Опасна ли е рибата?

0 коментара0/5

Възхвалявана дълги години като идеалната здравословна храна, днес се твърди, че рибата съдържа тежки метали и други токсични вещества. Каква е истината?

Опасна ли е рибата?

Световната морска екосистема е чувствителна към замърсяването, причинено от човека. Научните изследвания сочат, че свръхрезистентните молекули, използвани в химическата индустрия, от замърсените води преминават в рибата. По същия начин живакът, произлизащ от вулканичната дейност, както и от различни индустриални производства, се озовава чрез рибата на нашата трапеза. Всички тези токсини могат да бъдат канцерогенни и да поразяват имунитета, както и възпроизводителните способности.

Риба все пак трябва да се консумира

Тя съдържа полезни протеини, минерали, олигоемементи, витамини А, D, Е и някои от група В. Рибата доставя полиненаситени мастни киселини, необходими за здравето на сърдечносъдовата система и на мозъчната дейност. Съотношението между полезните и вредните вещества в рибата е категорично в полза на първите.

Колко често?

Препоръчва се два пъти седмично рибата да присъства в менюто ни. Най-ценни с полезните си вещества са мазните риби, богати на омега 3 – сьомга, сардина, скумрия, херинга, пъстърва. Те могат да се редуват с немазни риби. Разнообразявайте областите, от които идва рибата, за да сте сигурни, че няма да се стигне до евентуално натрупване на токсини.

_______________________________________________________________

ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ НЕЩА ЗА РИБАТА:

Най-полезните и най-вредни видове риба>>>

Как да отслабнем с риба?>>>

Как да станем майстори на рибата?>>>

Рибен хороскоп>>>

_______________________________________________________________
 

Кои са най-заразените риби?

Хищните средиземноморски риби съдържат токсини от водата, но и вредни вещества от рибите, които поглъщат.  Някои речни риби като змиорка, мряна, шаран са характерни с по-значително усвояване на токсини, но те не се консумират много често и не дават отражение върху здравето. Ако сте големи техни любители, ограничете консумацията до 2 пъти месечно. Добре е да избягвате риби от Балтийско море, както и от Тихия океан, където има значително количество радиоактивна вода след проблемите с атомната централа във Фукушима.

Опасна ли е рибата?

За кого е най-опасно?

Жените в детеродна възраст, бременните и кърмещите, децата под 3 години, малките момичета и подрастващите са най-чувствителни към токсичните съставки в рибата и трябва да ограничат консумацията на речна риба до веднъж на два месеца. Хищните морски риби могат да присъстват в менюто им не по-често от един път седмично. Във всички случаи рибата меч и акулата са напълно неподходящи.

А консервираната риба?

Сардините и скумриите са чудесен източник на омега 3 и калций и във вид на консерви. Тези риби са по-малки по размер и съдържат по-малки количества токсични съставки. Вкусовите им качества се запазват напълно, но съдържанието на витамини в тях е по-ниско, отколкото когато са в прясно състояние.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Опасна ли е рибата?".

Още от "Здравословно хранене"

Митове за плодовете

6 мита за плодовете

Плодовете са любимата ни лятна храна. Мнозина обаче смятат, че качествата им са преувеличени. Около плодовете има много истини, но и много митове. Вижте 6 подобни митове-заблуди за плодовете.

10 съвета за добър метаболизъм

10 съвета за добър метаболизъм

Имате слаба приятелка, която може да изяде огромно количество сладкиш и да не наддаде нито грам? А на вас всичко ви се лепи въпреки строгите ограничения в храненето. Може би имате проблеми с метаболизма.

Топ 10 есенни храни

Топ 10 есенни храни

Кои са най-полезните есенни храни? Ябълки, червени боровинки, тиква, чесън, джинджифил, пащърнак, сладки картофи, къдраво зеле, канела и черен пипер – топ 10 храни за есента.