6 храни и напитки, заради които огладнявате повече

0 коментара0/5

Храните се, но скоро след това отново сте гладни – колко нечестно! За да се предпазите от скорошното огладняване след хранене, вижте заради кои 6 храни и напитки огладнявате повече.

6 храни и напитки, заради които огладнявате повече
 © iStock

Най-често човек посяга към дадена храна или пък напитка, за да укроти глада си. Технически всяка храна, дори и така нареченият джънк фууд, може да ви засити поне за известно време. Колко точно сити ще бъдете и колко време ще продължи това чувство варира в зависимост от вида храна, която сте консумирали.

Обикновено мазнините, фибрите и белтъчините (протеинът) са съставките, които карат човек да се засища. Ето защо храните и напитките, които не съдържат тези компоненти, лесно ще ви накарат да огладнеете отново скоро. Още по-конкретно – вижте заради кои 6 храни и напитки огладнявате дори повече:

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб може да бъде с високо съдържание на фибри, но той е по-преработен от други пълнозърнести храни като освен и киноа, например. Освен това с пълнозърнестия хляб липсват другите две съставки, укротяващи глада – мазнини и протеини. За да не огладнявате повече след консумацията на пълнозърнест хляб, съчетайте неговата консумация с полезни мазнини и протеини, идващи от яйца и авокадо.

Прочетете още:

Кажете „стоп” на преяждането с 5 прости съвета

Плодов фреш

Плодовете осигуряват много витамини, минерали и фибри. Плодовите фрешове трябва да присъстват във вашето меню, но не разчитайте, че те ще ви заситят. Всъщност липсата на протеин и мазнини в плодовете ще ви накара да огладнеете бързо, след като консумирате плодов фреш на гладно. Ако все пак сте гладни, но имате подръка само плодове, по-добре ги изяжте, защото по този начин те все пак са по-засищащи.

7 храни, саботиращи отслабването >>>

Добави описание

Зелени смутита

Друг „капан”, свързан с напитките и огладняването, са зелените смутита. Те са с ниско съдържание на калории, високо съдържание на плодова захар и недостатъчно белтъчини и мазнини, заради което човек огладнява дори повече скоро, след като ги консумира. Ако искате да си приготвите наистина засищащо смути, изключете плодовете от него и ги заменете само със зелени листни зеленчуци. Авокадото като плод прави изключение заради своите полезни и засищащи мазнини.

Белтъци

Въпреки че в белтъка на яйцето се съдържат от 3 до 4 грама протеин (който е засищащ), ниското количество калории и мазнини може да ви изиграе лоша шега. Ето защо, за да не огладнявате отново скоро, след като сте се нахранили само с белтъци, най-добре винаги включвайте цялото яйце в омлета си, например. Жълтъкът на яйцето съдържа хранителни вещества като полезния за очите лутеин заедно с белтъчини и здравословни мазнини.

Здравословни начини да контролираме апетита >>>

Добави описание

Обезмаслени млечни продукти

Много хора избират обезмаслените млечни продукти заради вероятното по-малко количество съдържащи се калории в тях. Обезмаслените млечни продукти обаче могат да ви накарат да огладнеете много бързо, след като сте ги изяли. Обяснението е просто: Тъй като в обезмаслените млечни продукти няма мазнини, които да забавят разграждането на захарта (лактозата), тялото много бързо усвоява тази храна. По тази причина е най-добре да избирате продукти, които съдържат поне 2% масленост.

Кисели краставички

Киселите краставички, както и киселото зеле, са много полезни и едни от най-добрите естествени пробиотици. В тези храни обаче се съдържа много сол, а голямото количество натрий кара човек да се чувства по-жаден. Често хората бъркат именно жаждата с глад и консумират ненужно повече храна. За да се предпазите от „огладняване”, след като сте се хранили с кисели краставички, просто пийте повече вода.

21.02.2017/Милена Алексиева

Още от "Здравословно хранене"

10 храни за здраво сърце

10 храни за здраво сърце

Всички знаем кои са храните, които вредят на сърцето. Но знаем ли кои храни се грижат за здравето на сърцето. Вижте 10 от храните за здраво сърце.

6 причини да пиете вода с мед всеки ден

6 причини да пиете вода с мед всеки ден

Редовният прием на вода с мед може да окаже положително влияние върху много аспекти на вашето здраве. Всъщност всекидневната консумация на вода с мед подсилва имунната система и подпомага отслабването, но това не е всичко. Вижте кои са 6-те причини, заради които си струва да пиете вода с мед всеки ден.

11 детокс води – приятелите ви това лято

11 детокс води – приятелите ви това лято

Те са разнообразни и вкусни, така че всеки човек може да намери най-добрата комбинация за себе си. Освен това детокс водите са изключително полезни и вашето тяло ще ви бъде благодарно. Вижте 11 детокс напитки, които да опитате това лято.