6 храни и напитки, заради които огладнявате повече

0 коментара0/5

Храните се, но скоро след това отново сте гладни – колко нечестно! За да се предпазите от скорошното огладняване след хранене, вижте заради кои 6 храни и напитки огладнявате повече.

6 храни и напитки, заради които огладнявате повече
 © iStock

Най-често човек посяга към дадена храна или пък напитка, за да укроти глада си. Технически всяка храна, дори и така нареченият джънк фууд, може да ви засити поне за известно време. Колко точно сити ще бъдете и колко време ще продължи това чувство варира в зависимост от вида храна, която сте консумирали.

Обикновено мазнините, фибрите и белтъчините (протеинът) са съставките, които карат човек да се засища. Ето защо храните и напитките, които не съдържат тези компоненти, лесно ще ви накарат да огладнеете отново скоро. Още по-конкретно – вижте заради кои 6 храни и напитки огладнявате дори повече:

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб може да бъде с високо съдържание на фибри, но той е по-преработен от други пълнозърнести храни като освен и киноа, например. Освен това с пълнозърнестия хляб липсват другите две съставки, укротяващи глада – мазнини и протеини. За да не огладнявате повече след консумацията на пълнозърнест хляб, съчетайте неговата консумация с полезни мазнини и протеини, идващи от яйца и авокадо.

Прочетете още:

Кажете „стоп” на преяждането с 5 прости съвета

Плодов фреш

Плодовете осигуряват много витамини, минерали и фибри. Плодовите фрешове трябва да присъстват във вашето меню, но не разчитайте, че те ще ви заситят. Всъщност липсата на протеин и мазнини в плодовете ще ви накара да огладнеете бързо, след като консумирате плодов фреш на гладно. Ако все пак сте гладни, но имате подръка само плодове, по-добре ги изяжте, защото по този начин те все пак са по-засищащи.

7 храни, саботиращи отслабването >>>

Добави описание

Зелени смутита

Друг „капан”, свързан с напитките и огладняването, са зелените смутита. Те са с ниско съдържание на калории, високо съдържание на плодова захар и недостатъчно белтъчини и мазнини, заради което човек огладнява дори повече скоро, след като ги консумира. Ако искате да си приготвите наистина засищащо смути, изключете плодовете от него и ги заменете само със зелени листни зеленчуци. Авокадото като плод прави изключение заради своите полезни и засищащи мазнини.

Белтъци

Въпреки че в белтъка на яйцето се съдържат от 3 до 4 грама протеин (който е засищащ), ниското количество калории и мазнини може да ви изиграе лоша шега. Ето защо, за да не огладнявате отново скоро, след като сте се нахранили само с белтъци, най-добре винаги включвайте цялото яйце в омлета си, например. Жълтъкът на яйцето съдържа хранителни вещества като полезния за очите лутеин заедно с белтъчини и здравословни мазнини.

Здравословни начини да контролираме апетита >>>

Добави описание

Обезмаслени млечни продукти

Много хора избират обезмаслените млечни продукти заради вероятното по-малко количество съдържащи се калории в тях. Обезмаслените млечни продукти обаче могат да ви накарат да огладнеете много бързо, след като сте ги изяли. Обяснението е просто: Тъй като в обезмаслените млечни продукти няма мазнини, които да забавят разграждането на захарта (лактозата), тялото много бързо усвоява тази храна. По тази причина е най-добре да избирате продукти, които съдържат поне 2% масленост.

Кисели краставички

Киселите краставички, както и киселото зеле, са много полезни и едни от най-добрите естествени пробиотици. В тези храни обаче се съдържа много сол, а голямото количество натрий кара човек да се чувства по-жаден. Често хората бъркат именно жаждата с глад и консумират ненужно повече храна. За да се предпазите от „огладняване”, след като сте се хранили с кисели краставички, просто пийте повече вода.

21.02.2017/Милена Алексиева

Още от "Здравословно хранене"

Маги Пашова за грешките в храненето и как да ги поправим

Маги Пашова за грешките в храненето и как да ги поправим

Често се храним на крак и забравяме да се насладим на храната. Засищаме стомасите си, но не и съзнанието си. Кои са най-големите грешки в храненето, които допускаме всеки ден, и как да гии поправим. Вижте съветите на нутрициониста Маги Пашова.

5 токсични храни за кожата

5 токсични храни за кожата

За да се радвате на здрава и красива кожа, трябва да избягвате консумацията на някои определени храни. Вижте 5 токсични храни за кожата, които най-добре да изключите от менюто си.

4 типа храни, които забавят метаболизма

4 типа храни, които забавят метаболизма

Метаболизмът играе основа роля в отслабването и понякога, съвсем неволно, включваме в хранителния си режим такива, които го забавят. Вижте 4 типа храни, които да избягвате, защото забавят метаболизма.