5 токсични храни за кожата

0 коментара0/5

За да се радвате на здрава и красива кожа, трябва да избягвате консумацията на някои определени храни. Вижте 5 токсични храни за кожата, които най-добре да изключите от менюто си.

5 токсични храни за кожата
 © iStock

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и е основен показател за здравето и благополучието на човек. Добрият вид на кожата и порите е може би най-важният фактор за красотата - приоритет за много жени, а и мъже.

Грижата за кожата е особено важна, тъй като благодарение на нея човек може да се предпази от редица неблагоприятни кожни симптоми, към които е предразположен. Както знаем много добре – подборът на храна е изключително ценен и той оказва влияние не само върху здравето на човек, но и върху вида на неговата кожа.

Вижте кои 5 популярни храни са токсични за кожата, запушват порите и допринасят за лошия вид на кожата:

Алкохол

Макар че алкохолът не влияе върху появата на акне, като цяло той е нездравословен за кожата. Разбира се, някои хора могат да консумират редовно алкохол и никога да нямат проблеми със своята кожа, но има два факта, които заслужават вашето внимание:

  • Алкохолът променя хормоналните нива, което е пряка причина за появата на акне и проблеми с кожата.
  • Алкохолът свива порите и по този начин увеличава вероятността от запушване. Това може да влоши вида на кожата и да причини появата на пъпки.

Вижте още:

Досадните пъпки

Добави описание

Млечни продукти

Много хора, които са се отказали или пък драстично са намалили консумацията на млечни продукти, се радват на по-добър вид на кожата си. Известно е, че млечните продукти засилват наличието на акне, а в някои случаи могат да се окажат причина за неговата поява. Според специалисти има силна връзка между приема на млечни храни и акнето, кожните обриви и стареенето.

10 холивудски звезди, които са вегани >>>

Захар

Едва ли е изненада, че захарта присъства в този списък. Захарта е враг за кожата по много начини. Захарта не само допринася за запушване на кожата, но също така води до възпаление, набръчкване и сухота. Важно е да се уточни, че всички нездравословни въглехидрати  като хляб, ориз и тестени изделия могат да бъдат вредни за кожата. Ето защо по-добре залагайте на кафявия ориз и пълнозърнестите изделия.

9 стряскащи факта за захарта >>>

Сол

Солта е подправка, която оказва страхотно въздействие върху кожата, когато се прилага външно. Солта обаче е опустошителна за здравето на кожата, ако се консумира, тъй като увеличава риска от запушване на порите. Освен това приемът на сол дехидратира тялото, а както е известно дехидратацията е пагубна за нашия организъм. Много консумирана сол може да доведе до суха и набръчкана кожа. И накрая – солта може да влоши акнето и да причини възпаление на тялото.

Добави описание

Брашно

Високо гликемичните храни като например белият хляб и макаронените изделия ефективно се трансформират в захар. Като такива, тези храни предизвикват много от същите неблагоприятни кожни реакции, както захарта. Възпаление, бръчки и суха кожа са потенциалните  усложнения на кожата, с които може да се сдобиете, ако консумирате много брашно.

От друга страна, някои от храните, приятели на кожата, са:

  • Домати: Предотвратяват слънчевото изгаряне и увреждането на сърцето;
  • Черен шоколад: Подобрява гладкостта на кожата и нейния външен вид;
  • Орехи: Подобряват еластичността на кожата и увеличава производството на колаген;
  • Плодове: Подобряват текстурата на кожата и намаляват появата на бръчки;
  • Други полезни храни за кожата са: Спанак, овесени ядки, киви, слънчогледови и тиквени семки, зеле, зелен чай;

06.12.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 токсични храни за кожата".

Още от "Здравословно хранене"

Защо трябва да пиете вода с лимон всяка сутрин?

Защо трябва да пиете вода с лимон всяка сутрин?

Превърнете приема на тази напитка в ритуал и той ще ви се отплати. Разберете кои са петте конкретни ползи от сутрешната консумация на вода с лимон

Защо трябва да пиете топла вода сутрин?

Защо трябва да пиете топла вода сутрин?

Чаша топла вода сутрин на гладно може да направи чудеса със здравето ви. Не изисква почти никакво усилие от ваша страна, но пък ви гарантира редица здравословни ползи. Достатъчно е само да споменем положителния ефект на топлата вода върху храносмилателната система. Какво още може да спечелите, разберете в текста по-долу.

Зелен боб едамаме - защо е полезен?

Зелен боб едамаме - защо е полезен?

Знаете ли какво е едамаме? Научете повече за този екзотичен продукт и вижте какви ползи за здравето и фигурата има.