Белтъци срещу жълтъци - вреди и ползи

2 коментара0/5

Коя част от яйцето е по-полезна – белтъкът или жълтъкът? Когато говорим за здравословно хранене белтъкът често е предпочитан пред жълтъка. Има ли обаче ползи и от жълтъка. Вижте какви са вредите и ползите от белтъците и жълтъците.

Белтъци срещу жълтъци - вреди и ползи
Белтъци срещу жълтъци - вреди и ползи

Ако искате да си набавите протеин на цената на малко калории, яйцето е храната за вас. В 1 яйце има около 5.5 гр. протеин и само около 70 калории. Освен това яйцата са добър източник на холин (витамин В4). Холинът е един от най-важните витамини за добрата памет и здравата сърдечно-съдова система. Тялото ни не произвежда достатъчно холин за нуждите си. Затова трябва да търсим други начини да си го набавим.

  • Белтъкът на яйцето

Белтъците са тази част от яйцето, която съдържа по-малко калории – 17, докато в жълтъка има около 53 калории. Затова и белтъците се препоръчват за закуска при някои нискокалорични диети. В същото време в белтъците съдържат повече протеин от жълтъците (близо 60% от протеина в яйцето се намира в белтъка).

Освен това белтъците на яйцето са богати на магнезий, калий, натрий и ниацин (витамин В3), който регулира нивата на кръвната захар

Белтъци срещу жълтъци - вреди и ползи

  • Жълтъкът на яйцето

Жълтъкът често е пренебрегван и мнозина съветват да се консумира с внимание. Жълтъкът всъщност не се препоръчва на хора с проблеми с холестерола. Това обаче не трябва толкова да ви тревожи и изцяло да отхвърляте жълтъка. Позволеното количество дневно е около 300 мг. Без да се притеснявате може да ядете по едно варено яйце с жълтъка дневно. Само трябва да внимавате с останалите храни, които могат да повишат холестерола – млечни продукти и месо.

Вижте също:

7 ползи от яденето на яйца >>>

Диета с яйца - минус 3 кг. >>>

Белтъци срещу жълтъци - вреди и ползи

Подценяваният жълтък всъщност съдържа и много полезни вещества. Жълтъкът е източник на витамини А, В12, К и D, които се намират само и единствено в жълтъка. Освен това в жълтъка на яйцето има калций, фолиева киселина и омега-3 мастни киселини. Всъщност се оказва, че така подценяваният жълтък съдържа по-голямата част от полезни вещества.

А вие коя част от яйцето предпочитате - белтък, жълтък или ядете яйцето цяло?

07.04.2015/ Радослава Михайлова

Още от "Здравословно хранене"

Отслабване със суши

Отслабване със суши

Суши е традиционна японска храна с богат асортимент. В Япония така се нарича самия ориз, а извън страната - цялото ястие, което най-често представлява малки хапки от сурова риба, ориз и сушени водорасли (нори). 

Меласа - полезният подсладител

Защо да заместите захарта с меласа?

С популяризирането на здравословното хранене, все по-често чуваме да се говори за меласа. Вижте какво представлява меласата и къде е мястото й в здравословното хранене.

5 напитки със зелен чай за отслабване

5 напитки със зелен чай за отслабване

Зеленият чай е един от най-познатите чайове за диета и отслабване. Зеленият чай е богат на антиоксиданти и е ефективно средство за подобряване на метаболизма и намаляване на теглото. Затова решихме да ви предложим няколко напитки със зелен чай за отслабване.