7 храни, които не бива да топлите в микровълновата

1 коментар0/5

Боравенето с микровълновата е лесно и бързо, но невинаги най-добрият избор. Има някои храни, които е по-добре да не топлите в микровълновата фурна. Вижте кои 7 храни не трябва да стопляте в микровълновата.

7 храни, които не бива да топлите в микровълновата
 © iStock

Микровълновата фурна присъства в голяма част от домакинствата, защото е мултифункционална – с нея може да размразявате храна, да затоплите храна и дори да приготвяте различни ястия.

Разбира се, има противоречиви мнения, свързани с употребата на микровълнова фурна. Някои хора са твърдо против използването на микровълнова, твърдейки че тя може да бъде опасна за здравето на човек. Други хора пък предпочитат да я използват, но не толкова често.

Точен отговор дали и с какво микровълновата фурна е вредна не можем да дадем, но пък бихме могли да изброим 7 храни, които не бива да топлите в микровълновата фурна. Ето ги и тях:

Селъри (целина)

Селъри или добре познатата ни целина е чудесна съставка за супа, стига да не я топлите с микровълновата фурна. В целината се съдържат нитрати, които се превръщат в токсични нитрити и канцерогенни нитрозамини след затопляне.

Яйца

Не се съмняваме, че поне веднъж ви се е случвало да затоплите бъркани яйца или омлет в микровълновата фурна. Трябва обаче да бъдете предупредени: след претопляне яйцата стават токсични. По-добре ги добавете към салатата или вашия сандвич, за да не ги изхвърляте.

Вижте още:

7 ползи от яденето на яйца

Добави описание

Спанак

Много хора консумират спанак, защото знаят, че той е полезен листен зеленчук и в него се съдържат много важни витамини и минерали. Но точно като селърито (целината) – спанакът е пълен с нитрати, които се превръщат във вредни вещества след затопляне в микровълновата фурна.

8 храни, богати на желязо >>>

Гъби

Въпреки високото си съдържание на протеини, витамини и аминокиселини, гъбите не се смилат лесно от организма. Ако пък решите да стоплите в микровълната фурна ризотото си с гъби (например), положението може да стане дори по-лошо. Протеиновият състав на гъбите ще се промени и това може да причини подуване и болки в корема. Важно е да знаете е, че не трябва да топлите гъбите (след като веднъж вече са приготвени) на повече от 70 градуса.

Прочетете още по темата:

Когато готвим гъби - съвети и 4 лесни рецепти

Картофи

Картофите също трябва да държите далече от микровълновата фурна. Всъщност най-добре е да ядете прясно приготвени картофи, защото тяхното затопляне „убива” вкусовите и здравословните им ползи.

Добави описание

Пилешко месо

Пилешкото месо е още една храна, която не бива да затопляте в микровълновата фурна. Това се дължи на промяната в протеиновия състав на пилешкото месо, която може да доведе до храносмилателни проблеми. Най-добре добавете остатъка от пилешкото си месо в салата или сандвич без да го топлите.

Ориз

Оризът е богат на витамини, минерали и аминокиселини, но също така съдържа спори на бактерии, които оцеляват дори след готвенето. Ако оризът се остави на стайна температура, след като е сготвен, бактериите ще започнат да се размножават и това може да доведе до хранително отравяне. Стоплянето на ориза в микровълнова фурна няма да реши проблема. Най-добре сложете ориза в хладилник до един час след приготвянето му и го съхранявайте там до следващата консумация.

24.01.2017/Милена Алексиева

1 коментарДобави коментар »

Leana

От Leana24.01.2017, 15:23 ч.

Ако ще се претопля храната, значи тя е престояла известно време. Със сигурност в нея са се развъдили някакви бактерии, които ще се погълнат, ако не премине отново през огъня. Тази статия е объркваща и неясна. Посочените...

Виж всички коментари за "7 храни, които не бива да топлите в микровълновата".

Още от "Здравословно хранене"

11 детокс води – приятелите ви това лято

11 детокс води – приятелите ви това лято

Те са разнообразни и вкусни, така че всеки човек може да намери най-добрата комбинация за себе си. Освен това детокс водите са изключително полезни и вашето тяло ще ви бъде благодарно. Вижте 11 детокс напитки, които да опитате това лято.

Фурми – сладки, но полезни

Фурми – сладки, но полезни

Фурмите са вкусни и сладки, но за разлика от повечето сладки изкушения, са и изключително полезни. Благодарение на богатото съдържание на аминокиселини, въглехидрати, витамини и минерали, фурмите са много подходящи за активно спортуващи.

Маги Пашова за грешките в храненето и как да ги поправим

Маги Пашова за грешките в храненето и как да ги поправим

Често се храним на крак и забравяме да се насладим на храната. Засищаме стомасите си, но не и съзнанието си. Кои са най-големите грешки в храненето, които допускаме всеки ден, и как да гии поправим. Вижте съветите на нутрициониста Маги Пашова.