6 храни с повече калций, отколкото има в чаша мляко

0 коментара0/5

Не си мислете, че млякото е единственият източник на достатъчно калций. Всъщност има други храни, в които има повече калций, отколкото се съдържа в една чаша мляко.

6 храни с повече калций, отколкото има в чаша мляко
 © iStock

Калцият е едно от най-важните полезни вещества, от които тялото ни се нуждае. Калцият е от съществено значение не само за здравето на зъбите и костите, но и за функцията на мускулите, регулирането на нервните сигнали, съсирването на кръвта и дори сърдечния пулс.

Смята се, че една жена се нуждае от 1000 милиграма калций на ден. За бременните и дамите над 50-годишна възраст количеството се повишава дори на 1200 милиграма калций на ден. В идеалния случай приемът на калций трябва да идва от натурални източници, а именно храните.

10 храни, богати на калций >>>

Вероятно първата ви асоциация с калций по отношение на храната, е млякото. То наистина е богато на полезния минерал, но съвсем не е единственият източник. Всъщност има храните, които разполагат с повече калций, отколкото има в една чаша мляко (съдържаща 300 милиграма калций).

Тофу

В 250 грама тофу има около 860 милиграма калций, което почти покрива нужния дневен прием на калций. В тофуто също така има протеин – около 10 грама в 125 грама тофу.

Добави описание

Сьомга

200 грама прясна сьомга предлага 340 милиграма калций. Освен източник на калций, сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини и витамин D, от който тялото се нуждае, за да абсорбира калция. В 200 грама сьомга има също така 36 грама протеин.

4 лесни рецепти със сьомга >>>

Овесена каша

В половин чаша суха овесена каша се съдържат 200 милиграма калций. В допълнение на това са и 4-те грама фибри, полезни за храносмилателната система и укротяващи глада. Овесената каша също така е богата на витамини от групата В, които подпомагат метаболизма. Пригответе овесената си каша с бадемово мляко за още допълнителни 300 до 400 милиграма калций.

Сардини

85 грама сардини са източник на 370 милиграма калций – отново повече, отколкото се съдържа в чаша мляко. В сардините, също както в сьомгата, се съдържат омега-3 мастни киселини и витамин D.

Нахут

350 грама нахут съдържат 315 милиграма калций, 30 грама фибри и 10 грама протеин. Тези показатели със сигурност нареждат нахута в списъка на задължителните храни, които трябва да консумирате.

Сирене рикота

В 300 грама сирене рикота може да откриете 380 милиграма калций. Като бонус идват и 21 грама протеин.

31.01.2017/Милена Алексиева

Още от "Здравословно хранене"

8 храни с пребиотици

8 храни с пребиотици

Научете какво са пребиотиците, защо са толкова важни за здравето на храносмилателната система и как да си ги набавим по естествен начин. 8 храни, богати на пребиотици

5 здравословни пълнозърнести храни

Най-полезните пълнозърнести храни

Вижте защо пълнозърнестите храни трябва да присъстват в менюто ни колкото се може по-често, както и кои са най-полезните и най-популярни пълнозърнести храни.

Люти и пикантни храни – защо не?

Люти и пикантни храни – защо не?

Чудите се дали да включите люти и пикантни храни в диетичното си меню? Защо не! Лютите и пикантните храни изгарят повече енергия и топят мазнините. Освен това са полезни за здравето, но не винаги.