8 причини да ядете повече киви

0 коментара0/5

Като всеки плод кивито е много полезно за здравето. В него се съдържат много полезни хранителни вещества, заради които си струва да консумирате киви по-често. Вижте кои са 8-те причини, заради които трябва да ядете повече киви.

8 причини да ядете повече киви
 © iStock

Знаете ли, че кивито съдържа повече витамин С, отколкото портокалът?

Плодът киви е не само най-добрият източник на полезния витамин С, но и е мощен антиоксидант. В кивито се съдържат над 20 жизненоважни хранителни вещества, сред които витамин С, витамин К, калий, фибри, витамин Е, фолиева киселина.

Заради ниското си съдържание на калории, киви е подходящ избор и за хората, които се опитват да отслабнат. Като бонус – консумацията на киви дава много енергия.

Кивито, за пръв път появило се в Китай, е наричано още „китайско цариградско грозде”. Оригиналното име на кивито на китайски език е „yang tao”, което се превежда като „ягодова праскова”. Названието „киви” пък плодът получава от птицата киви, която се среща в Нова Зеландия. В началото на 20-ти век в Нова Зеландия започва да се отглежда киви, като и до днес страната е един от основните производители на този плод.

Любопитно: Някои хора ядат кивито с неговата кафява обвивка, сравнявайки я с тази на прасковата.

Киви може да се приема сурово, да се добавя в смутита и сладкиши. Може да съхранявате плода на стайна температура (не прекалено висока) или в хладилник, ако кивито вече е узряло. За по-бързо узряване на кивито пък е достатъчно да го сложите в хартиена торбичка.

Любопитно: В узрялото киви се съдържат най-много антиоксиданти.

Добави описание

8 причини да ядете повече киви:

Бори се срещу стареенето на кожата

Полизахаридите в кивито удвояват синтеза на колагена в тялото. Както знаем – с напредването на възрастта кожата губи своя колаген, от който се нуждае, за да бъде млада и красива. В кивито се съдържа още лутеин, който е полезен за здравето на кожата и я предпазва от вредните UV лъчи.

Козметика с цитрусови плодове >>>

Подобрява здравето на дихателните пътища

Кивито, както и други плодове, богати на витамин С, се използват за лечение на редица заболявания на дихателните пътища. По-голямата концентрация на витамин С в организма намалява симптомите на хората като хрипове и възпалено гърло.

По-добро здраве на очите

Лутеинът в кивито не само предпазва кожата, но и очите от редица заболявания, свързани със зрението. Мощният фитохимикал намалява риска от различни заболявания на очите, сред които свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

Подобрява храносмилането

Консумацията на киви може да помогне и при проблеми с храносмилането. Резултатите от изследвания показват, че приемът на киви намалява усложненията, свързани със синдрома на раздразнените черва. Фибрите и антиоксидантите в кивито подобряват чревната функция.

Добави описание

Здрава сърдечно-съдова система

Приемът на едно киви на ден намалява риска от удар, кръвни съсиреци и сърдечно-съдови заболявания. Калият в кивито пък намалява кръвното налягане. Витамин К, съдържащ се в кивито, предотвратява натрупването на калций в артериите и следователно може да намали риска от сърдечни атаки.

Вижте още:

5 екзотични плода, приятели на вашето здраве

Подобрява здравето на костите

Витамин К в кивито се грижи не само за артериите, но и за здравето на костите. Резултатите от проучвания показват, че достатъчното количество витамин К подобрява здравето на костите и намалява риска от болести като остеопороза.

Има антибактериални свойства

Антибактериалната активност на кивито се крие най-вече в неговите семки, които не се изхвърлят заради малкия си размер. Екстракти от киви имат антибактериална активност срещу редица бактериални щамове. Тази активност на кивито се свързва най-вече с големия брой антиоксиданти в плода.

Бори се срещу рака

Дърветата от рода актинидия, към които спада кивито, се използвали като лечебни растения в Китай в продължение на много векове. С тях се третирали болки в ставите, камъни в пикочния мехур, рак на белия дроб и рак на хранопровода.

04.04.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "8 причини да ядете повече киви".

Още от "Здравословно хранене"

Пробиотици – приятели на храносмилането

Пробиотици – приятели на храносмилането

Пробиотиците са най-добрите приятели на храносмилането. Те ускоряват лечението и възстановяването на храносмилателния тракт от различни болести, възпаления, инфекции или дразнения. Пробиотици – природни антибиотици.

10 плода, които да ядете през бременността

10 плода, които да ядете през бременността

Плодовете са неизменна част от здравословното хранене, а на тях трябва да наблягат всички бременни жени. Вижте кои 10 плода са особено подходящи през бременността и защо ще спечелите, ако ги консумирате през този период.

Скариди – морските кралици

Скариди – морските кралици

Скаридите, най-вече кралските, са сред най-предпочитаните морски дарове. Въпреки че са с високо съдържание на холестерол, не бива да ги пренебрегвате, дори да сте на строг диетичен режим.