Най-разпространените митове за ГМО храните

0 коментара0/5

Вредни ли са ГМО храните са здравето на човека? А пречи ли отглеждането на ГМО храни на околната среда? Вижте някои от най-разпространените митове за ГМО храните.

Най-разпространените митове за ГМО храните
 © iStock

В последните години все повече се говори за ГМО храните, тъй като те навлизат масово на пазара в много страни. България не прави изключение. По отношение на ГМО храните се говорят както много истини, така се разпространява и невярна информация. Вижте най-разпространените митове, свързани с ГМО храните:

МИТ №1: ГМО храните съществуват от много години

Генетичното модифициране е различно от традиционното отглеждане на храни. ГМО храните не могат да се получат по естествен път в природата, ето защо е абсурдно да се мисли, че те съществуват от много години. Генномодифицираните храни са резултат от абсолютно неестествен процес.

Традиционното отглеждане, известно като селективно размножаване, от друга страна наистина съществува в продължение на векове. Чрез него хората са отделяли най-добрите растения като например домати с неустоим вкус, голям аромат и естествена устойчивост срещу болести.

Прочетете още:

Генномодифицираните храни - някои любопитни факти

МИТ №2: ГМО храните намаляват зависимостта от по-токсични пестициди

Иронията е, че ГМО храните всъщност правят проблема с плевелите дори още по-лош. Много плевели около ГМО растенията вече са резистентни на обичайно използваните пестидици, ето защо се налага употребата на по-силни и токсични пестициди. Създава се и ново поколение ГМО царевични и соеви култури, предназначени да издържат именно на по-стар и по-токсичен хербицид заради големия проблем с плевелите.

Добави описание

МИТ №3: ГМО съставките са безопасни за ядене

ГМО съставките никога не са били адекватно изследвани за дългосрочни въздействия върху здравето на хората. ГМО храните се появяват на пазара през 1996 година и има около 600 проучвания, фокусирани най-вече върху състава на генномодифицираните храни, свързан с калории, протеини, мазнини и други. Според резултатите от няколко проучвания, отнасящи се до краткосрочното влияние на ГМО храните върху здравето на човек, вероятно те са причина за безпокойство. Смята се също така, че консумацията на ГМО храни вреди върху бъбреците, черния дроб и костния мозък. ГМО храните се свързват и с множество алергии, увреждане на ДНК, някои видове рак, преждевременно раждане,  затлъстяване, сърдечни проблеми, диабет и други.

6 вида затлъстяване и как да се справим >>>

МИТ №4: ГМО храните са безопасни за околната среда

ГМО храните вредят на биологичното разнообразие и се свързват с изчезването на няколко вида. Катастрофалния спад на пеперудите монарх се дължи до голяма степен на хербицида глифозат, използван при отглеждането на ГМО храните. ГМО храните са причина и за неврологични проблеми при пчелите. Земеделските производители, отглеждащи ГМО храни, използват толкова голямо количество вредни вещества, че техни активни съставки се срещат в потоците и въздуха.

14.03.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Най-разпространените митове за ГМО храните".

Още от "Здравословно хранене"

4 типа храни, които забавят метаболизма

4 типа храни, които забавят метаболизма

Метаболизмът играе основа роля в отслабването и понякога, съвсем неволно, включваме в хранителния си режим такива, които го забавят. Вижте 4 типа храни, които да избягвате, защото забавят метаболизма.

Най-добрите и най-лошите ядки за диета

Най-добрите и най-лошите ядки за диета

Ядките са витаминна бомба. Богати са на омега-3 мастни киселини, протеини и фибри. Затова и често са част от режимите за отслабване. Има обаче някои ядки, които са по-калорични от други и това ги прави неподходящи за нискокалорична диета. Затова решихме да ви покажем кои са най-добрите и най-лошите ядки за диета.

Моцарела – италианска страст

Моцарела – италианска страст

Моцарела е италианското сирене, което най-често консумираме в салата „Капрезе“ или в неаполитанска пица. Вкусна и полезна, моцарелата е сред хранителните изкушения, на които не можеш и не е нужно да устояваш.