7 причини да ядете повече леща

0 коментара0/5

Здравословните ползи от лещата са многобройни. Лещата съдържа много полезни хранителни вещества, които я правят задължителна за консумация. Вижте 7 причини, заради които си струва да ядете повече леща.

7 причини да ядете повече леща
 © iStock

Лещата е сред традиционните храни, които консумираме в България. И не само. Лещата е особено популярна храна в Близкия изток и индийската кухня. Смята се дори, че лещата се е отглеждала още преди 6000 години! Днес има редица видове лещи и разнообразие от рецепти, с които тази храна определено няма как да ви омръзне.

Освен това лещата има редица ползи за здравето, заради които си струва човек по-често да похапва от нея. Лещата е и един от най-добрите естествени заместители на месото заради своето високо съдържание на протеини и други полезни вещества.

В лещата може да откриете протеини, фибри, желязо, калий, магнезий, фолат, витамин В6, цинк и витамин В5.

Някои от най-популярните видове леща са: червена леща, кафява/испанска леща, френска зелена леща, зелена леща, черна леща (наричана същи белуга) и жълта леща.

Изборът на вид леща е важен, тъй като различните видове леща притежават разнообразни консистенции и вкусове. Например, лещата с люспи оставя цяла за разлика от лещата без люспи, която по време на готвене е склонна да се превръща в гъсто пюре.

Когато готвим с леща - съвети и рецепти >>>

Ето и 7 причини, заради които си струва да ядете повече леща – независимо от кой вид и по какъв начин приготвена:

Лещата понижава холестерола

Лещата помага за намаляване на холестерола, тъй като има високо съдържание на разтворими фибри. Намаляването на холестерола от своя страна понижава риска от сърдечни заболявания и инсулт, като поддържа артериите „чисти”.

Добави описание

Лещата поддържа здравето на сърцето

Както вече стана ясно – консумацията на леща намалява риска от сърдечни заболявания. Лещата също така е източник на фолиева киселина и магнезий, които допълнително допринасят за здравето на сърцето. Фолатът понижава нивата на хомоцистеин - сериозен рисков фактор за сърдечни заболявания. Магнезият от своя страна подобрява притока на кръв, кислород и хранителни вещества в тялото. Ниските нива на магнезий са пряко свързани със сърдечни заболявания.

Лещата подпомага храносмилането

Фибрите в лещата помагат за предотвратяването на запек и други храносмилателни нарушения като синдром на раздразнените черва и дивертикулоза.

Варивата са скрито съкровище >>>

Лещата е здравословен източник на протеин

От всички бобови растения и ядки лещата е трета по съдържание на протеини. 26% от калориите на лещата се приписват на протеини, което прави тази храна здравословен източник на полезното хранително вещество. Неслучайно лещата присъства в менюто на вегетарианци и вегани.

Добави описание

Лещата помага за алкализиране на тялото

Лещата има свойството на балансира нивото на рН в организма, което както знаем е изключително важно за здравето на човек. Лещата подпомага борбата с киселинната среда на червата и стимулира здравословния бактериален растеж.

Как да си приготвим леща? >>>

Лещата увеличава енергията

Заради своето съдържание на фибри и сложни въглехидрати лещата увеличава енергията. Освен това лещата е добър източник на желязо, който транспортира кислород в тялото и който е от ключово значение за производството на енергия и добрата работа на метаболизма.

Лещата подпомага отслабването

Въпреки че лещата съдържа всички тези полезни вещества като фибри, белтъчини, минерали и витамини, тя има ниско съдържание на калории и почти никакви мазнини. В една чаша сварена леща има 230 калории, които обаче ще ви накара да се почувствате сити и удовлетворени за дълго.

16.05.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 причини да ядете повече леща".

Още от "Здравословно хранене"

Кресон – от „хляб на бедняците” до суперхрана

Кресон – от „хляб на бедняците” до суперхрана

Кресон е водно растение, известно още от древността с невероятните си дарби да лекува различни заболявания. Култивираният градински кресон е зеленолистен зеленчук, достоен за категорията суперхрана.

Пепино – пъпешов плод, роднина на картофа и домата

Пепино – пъпешов плод, роднина на картофа и домата

Пепино е екзотичен плод, който по форма наподобява пъпеш, но не и по размери. Родственик е на картофа и домата, с отлични вкусови и здравословни качества. Може да се намери и в България и дори да се отглежда, въпреки че вирее при специфичен климат.

Нашите приятели тиквените семки

Нашите приятели тиквените семки

Какви полезни хранителни вещества се съдържат в тези малки семки? Отговорът е: много! Запознайте се 11 научно обосновани ползи за здравето, за които са „виновни” тиквените семки.