Червено месо: 13 причини да се откажете от него

0 коментара0/5

Защо червеното месо е вредно? До какви здравословни проблеми може да доведе неговият прием? Вижте 13 причини, заради които си струва да откажете червеното месо завинаги.

Червено месо: 13 причини да се откажете от него
 © iStock

С годините консумацията на червено месо нараства. То се предлага в кварталния магазин, големите супермаркети и в любимия ресторант. Само американските компании произвеждат около 13 милиарда килограма червено месо всяка година!

И макар че мнозина смятат, че червеното месо е вкусно, то други се замислят дали наистина червеното месо е здравословен избор за храна. Вярно е, че човек трябва да консумира всичко в умерени количества, но изглежда червеното месо е изключение.

Най-полезните и най-вредните видове месо >>>

Все повече научни проучвания изследват ролята на червеното месо и потвърждават тезата, че то няма място в един здравословен хранителен план. Много лекари вече предупреждават, че консумацията на твърде голямо количество червено месо може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Ако вие самите се борите с желанието си да ядете червено месо, вижте 13 причини, заради които си струва да се откажете от него завинаги:

Червеното месо увеличава риска от развитие на Алцхаймер

Някои учени смятат, че по-високият риск от Алцхаймер се дължи на излишъка от желязо, който се натрупва вследствие на голямото количество червено месо, което човек консумира.

Прочетете по темата:

Диета MIND – диетата срещу Алцхаймер

Хормоните са неизменна част от месната индустрия

Освен ако сами не отглеждате местото, което консумирате или не си намирате такова с ясен произход, то със сигурност приемате много хормони с месото, което ядете. Тези хормони, използвани от месната индустрия, могат да бъдат много вредни за здравето и по-специално да допринесат за развитието на рак на гърдата.

Производството на червено месо е пагубно за околната среда

Средно са необходими около 7 кв. метра площ, 200 литра вода и 3.5 килограма зърно за производството на червено месо за един хамбургер. Погледнато от екологична гледна точка – производството на червено месо е пагубно за околната среда.

Добави описание

Някои червени месни продукти имат високо съдържание на натрий

Много хора не осъзнават, че любимият им месен продукт може да бъде изключително нездравословен и заради високото си съдържание на натрий. В една стандартна порция шунка, например, се съдържа половината количество от общия натрий, който човек трябва да консумира за един ден.

Червеното месо увеличава риска от рак на дебелото черво

Научно установено е, че ракът на дебелото черво е свързан с повишената консумация на червено месо. Големият прием на червено месо може да бъде причина и за други здравословни проблеми с храносмилателния тракт.

Червеното месо може да накара тялото ви да мирише неприятно

Аминокиселините от червеното месо остават остатък в храносмилателния тракт, което може да доведе до сериозно изпотяване и неприятна миризма.

Червеното месо крие риск и за сърцето

Консумацията на твърде големи количества червено месо може да допринесе за животозастрашаващи сърдечно-съдови проблеми.

Вижте още:

Диета, полезна за сърцето

Червеното месо се свързва със затлъстяването

Благодарение на високото си съдържание на мазнини, червеното месо (по-специално свинското и телешкото месо) може да увеличи риска от затлъстяване и други здравословни проблеми, свързани с наднорменото тегло.

Червено месо понякога допринася за развитие на диабет тип 2

Учени са установили, че в някои случаи на хора с диабет тип 2, причинителят на този здравословен проблем се оказва червеното месо.

Хората, хранещи се с червено месо, живеят по-кратко

Много изследвания показват, че хората, консумиращи червено месо, живеят по-кратко, отколкото останалите, които са се отказали от него изцяло или драстично са намалили неговия прием.

Добави описание

В месото има ниско съдържание на антиоксиданти

Всеки организъм се нуждае от антиоксиданти, които да го защитават. В червеното месо обаче такива почти няма, ето защо наред с всички други негативи, то определено не е здравословен избор за храна.

Червеното месо може да съдържа тежки метали

През 2008 година Мексико връща доставено от САЩ червено месо, защото в него са открити по-големи нива на тежки метали, отколкото е допустимо.

Твърде много протеин води до проблеми с бъбреците

Възрастните, които ядат много червено месо, са застрашени от натрупване на твърде много протеин в тялото. Това от своя страна може да доведе до сериозни проблеми с бъбреците, включително развитие на камъни в бъбреците.

10.01.2017/Милена Алексиева

Още от "Здравословно хранене"

Батати (сладки картофи) вместо обикновени картофи

Батати (сладки картофи) вместо обикновени картофи

Бататите (сладките картофи) са по-диетични и по-полезни от обикновените картофи. За някои са деликатес, за други част от хранителното меню. А вие опитвали ли сте батати?

10 храни за здраво сърце

10 храни за здраво сърце

Всички знаем кои са храните, които вредят на сърцето. Но знаем ли кои храни се грижат за здравето на сърцето. Вижте 10 от храните за здраво сърце.

Нискомаслени храни – по-малкото повече ли е?

Нискомаслени храни – по-малкото повече ли е?

Нискомаслените храни дълго време бяха възприемани като задължителен елемент на здравословното хранене. Някои нискомаслени храни наистина си струват, но други са изключително вредни, защото са претъпкани с добавки.