Морски зеленчуци

0 коментара0/5

Какво представляват морските зеленчуци? Колко полезни са морските зеленчуци за здравето и какви полезни хранителни вещества съдържат? Научете повече за морските зеленчуци.

Морски зеленчуци
 © iStock

Морските зеленчуци представляват различни по вид водорасли. Може би най-популярният морски зеленчук е нори – водораслите, които се използват при направата на суши. Морските зеленчуци всъщност са многобройни, а ползите от тях – дори още повече.

Морските зеленчуци са богати на минерали растения, които са неизменна част от японската кухня в продължение на столетия. Те са изключително полезни за здравето, защото съдържат мощни антиоксиданти, а само част от предимствата на морските зеленчуци са:

 • Забавяне на стареенето;
 • Помощ в борбата с хроничните заболявания;
 • Понижаване на холестерола;
 • Предотвратяване на клетъчни мутации, причиняващи рак;
 • Облекчаване симптомите на менопаузата;
 • Алкализиране на кръвта;
 • Противовъзпалително действие;
 • Чудесен източник на важни минерали;
 • Детоксикация на тялото от тежки метали, замърсители на околната среда и канцерогени;
 • Контрол върху растежа на патогенни вируси, кандида и патогенни бактерии;
 • Подобряване здравето на сърцето;
 • Балансиране функцията на щитовидната жлеза;
 • Помощ срещу запека;

Видове морски зеленчуци

Нори: Както вече споменахме, водораслите нори се използват в приготвянето на суши. Обикновено морските зеленчуци нори са тъмно зелени или черни. Япония, Корея и Китай са най-големите производители на нори, които порастват изключително бързо – могат да бъдат събирани едва 45 дни, след като са били засадени. Морските зеленчуци нори са богати на фибри, витамини С и А, калий, магнезий, йод и фибри. Нори също така не съдържат мазнини и калории.

Комбу: Морските зеленчуци комбу са чудесни за супа, но могат също толкова добре да ароматизират всяко друго ястие. Комбу са ядливи морски водорасли, които принадлежат към семейството на кафявите водорасли. Над 90% от морските зеленчуци комбу се произвеждат в Япония. Водораслите комбу съдържат йод, калий, калций, желязо, магнезий, витамини от групата В, витамин С и фолиева киселина.

Водорасли – храна за столетници >>>

Уакаме: Морските зеленчуци уакаме си приличат с комбу. Скорошни изследвания пък показват, че водораслите уакаме могат да бъдат помощник в отслабването. Морските зеленчуци уакаме също така са едни от най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини. Уакаме са богати на фибри, калций, магнезий и йод.

Добави описание

Келп: Келп са кафяви водорасли, наситени с полезни витамини и минерали. Тези морски зеленчуци се смятат са особено полезни за простатата, панкреаса и здравето на храносмилателната система. Водораслите келп са известни и с функцията си да оптимизират работата на щитовидната жлеза. Морските зеленчуци келп също така подобряват метаболизма и умствените способности.

Агар: Морските зеленчуци агар са известни и като агар-агар. Тези водорасли са вегетарианската алтернатива на желатина. Могат да се използват в сладки и солени ястия. Особено полезни са за хората, страдащи от запек, тъй като имат леко слабително действие.

Други здравословни морски зеленчуци са още араме и хиджики. Към полезните водорасли спадат и спирулината и хлорелата, които обаче се предлагат под формата на прах или капсули.

Прочетете още по темата:

Спирулина – майчиното мляко на Земята

Ако решите да добавите морски зеленчуци към хранителния си режим, спазвайте препоръките върху опаковките, тъй като водораслите са силно концентрирана храна. В случай, че имате заболяване на щитовидната жлеза, консултирайте се предварително със специалист кой вид морски зеленчук е подходящо да употребявате.

03.01.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Морски зеленчуци".

Още от "Здравословно хранене"

5 идеи за нискокалоричен обяд

5 идеи за нискокалоричен обяд

Ако се придържате към нискокалорична диета, със сигурност всяка хапка е от значение. Освен това обаче никой не иска да гладува. Това е възможно, ако избирате нискокалорични, но вкусни и засищащи храни. Вижте нашите 5 идеи за нискокалоричен обяд.

10 правила на здравословното хранене

10 правила на здравословното хранене

Храната е горивото за нашия организъм. Затова е важно с какво и как се храним. Дори да не сте експерт, трябва да знаете някои основни правила за здравословно хранене. Вижте 10 правила за здравословно хранене.

Сироп от агаве вместо захар

Сироп от агаве вместо захар

Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта и е идеален неин заместител. Не случайно е наричан “медена вода” - по-сладък от меда, но не толкова гъст. Иначе агаве е растението, подобно на кактус, от което се прави текила.