7 храни, с които ще победите главоболието

0 коментара0/5

Не само хапчетата могат да ви помогнат при поредния пристъп на силна болка в главата. Всъщност, консумирайки определени храни, вие можете да потиснете неприятното усещане.

Пъпеш
Пъпеш © iStock

Хората, страдащи от често главоболие и мигрена, знаят колко ужасно може да бъде това. Въпреки че повечето пъти главоболието не е признак за нещо сериозно, то е достатъчно интензивно, за да „парализира“ човек. Когато болката в главата е много силна, той става неспособен да работи, както и да бъде полезен за себе си и останалите.

Симптомите, съпътстващи главоболието и мигрената, често са гадене, световъртеж, умора и обща отпадналост. И макар че хапчетата до голяма степен могат да облекчат неразположението, то те са само временен вариант.

Хората, страдащи от хронично главоболие, трябва да променят начина си на хранене, ако искат да намалят и неприятните усещания. Леки корекции във вашия хранителен режим биха могли да ви помогнат в битката с главоболието и мигрената.

Ето и кои са храните, които ще ви помогнат да забравите за болката в главата:

Киноа

В киноата не се съдържа глутен, освен това тя е и чудесен източник на рибофлавин и магнезий. Тези две вещества са изключително ценни, тъй като магнезият може да облекчи мигрената, докато рибофлавинът пречи на появата на главоболие изобщо.

Киноа – древна екзотика в чинията >>>

Банани

Ако страдате от често главоболие или мигрена, определено трябва да включвате повече банани в своето хранително меню. Тези плодове са известни с голямото си количество магнезий, което им помага да отпуснат кръвоносните съдове и по този начин да облекчат болката. Калият в бананите пък подпомага възстановяването на електролитния баланс. Когато човек прекали с алкохола, тялото му се дехидратира и губи електролити, което всъщност обяснява главоболието на следващия ден.

Добави описание

Джинджифил

Той е изключително полезен, неслучайно е използван от индийците и китайците в продължение на стотици години. Джиджифилът има много положителни въздействия върху здравето на човека, като едно от тях е облекчаването на главоболието. Това се дължи на неговите противовъзпалителни средства, които лекуват болката в главата по естествен начин.

11 детокс води – приятелите ви това лято >>>

Картофи

Ако страдате от главоболие, най-добрият начин да консумирате любимите си картофи, е като не ги белите. Именно в обелката на картофите се съдържа калий, който както вече стана ясно, помага при главоболие. Подобно на бананите, картофите са в състояние да възстановят електролитния баланс, когато организмът е дехидратиран.

Бадеми

Те са богати на магнезий, който „укротява“ пулсиращата болка в главата. Бадемите също така насърчават производството на серотонин, известен още като хормона на щастието. Именно производството на серотонин кара човек да се чувства по-добре и облекчава главоболието.

Добави описание

Спанак

Има безброй начини да консумирате спанак. В салата, различния ястия, в супи. Дори да не сте от почитателите на този зелен листен зеленчук, време е да промените нагласата си. В спанака се съдържат витамини, които могат да предотвратят и облекчат главоболието. Освен това той е изключително полезен и вашето тяло ще ви бъде благодарно!

Пъпеш

С идването на топлите месеци, настъпва и времето, в което консумираме пъпеши. Възползвайте се от този период и ако страдате от главоболие или мигрена, хапвайте по-често от вкусния плод. Пъпешът е богат на вода и магнезий – двете „оръжия“ срещу главоболие.

21.06.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 храни, с които ще победите главоболието".

Още от "Здравословно хранене"

5 здравословни пълнозърнести храни

Най-полезните пълнозърнести храни

Вижте защо пълнозърнестите храни трябва да присъстват в менюто ни колкото се може по-често, както и кои са най-полезните и най-популярни пълнозърнести храни.

10 билки и подправки за отслабване

10 билки и подправки за отслабване

Билките и подправките освен многото ползи за здравето, могат да ни помогнат и в свалянето на килограмите. Вижте 10 билки и подправки за отслабване.

Кресон – от „хляб на бедняците” до суперхрана

Кресон – от „хляб на бедняците” до суперхрана

Кресон е водно растение, известно още от древността с невероятните си дарби да лекува различни заболявания. Култивираният градински кресон е зеленолистен зеленчук, достоен за категорията суперхрана.