Брюкселското зеле – богатство в малка форма

1 коментар0/5

Брюкселското зеле може да има специфичен вкус и мирис, но пък е заредено с огромно количество полезни хранителни вещества. Какво точно съдържа брюкселското зеле и защо е полезно за здравето?

Брюкселското зеле – богатство в малка форма
 © iStock

Смята се, че първоизточникът на брюкселското зеле вероятно е култириван в Древен Рим. По-късно през 13-ти век брюкселското зеле (в който вид го познаваме и днес) започва да се засажда в близост до столицата на Белгия – Брюксел, което и обяснява самото название на зеленчука. Първите писмени сведения за брюкселското зеле пък датират от 1587 година. През 16-ти век брюкселското зеле добива голяма популярност в южна Холандия и започва да се разпространява в по-хладните части на Северна Европа.

Брюксеслкото зеле наподобява умален вариант на зелето. И макар своите малки размери – зеленчукът е изключително богат източник на протеини, фибри, минерали, витамини и антиоксиданти. Всички тези полезни хранителни вещества, които се съдържат в брюкселското зеле, са достатъчна причина да направите компромис с неговия леко странен вкус и мирис.

Печенето на брюкселското зеле във фурна значително може да намали този странен аромат и вкус.

Полезни вещества в брюкселското зеле

Калории и протеини

Брюкселското зеле е нискокалорично, което е особено добра новина за хората, които обръщат внимание на калориите, приемани по време на хранене. Минималното количество калории и огромното количество полезни хранителни вещества в брюкселското зеле го правят един интелигентен здравословен избор. В половин чаша брюкселското зеле пък се съдържат 2 грама протеин, което е необичайно много за зелен зеленчук.

6 зелени суперхрани >>>

Фибри

В брюкселското зеле се съдържат още така необходимите и полезни фибри. В половин чаша варено бюкселско зеле има 2 грама фибри. Смята се, че жените се нуждаят от около 25 грама фибри на ден, а мъжете от около 38 грама фибри на ден, за да функционира храносмилателната им система напълно нормално и за да запазят здраво дебелото си черво. Фибрите също така са важни, тъй като благодарение на тях тялото ни се засища по-бързо с храна и усещането на ситост продължава по-дълго време.

Добави описание

Витамини и минерали

Брюкселското зеле е източник на 20 основни витамина и минерала. Някои от тях са: антиоксидантът витамин С, витамин А (полезен за зрението), витамин К (полезен за костите), витамин В9 (фолиева киселина) и калций (важен за регулирането на кръвното налягане и водния баланс). В брюкселското зеле има още витамин Е, повечето от витамините В комплекс, желязо, магнезий, фосфор и цинк.

10 витамини и минерали, от които имаме нужда >>>

Здраве и брюкселското зеле

Брюкселското зеле намалява риска от рак. По-специално научни наблюдения има върху следните видове рак: меланома, рак на хранопровода, рак на простатата и рак на панкреаса. Смята се, че брюкселското зеле понижава риска от рак заради съединението сулфорафан, което се съдържа в него. Сулфорафанът потиска развитието на ензим, участващ в развитието на раковите клетки.

Брюкселското зеле подобрява здравето на костите. Недостатъчният прием на витамин К е свързан с повишен риск от фрактури. В брюкселското зеле има голямо количество витамин К, което го прави приятел за костите.

Брюкселското зеле подобрява зрението. В този зеленчук се съдържат витамините С и А, за които се знае, че са полезни за очите.

17.01.2017/Милена Алексиева

1 коментарДобави коментар »

Kevi

От Kevi18.01.2017, 08:31 ч.

С каква точно чаша да го меря - за еспресо или за уиски ?

Виж всички коментари за "Брюкселското зеле – богатство в малка форма".

Още от "Здравословно хранене"

Туршията, диетите и здравословното хранене

Туршията, диетите и здравословното хранене

Какво е традиционната българска трапеза през зимата без туршията? Киселото зеле, киселите краставички и царската туршия са само някои от консервиранит храни, които присъстват на масата ни през студените месеци. Дали обаче туршията е полезна и как се отразява на фигурата ни? Туршията, диетите и здравословното хранене.

5 храни, които облекчават симптомите на ПМС

5 храни, които облекчават симптомите на ПМС

Кои са 5-те храни, които облекчават симптомите на предменструалния синдром? Вижте как чрез здравословно хранене можете да облекчите болките в мускулите, да се справите с подуването, умората и раздразнението. 5 храни, които облекчават симптомите на ПМС

6 храни с повече калций, отколкото има в чаша мляко

6 храни с повече калций, отколкото има в чаша мляко

Не си мислете, че млякото е единственият източник на достатъчно калций. Всъщност има други храни, в които има повече калций, отколкото се съдържа в една чаша мляко.