Киселец – листен зеленчук с много ползи

0 коментара0/5

Консумацията на киселец носи не една и две ползи за здравето. За киселеца се знае, че подобрява зрението, укрепва имунната система и влияе добре на храносмилането. За тези и още ползи на киселеца научете сега.

Киселец – листен зеленчук с много ползи
 © iStock

Киселецът е многогодишно растение, което има различни приложения. Едно от тях е в кулинарията. Известно е, че консумацията на киселец има много ползи за здравето на човека. И макар да съществуват редица сортове киселец, растящи в различни региони на света, всички те имат еднакви полезни свойства.

Научното име на най-култивираният и използван киселец е Rumex acetosa. Самото растение има широки зелени листа, а корените се простират дълбоко в земята. От векове хората използват киселеца за направата на супи, салата, зеленчукови ястия и дори чай.

Киселецът съдържа оксалова киселина, което го прави отровен в малка степен. Поради тази причина не трябва да се прекалява с консумацията на киселец. В по-малки количества храненето с киселец е напълно безвредно.

В киселеца има значително количество фибри, много малко калории, почти никакви мазнини и малко количество протеин. По отношение на витамините киселецът е богат на витамин С, витамин А, витамин В6. Листният зеленчук е източник още на желязо, магнезий, калий и калций. По отношение на полезните органични съединения киселецът съдържа полифенолни киселини, флавоноиди и антоцианини.

Банички с киселец и извара >>>

Киселец и ползите за здравето:

Храносмилане: Високото съдържание на фибри в киселеца го прави приятел на храносмилането. Киселецът подобрява стомашно-чревното здраве и намалява риска от проблеми като запек, диария, подуване на корема, спазми.

Кръвно налягане: В киселеца има голямо количество калий, а калият е основен минерал за човешкото здраве. Калият намалява стреса на сърдечно-съдовата система, като отпуска кръвоносните съдове и артериите. Пониженото кръвно налягане пък намалява шансовете за прекомерно натоварване на сърцето.

Зрение: В киселеца се съдържа витамин А, който се свързва с подобряване на зрението. Бета-каротинът, който е производен на витамин А, действа като антиоксидант и в комбинация с други важни антиоксидантни съединения в организма, може значително да увеличи здравето на очите.

Добави описание

Енергия: Значителните нива на желязо в киселеца увеличават производството на червени кръвни клетки и предотвратяват анемията (дефицита на желязо). Повишената цирулация увеличава кислорода в организма, достигащ до важни органи и увеличава енергийните нива.

5 енергийни храни, подходящи за периода на отслабване >>>

Имунна система: Съдържанието на витамин С в киселеца е впечатляващо, което означава, че консумацията на този листен зеленчук подпомага имунната система. Витамин С увеличава броя на белите кръвни телца в организма, предотвратява появата на оток и дори има болкоуспокояващи свойства, ако се консумира в големи количества.

Бъбреци: Установено е, че киселецът има диуретичен ефект, особено когато листата се изсушават и след това се консумират в рамките на няколко дни. Като диуретик киселецът стимулира уринирането, което изчиства бъбреците и премахва токсините от тялото.

Важно за киселеца: Както вече стана ясно, консумацията на киселец трябва да бъде в умерени количества заради оксаловата киселина, която е токсин. Оксаловата киселина също така допринася за растежа на камъни в бъбреците, така че ако имате подобен здравословен проблем, най-добре избягвайте яденето на киселец. Освен това при готвенето не използвайте чугунени или алуминиеви съдове, тъй като металът ще взаимодейства с оксаловата киселина и ще придаде на киселеца по-неприятен вкус.

20.06.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Киселец – листен зеленчук с много ползи".

Още от "Здравословно хранене"

Шийтаке – императорските гъби

Шийтаке – императорските гъби

Шийтаке – гъби с екзотичен вкус, които предпазват от ракови заболявания. Шийтаке се предлагат и на българския пазар, така че не е нужно да ходите на китайски ресторант, за да се възползвате от полезните им качества.

Чаша ароматен и вкусен чай ройбос

Ройбос – здраве в чаша ароматен чай

Чаят ройбос е има екзотичен вкус, но и множество ползи за здравето. Консумацията на чай ройбос може да ви предпази от много заболявания, както и да ви донесе наслада. Научете повече за чая ройбос, който предлага здраве във всяка чаша.

Булгур – по-добрата пшеница

Булгур – по-добрата пшеница

Булгур е пълнозърнеста пшеница, която е измита, бланширана на пара или във вряла вода, изсушена и натрошена на малки части. Вкусен, полезен, лесно усвоим, засищащ и диетичен, булгурът е истинска кулинарна находка.