7 храни, саботиращи отслабването

0 коментара0/5

Кои са продуктите, които трябва да избягвате, ако в момента се опитвате да се разделите с нежеланите килограми? Разберете по-долу, кои са 7-те храни, саботиращи отслабването.

7 храни, саботиращи отслабването
 © iStock

Има много и различни начини, благодарение на които човек може да отслабне. И макар че най-добрият от тях е да се храните балансирано (без ограничения) и да не гладувате, все пак има някои храни, които трябва да избягвате по време на диета. Както се казва – всяка цел изисква своята жертва. В случая това са 7 храни, от които трябва да се въздържате, в случай, че в момента се борите с излишните килограми. Ето и кои са те:

Всяка пакетирана храна, която съдържа само въглехидрати

Когато консумирате бисквити, сухи зърнени храни, хляб или пък оризови питки, тялото ви преобразува въглехидратите до прости захари, които директно изпраща в кръвния поток. В отговор на големия прилив на захар, организмът ви произвежда допълнително инсулин, което помага на вашето тяло да абсорбира захарта.

Къде е проблемът? Накрая кръвната ви захар остава ниска и се чувствате неудовлетворени. По този начин рискувате да се изкушите и да си хапнете нещо сладко, за да се сдобиете отново с енергия.

Замразени храни

За да издържат пресните съставки достатъчно дълго във фризера, производителите на храни често добавят натрий, който е естествен консервант. Натрият кара тялото да задържа вода, което е едно от последните неща, които искате да ви се случи, докато се борите да отслабнете. Освен това в замразените храни има много калории.

Добави описание

Храни с ниско съдържание на мазнини

Изследвания доказват, че хората са склонни да изяждат с 30% повече храна, когато знаят, че тя е с ниско съдържание на мазнини. Проблемът (освен преяждането, което може да попречи на отслабването) е, че когато производителите премахват някои от мазнините от даден продукт, това променя неговия вкус. А, за да направят вкусът достатъчно задоволителен за потребителите, те добавят захар, което е дори още по-лошо.

Прочетете още по темата:

7 начина да изгорим мазнините здравословно >>>

Фрешове

Те са полезни и тях може да си ги позволявате понякога, за разлика от натуралните сокове. Въпреки това в портокаловия фреш, например, не остават плодовите влакна, които биха заситили вашия глад. Ето защо дори 100% естественият сок е само „празни калории“ и предизвиква скок в захарните нива. Фруктозата, естествената плодова захар, е виновникът за приятни вкус на плодовете и фрешовете от тях. Тя обаче притъпява способността на вашия организъм да разпознае кога се чувства сит и впоследствие това може да доведе до преяждане.

Прочетете още:

Топ 10 летни храни за отслабване >>>

Изкуствено подсладени напитки

Забравете дори за диетичните газирани напитки или всяка друга течност, която „мистериозно“ съдържа нула калории! При някои хора изкуствените подсладители дори могат да засилят апетита. Най-добре се придържайте към добрата стара вода, докато се опитвате да отслабнете. Друг добър вариант е вода с добавено парче лимон.

Алкохол

Почти няма диетолог, който да препоръчва консумацията на алкохол по време на период на отслабване. В алкохолните напитки се съдържат празни калории, които нито ви карат да се чувствате по-сити, нито снабдяват тялото ви с каквито и да е полезни хранителни вещества. Да не говорим за ефекта от приема на алкохол, който може да ви направи по-уязвими на хранителни изкушения. Освен това, когато алкохолът попадне във вашето тяло, организмът ви го приема като токсин. Това автоматично кара тялото ви да иска да се детоксикира по-бързо с помощта на черния дроб (който по принцип се бори с мазнините, които в тези моменти остават на заден план).

Добави описание

Зърнени закуски в големи кутии

Според проучване хората приемат 22% повече храна, когато тя е опакована в по-голяма кутия. Обяснението е просто: когато човек знае, че разполага с повече храна, той консумира по-голямо количество от нея. Големите пакети обаче излизат по-изгодно за потребителя, така че ако искате да продължавате да купувате такива, уверете се, че ядете точно толкова, колкото трябва.

19.04.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 храни, саботиращи отслабването".

Още от "Здравословно хранене"

7 опасни храни, свързани с развитието на рак

7 опасни храни, свързани с развитието на рак

Вкусната храна не означава непременно здравословна. Свободно продаващите се продукти в магазините пък не са гаранция са качество. Всъщност консумацията на много популярни храни е свързана с развитието на рак. Разберете кои са те и защо не трябва да се храните с тях.

Ямс - любимото лакомство на Юсеин Болт

Ямс – любимото лакомство на Юсеин Болт

Ямс е клубеноплодна култура с отлични хранителни, диетични и здравословни качества. Китайският ямс се нарежда по важност веднага след картофите, маниоката и бататите, а дивият ямс е „любимото лакомство“ на Юсеин Болт.

Сироп от агаве вместо захар

Сироп от агаве вместо захар

Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта и е идеален неин заместител. Не случайно е наричан “медена вода” - по-сладък от меда, но не толкова гъст. Иначе агаве е растението, подобно на кактус, от което се прави текила.