5 токсични храни за кожата

0 коментара0/5

За да се радвате на здрава и красива кожа, трябва да избягвате консумацията на някои определени храни. Вижте 5 токсични храни за кожата, които най-добре да изключите от менюто си.

5 токсични храни за кожата
 © iStock

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и е основен показател за здравето и благополучието на човек. Добрият вид на кожата и порите е може би най-важният фактор за красотата - приоритет за много жени, а и мъже.

Грижата за кожата е особено важна, тъй като благодарение на нея човек може да се предпази от редица неблагоприятни кожни симптоми, към които е предразположен. Както знаем много добре – подборът на храна е изключително ценен и той оказва влияние не само върху здравето на човек, но и върху вида на неговата кожа.

Вижте кои 5 популярни храни са токсични за кожата, запушват порите и допринасят за лошия вид на кожата:

Алкохол

Макар че алкохолът не влияе върху появата на акне, като цяло той е нездравословен за кожата. Разбира се, някои хора могат да консумират редовно алкохол и никога да нямат проблеми със своята кожа, но има два факта, които заслужават вашето внимание:

  • Алкохолът променя хормоналните нива, което е пряка причина за появата на акне и проблеми с кожата.
  • Алкохолът свива порите и по този начин увеличава вероятността от запушване. Това може да влоши вида на кожата и да причини появата на пъпки.

Вижте още:

Досадните пъпки

Добави описание

Млечни продукти

Много хора, които са се отказали или пък драстично са намалили консумацията на млечни продукти, се радват на по-добър вид на кожата си. Известно е, че млечните продукти засилват наличието на акне, а в някои случаи могат да се окажат причина за неговата поява. Според специалисти има силна връзка между приема на млечни храни и акнето, кожните обриви и стареенето.

10 холивудски звезди, които са вегани >>>

Захар

Едва ли е изненада, че захарта присъства в този списък. Захарта е враг за кожата по много начини. Захарта не само допринася за запушване на кожата, но също така води до възпаление, набръчкване и сухота. Важно е да се уточни, че всички нездравословни въглехидрати  като хляб, ориз и тестени изделия могат да бъдат вредни за кожата. Ето защо по-добре залагайте на кафявия ориз и пълнозърнестите изделия.

9 стряскащи факта за захарта >>>

Сол

Солта е подправка, която оказва страхотно въздействие върху кожата, когато се прилага външно. Солта обаче е опустошителна за здравето на кожата, ако се консумира, тъй като увеличава риска от запушване на порите. Освен това приемът на сол дехидратира тялото, а както е известно дехидратацията е пагубна за нашия организъм. Много консумирана сол може да доведе до суха и набръчкана кожа. И накрая – солта може да влоши акнето и да причини възпаление на тялото.

Добави описание

Брашно

Високо гликемичните храни като например белият хляб и макаронените изделия ефективно се трансформират в захар. Като такива, тези храни предизвикват много от същите неблагоприятни кожни реакции, както захарта. Възпаление, бръчки и суха кожа са потенциалните  усложнения на кожата, с които може да се сдобиете, ако консумирате много брашно.

От друга страна, някои от храните, приятели на кожата, са:

  • Домати: Предотвратяват слънчевото изгаряне и увреждането на сърцето;
  • Черен шоколад: Подобрява гладкостта на кожата и нейния външен вид;
  • Орехи: Подобряват еластичността на кожата и увеличава производството на колаген;
  • Плодове: Подобряват текстурата на кожата и намаляват появата на бръчки;
  • Други полезни храни за кожата са: Спанак, овесени ядки, киви, слънчогледови и тиквени семки, зеле, зелен чай;

06.12.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 токсични храни за кожата".

Още от "Здравословно хранене"

ГХИ – пречистено краве масло

ГХИ – пречистено краве масло

ГХИ – пречистено краве масло, което се получава при разтопяване на краве масло на слаб огън. ГХИ е на висока почит в Аюрведа – древната наука за живота. Защо е полезно и как се приготвя пречистено краве масло?

7 храни, с които да се подмладите

7 храни, с които да се подмладите

Те не само са полезни за вашето цялостно здравословно състояние, но и ще ви помогнат да се борите срещу състаряването на организма ви. Струва си да се храните с тях, нали?

Пуешко месо – защо е полезно?

Пуешко месо – защо е полезно?

Хапвате ли често пуешко месо? Верният отговор е “да”. Пуешкото месо е изключително полезно за здравето и фигурата и е много подходящо за активно занимаващите се с фитнес.