Мед от манука – най-мощният естествен антибиотик

0 коментара0/5

Какво представлява медът от манука и защо той е най-мощният естествен антибиотик? С какво медът от манука е по-различен от останалите видове мед? Научете всичко за меда от манука, включително и срещу какви здравословни проблеми помага той.

Мед от манука – най-мощният естествен антибиотик
 © iStock

През 1981 година изследователи от новозеландския университет в Уайкото откриват, че в меда от манука се съдържат повече ензими, отколкото в обикновения мед. Медът от манука се добива от два вида дървета, които растат свободно само в Нова Зеландия и югоизточната част на Австралия. Медът от манука се различава от другите видове мед и има заслужена висока репутация заради многобройните си ползи за здравето.

Медът от манука има наистина силен аромат, леко горчив вкус, а консистенцията му е малко мазна. Някои хора бъркат меда от манука с мед от канука, който също се произвежда само в Австралия, но от различно дърво.

Медът от манука има тъмен цвят, докато медът от канука е оцветен в бледо жълто и има деликатен, леко ароматен и сладък вкус.

С какво медът от манука се различава от другите видове мед?

Медът е бил използван като средство за лечение още от древни времена. В края на 19-ти век учени откриват, че медът има естествени антибактериални свойства. С други думи – всеки мед предпазва от вредите, които бактериите причиняват. Някои видове мед също така стимулират производството на специални клетки, които могат да възстановят повредените тъкани от инфекция. Медът има и противовъзпалително действие, което бързо облекчава болката и възпалението след прилагане.

Рецепти за здраве с мед >>>

Какво се лекува с боров мед? >>>

Мед от манука

Не всички видове мед обаче са едни и същи. Антибактериалното качество на меда зависи от неговия вид, както и от фактори като кога и как се събира меда. Някои видове мед могат да бъдат 100 пъти по-силни от други. Водородният пероксид е компонент, който се среща в повечето видове мед и на който се дължи антибактериалното свойство на меда.

В меда от манука се съдържа не само водороден пероксид, но и други компоненти с антибактериални свойства. Друг такъв компонент е метилклиоксалът (MG), който се среща в повечето видове мед, но обикновено само в малки количества. Медът от манука обаче съдържа голямо количество метилклиоксал.

Колкото по-голяма концентрация на метилклиоксал (MG) има в меда, толкова по-силно антибиотично действие има той.

Как да разберете дали медът от манука е истински?

Истинският мед от манука задължително трябва да бъде сертифициран с UMF (Unique Manuka Factor), което съответства на концентрацията на метилклиоксал в меда от манука.

Не всички видове мед от манука съдържат значителни антибактериални нива.

За да бъде един мед от манука достатъчно мощен, той се нуждае от минимален рейтинг 10 UMF (макар че се среща UMF 5, което обаче е незадоволително).

Мед от манука, етикетиран с UMF между 10 и 15 е полезен, но UMF над 16 се смята за най-високо качество.

Добави описание

Хранителни вещества в меда от манука

В меда от манука се съдържат много полезни хранителни вещества, сред които витамини от групата В (В6, тиамин, ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина), желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, натрий, цинк. Важно е да се знае, че концентрацията на всички тези полезни вещества в меда от манука е четири пъти по-голяма, отколкото в обикновения мед.

Лечебните свойства на меда >>>

Здравни ползи от меда от манука

Със своите антиоксидантни и антибактериални свойства медът от манука се счита за най-мощния естествен антибиотик с широк спектър. Медът от манука унищожава следните бактериални и гъбични микроорганизми:

-Escherichia coli

  • Staphylococcus Aureos
  • Citrobacter freundii
  • Proteus Mirabilis
  • Pseudomonas Aeruginosa
  • Salmonella Typhimurium
  • Streptococcus faecalis
  • Streptococcus Pyogenes - Причинява болки в гърлото
  • Helicobacter Pylori – Тази бактерия причинява повечето стомашни язви
  • Methicillin- Резистентни Staphylococcus aureus (MRSA)
  • Vanocomycin -Резистентни ентерококи (VRE)

Приложен локално, медът от манука подпомага естественото лечение на кожни язви, рани, изгаряния и напукана кожа.

Добави описание

Както вече стана ясно, медът от манука може да бъде полезен при храносмилателни проблеми. Той действа положително още при акне и екземи, при стафилококови инфекции (дори и резистентни), при изгаряния и рани, при кариес, при възпалено гърло, при алергии и синузит, при безсъние. Медът от манука може да се използва и като бюти продукт, както и за цялостно укрепване на имунитета.

Единственият недостатък на меда от манука е неговата висока цена.

07.02.2017/Милена Алексиева

Още от "Здравословно хранене"

Митове за плодовете

6 мита за плодовете

Плодовете са любимата ни лятна храна. Мнозина обаче смятат, че качествата им са преувеличени. Около плодовете има много истини, но и много митове. Вижте 6 подобни митове-заблуди за плодовете.

Пепино – пъпешов плод, роднина на картофа и домата

Пепино – пъпешов плод, роднина на картофа и домата

Пепино е екзотичен плод, който по форма наподобява пъпеш, но не и по размери. Родственик е на картофа и домата, с отлични вкусови и здравословни качества. Може да се намери и в България и дори да се отглежда, въпреки че вирее при специфичен климат.

Солта – полезна или вредна?

Солта – полезна или вредна?

Години наред някои лекари предупреждават, че солта е от най-големите врагове на здравото сърце и е добре да намалим нейната употреба. Според други специалисти обаче недостатъчният прием на сол може да се окаже не по-малко вреден за здравето. И все пак каква е истината?