Здравословно готвене

4 коментара2/5

Здравословно готвене не означава, че трябва да станете майстор готвач или да овладеете сложни готварски техники. Използвайте стандартните готварски методи, за да приготвяте храните по здравословен начин.

 

9647_0.jpg

Здравословното готвене не е трудно, но е свързано с преосмисляне на готварските навици. Една от най-важните промени, които може да направите, е да се научите да приготвяте храните с малко или въобще без олио. Свикнете ли с готварските техники с пестеливо използване на мазнини, здравословното хранене ще стане част от начина ви на живот. 

Подготовка на храната за здравословно хранене

9647_1.jpgКогато купувате храна за по-дълго време, винаги проверявайте датата на производство и срока на годност. Използвайте пресните червени меса 3 до 5 дни след като сте ги купили или веднага ги замразете.

Прясното птиче месо, рибата и каймата използвайте до 2 дни след покупката или ги замразете веднага. Не купувайте храни в консерви или буркани с нащърбени или изкривени капачки.

Размразявайте месото и рибата в хладилника, а не върху кухненския плот, за да го предпазите от микробите. Замразените зеленчуци обаче трябва да се поставят в гореща вода без да се размразяват предварително.

Отстранявайте всички видими тлъстини от месото преди да го сготвите и изцеждайте цялата мазнина след като сготвите. Отстранявайте мазнината от супите, задушените ястия и сосовете – става по-лесно след като охладите храната.

Преди да приготвите храната, измийте ръцете си с вода и сапун. Изплаквайте плодовете и зеленчуците старателно, белете им кората или отстранявайте горните листа. Често мийте ножовете и дъските за рязане, особено след като сте обработвали с тях сурово месо и преди употребата им за приготвяне на други храни за ядене.

Методи за здравословно готвене
Избирайте топлинна обработка на храните, която максимално запазва полезните им съставки. Техниките за здравословно готвене намаляват или напълно изключват употребата на мазнини в приготвянето на храните: печене, печене на скара, печене на жар, задушаване (храната леко се запържва и се оставя да къкри в покрит тиган с малко течност), варене, варене на пара - пуширане (извършва се в специални съдове с решетка в средата. Под решетката се налива водата, а върху нея се поставят хранителните продукти) и други. При варенето на пара хранителните вещества се запазват в най-голяма степен.

Съвети за здравословно готвене

 • 9647_2.jpgАко варите зеленчуците, те трябва да се поставят в кипяща, леко подсолена вода, а съдът да е с капак, за да се намали разрушаването на витамините. Тъй като повечето от витамините преминават във водата, препоръчително е зеленчуците да се готвят в минимално количество вода за възможно най-кратко време.
   
 • Използвайте съдове с незалепващи покрития, за да не се налага да добавяте олио или масло.
   
 • Термичната обработка на животинските продукти (месо, птици, риба, яйца) трябва да е достатъчно продължителна при температура над 70 градуса, за да се унищожат микроорганизмите във вътрешността на продуктите.
   
 • Прегарянето на храните при печене на грил, скара (барбекю) или във фурна, продължителното пържене при високи температури, опушването на месата и рибите води до образуване на вредни за здравето вещества.
   
 • Разнообразете готвенето си с билки и подправки. Обварете рибата в постен бульон, вино и пресни билки. Залейте пилето, печено на скара, с пресен доматен сос. Направете месата по-ароматни, като използвате маринати с малко мазнини или билки и подправки – дафинов лист, черен пипер, лют червен пипер, чесън, джинджифил, майоран, мащерка и т.н.
   
 • Съхранявайте сготвената храна при температура над 60 градуса до нейното сервиране. Остатъците от готова храна поставете в хладилника или във фризера не по-късно от 2 часа след като сте се нахранили.


12.05.2009/Биляна Божилова

4 коментарaДобави коментар »

Lady__bel

От Lady__bel01.04.2012, 14:22 ч.

В здравословните методи за приготвяне на храната е пропуснато бавното готвене, което се осъществява в специални уреди с керамично покритие, които готвят на ниска температура. Това е световна тенденция, защото са далеч...

Виж всички коментари за "Здравословно готвене".

Още от "Здравословно хранене"

Защо да ядем яйца?

Защо да ядем яйца?

Да ядем или да не ядем яйца – това е въпросът! Последните научни изследвания категорично доказват, че не е необходимо да се лишаваме от тях. Защо яйцата трябва да присъстват в ежедневното ни меню?

Риба и диети

Риба и диети

Рибата е неизменна съставка в голяма част от диетите. Освен че помага за вталяването, месото й е богато на витамини и минерали. Някои култури дори вярват, че рибата крие тайната към дълголетието. Вижте какво трябва да знаете за рибата и ролята й в здравословното хранене и диетите.

Пащърнак – бял морков с магданозени листа

Пащърнак – бял морков с магданозени листа

Пащърнак е кореноплоден зеленчук, който прилича на морков, а листата му наподобяват магданоз. Масово отглеждан в древността, днес пащърнакът е изместен от картофите, но това не означава, че не заслужава място в здравословното хранене.