът

Джогингът

Това е идеалният спорт за всеки ден, защото всеки може да походи пеша в градината, парка, дори на работното си място по време на обедната почивка.

Плиометрия за по-добра форма

Плиометрия за по-добра форма

Плиометрия е тренировъчен метод, при който упражненията дават възможност на мускула да достигне максимална сила за възможно най-кратко време. Комбинацията от плиометрия и бягане е идеална тренировка за отслабване и поддържане на форма.