Дюлята – витамнна бомба през есента

0 коментара0/5

В сезона на дюлите решихме да ви разкажем малко повече за този плод с тръпчив вкус. Макар повечето хора да недолюбват дюлята, тя е витаминна бомба.

Дюлята – витамнна бомба през есента
Дюлята – витамнна бомба през есента

Какво не знаем за дюлята?

Дюлята е ниско дърво или храст, което у нас цъфти през април-май. Плодовете са добре узрели през септември-октоври. Възможно е в по-топлите райони дюлите да узреят дори по-рано.

Родината на дюлята са областите около Кавказ и северните части на Иран. През VI-VII век дюлята е пренесена в южните части на Европа – Елада, Рим и Тракийската област. Днес дюли се отглеждат предимно на Балканския полуостров, както и някои части на Азия и САЩ.

Хранителни качества на дюлята

Дюлята е витаминна бомба. Съдържа витамини А, С, Е, В1, В2, В6 и РР. Семената на дюлята съдържат фруктоза, глюкоза, калий, калций, фосфор и мед. Внимавайте с тях обаче. От семките на дюлята можете да си сварите лечебна отвара, но не трябва да ги смачквате. Вътрешната част на семената на дюлята съдържат отровното вещество гликозид амигдалин.

Макар да не е популярна в диетите, в 100гр дюля има 57 ccal.

Добави описаниеДюлята в народната медицина
Дюлята се използва широко в народната медицина. Прясно изцеденият сок от  добре узрели дюли има противовъзпалително действие. Добре е към чашата фреш от дюля да добавите лъжичка мед, за да е по-вкусно и по-полезно.

Печените дюли са идеално средство срещу повръщане.

Вижте също:

Конфитюр от дюли

Смята се, че отварат от листа на дюля помага за справяне с астматичните пристъпи. 10 листа се запарват в половин литър вода. Отварата се пие  3 пъти на ден преди хранене. Все пак се консултирайте с личния лекар, преди да опитате тази народна рецепта.

Ако имате гастрит, народната медицина препоръчва  отвара от семки на дюля. Важно е семките да останат цели, за да не се отдели отровният гликозид амигдалин. Пие се по половин чашка от отварата след хранене.

Сироп от дюли

Дюлята може да ви помогне и при по-леки изгаряния. С отвара от листа на дюля намажете изгореното място с памуче. Повтаряйте процедурата до 10 пъти на ден.

Плодова диета 80/10/10

Преди години мъхът от дюлите се е използвал при порязване. Според народната медицина, ако наложите от мъха на раната, кръвта ще спре веднага.

Легендите разказват, че дюлята помага за плодовитостта на мъжете и жените. Според стар обичай е Елада, младоженците трябвало да хапнат парченце дюля.

Не прекалявайте с дюлите!

Внимавайте с дюлите. Те са добър вариант като част от плодовата диета. Не бива обаче да прекалявате с тях. В голямо количество суровите дюли имат затягащ ефект. Комбинирайте ги с плодове, които имат разхлабващ ефект - например диетата с тиква. Така ще постигнете баланс.

12.11.2013/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Дюлята – витамнна бомба през есента".

Още от "Здравословно хранене"

Нони (индийска черница) – древният аспирин

Нони (индийска черница) – древният аспирин

Нони (индийска черница) е горчив плод с неприятен аромат и горчив вкус. Затова се приема като течен концентрат или екстракт на прах. Нони е толкова полезно и лековито, че го наричат „древният аспирин”.

Извара - тайно оръжие за всяка диета

Извара - тайно оръжие за всяка диета

Изварата е подценяван и пренебрегван продукт. Ползите от нея, както за здравето, така и за месечния бюджет са много. Освен това изварата е тайно оръжие за всяка диета. Вижте защо изварата е толкова полезна и как да я включим в хранителния си режим, за да се вталим.

Уасаби – японски хрян

Уасаби – японски хрян

Уасаби (Wasabia japonica) е японска подправка, разновидност на хряна. Вероятно я познавате като лютивия зелен сос за овкусяване на суши, макар че често се среща и под формата на прах или паста. Уасаби е мания, зарибиш ли се, няма спасение!