5 причини да пиете зелен чай по-често

0 коментара0/5

Всички знаем, че зеленият чай е полезен. Той обаче може да ви помогне не само да отслабнете по-лесно, но и да се погрижите за цялостното си здраве. Вижте 5 причини, заради които си струва да пиете зелен чай по-често.

5 причини да пиете зелен чай по-често
 © iStock

Зеленият чай е от любимите ни здравословни храни, не само заради вкуса си, но и заради редицата полезни свойства, които притежава. Китайците го консумират от векове, тъй като са наясно с множеството негови ползи за здравето.

Зеленият чай – здраве във всяка чаша >>>

Вероятно най-известното „достойнство” на зеления чай е това, че той се бори срещу затлъстяването. В него обаче се съдържат не само много антиоксиданти и аминокиселини, но и съединението L-теанин. За това съединение се знае, че то може да намали стреса и да подобри настроението.

Трябват ли ви още причини да пиете по-често зелен чай? Ето 5!

  • Кожата ви ще се подобри

Зеленият чай не само спомага за цялостното здраве на кожата, но и е естествена защита срещу ултравиолетовите лъчи на слънцето. Може да пиете зелен чай рано сутрин за закуска, тъй като по този начин напитката ще ви зареди с тонус за останалата част от деня.

Зеленият чай би могъл да се прилага и директно върху кожата. Само след около две седмици ще забележите промяна във вида на кожата си – тя става по-гладка, зачервяването намалява, а еластичността се подобрява. Повече за разкрасяващите свойства на чая може да прочетете в тази статия:

Зелен чай – универсално средство за красота >>>

  • Зеленият чай намалява холестерола

Редица изследвания доказват, че зеленият чай понижава високите нива на холестерола. За това са отговорни катехините, които се съдържат в напитката. Те са много по-ефективни от витамин С в борбата със свободните радикали.

Добави описание

  • Зеленият чай прави костите по-здрави

С напредване на възрастта много хора страдат от остеопороза. За щастие, изследвания  установяват, че зеленият чай може да помогне за предотвратяване и лечение на множество заболявания на костите. Същите тези проучвания са открили също така, че в зеления чай има химикали, които стимулират формирането на костите и ги заздравяват.

  • Зеленият чай подобрява здравето на устата

Редовният прием на зелен чай може да насърчи цялостното здраве  на устата. Това отново се дължи на катехините в зеления чай, които помагат за убиването на бактериите в устата. Другата добра новина е, че катехините подпомагат и борбата с лошия дъх.

Как да се отървете от лошия дъх? >>>

  • Зеленият чай предпазва от развитие на Алцхаймер

Резултатите от проучване от 2012 година са категорични: Свободните радикали играят роля в развитието на болестта на Алцхаймер, а полифенолите в зеления чай помагат в борбата със свободните радикали. В допълнение полифенолите могат да помогнат за предотвратяване на натрупването на протеини, увреждащи мозъка, както и да подпомогнат предотвратяването загубата на паметта.

11.10.2016/Милена Алексиева
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 причини да пиете зелен чай по-често".

Още от "Здравословно хранене"

Морков – по-добрият зеленчук

Морков – по-добрият зеленчук

Морковът е зеленчук, който оцветява хранителното меню. Вкусен, ароматен и полезен, морковът е универсално лечебно средство и ефективен продукт за отслабване и разкрасяване. На “хранителен език” морков означава здраве, свежест и красота.

7 ползи от яденето на яйца

7 ползи от яденето на яйца

По Великден, за добро или за лошо, всеки от нас хапва повече яйца, отколкото е препоръчително и полезно. Трябва обаче да погледнем всичко от добрата страна на нещата, затова днес ще ви кажем няколко ползи от яденето на яйца.

Маги Пашова за грешките в храненето и как да ги поправим

Маги Пашова за грешките в храненето и как да ги поправим

Често се храним на крак и забравяме да се насладим на храната. Засищаме стомасите си, но не и съзнанието си. Кои са най-големите грешки в храненето, които допускаме всеки ден, и как да гии поправим. Вижте съветите на нутрициониста Маги Пашова.