Кои храни и напитки ни докарват главоболие

От 0 коментара0/5

През последните години все повече специалисти обръщат внимание на храната като на един от факторите, водещи до силно главоболие.

Кои храни и напитки ни докарват главоболие

Според научни изследвания главоболието може да бъде резултат от непоносимост (алергия) на организма към дадена храна и съдържащите се в нея съставки. Почти 20% от храните могат да предизвикат силно главоболие, твърдят специалистите.

На първо място като подбудител на главоболието стои кравето мляко (в 30% от случаите). След него се нареждат яйцата (27%), шоколадът (25%), портокалите (24%), пшеницата (24%), сиренето и други общо 55 храни.

Учените класифицират 6 вида вещества, които се съдържат в храната и могат да доведат до неприятното неразположение.

Тирамин: производно на аминокиселината тирозин; среща се в хранителни продукти като шоколад, орехи и някои видове кашкавал. Учени сочат биоактивните амини в шоколада като провокатори на главоболие и мигренозни пристъпи. Според изследване на д-р Джоузеф Егър от Лондоншоколадът се явява една от трите основни причини за мигрена при децата.Лекарят открил, че цели 93% от момчетата и момичетата на възраст от 3 до 16 години се освобождават от главо­болието, като престанат да ядат определени храни. В класацията шоколадът се нареждал на трето място, предизвиквайки мигрена у 25% от децата. За всеобща изненада преди него били млякото - 30% и яйцата - 27%.

Хистамин: вещество, което повишава имунните сили на организма като фактор и медиатор на възпалението. Употребата му в големи количества може да доведе до силна мигрена. Тези количества хистамин ги има в бирата и червеното вино.

Нитрати: има ги в продуктите за бързо хранене като кренвирши, шунка и други месни продукти, обработени по различен начин. В тях всъщност нерядко е преобладаващо количеството на нитратите.

Кофеин: в умерени количества стимулира работата на мозъка, но прекомерната му употреба предизвиква главоболие. Затова не трябва да се злоупотребява с напитките, в които се съдържа.

Плодови киселини: портокалите, лимоните и грейпфрутите съдържат голямо количество витамин С (аскорбинова киселина). Тези плодове повишават имунитета и помагат на организма да се справи с различните вирусни инфекции. Но при хората, страдащи от алергии, твърде голямото количество от аскорбиновата киселина може да предизвика главоболие.

Натриев глутамат: съдържа се в особено големи количества в морските дарове.

Кои храни и напитки ни докарват главоболие

Храни и напитки, които предизвикват главоболие:

 • Червено вино, по-рядко бяло вино;
 • Друг вид алкохол - уиски, ракия;
 • Шоколад, млечен шоколад;
 • Синьо сирене (продукти с плесен, мухъл), кашкавал;
 • ферментирали и опушени храни;
 • Много обработени и силно изсушени и подправени месни продукти - суджук, луканка, хот-дог;
 • Ядки, особено пържени;
 • Кисели млека, сладолед;
 • Банани, цитрусови плодове -лимони, портокали;
 • Прясно опечен, топъл хляб и тестени продукти;
 • Кафе, дори декофеинизирано, силен чай, кола;
 • Газирани напитки;
 • Лук, силно люти подправки;
 • Захарин, аспартам в диетичните храни;
 • Мононатриев глутамат (MSG), намиращ се в голямо количество в китайската храна.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кои храни и напитки ни докарват главоболие".

Още от "Здравословно хранене"

Ароматна чаша кафе

Предимства и недостатъци на кафето

Вероятно това е една от любимите ви напитки. Дали обаче нейната консумация ви носи повече ползи, отколкото негативи? Разберете отговорът сега.

Нутрацевтици – дозата определя полезността

Нутрацевтици – дозата определя полезността

Нутрацевтици – храни или част от тях, които имат специфично полезно влияние върху здравето както за профилактика, така и за терапия. Кои са най-важните нутрацевтици?

Овесени ядки и овесени трици

Овесени ядки и овесени трици

Овесени ядки и овесени трици за крепко здраве и стройна фигура. Овесените ядки се получават след обелване на триците от овесените зърна. Овесените трици са обвивката на овесените зърна. Защо овесените трици и овесените ядки са толкова полезни?