Овесени ядки и овесени трици

21 коментара0/5

Овесени ядки и овесени трици за крепко здраве и стройна фигура. Овесените ядки се получават след обелване на триците от овесените зърна. Овесените трици са обвивката на овесените зърна. Защо овесените трици и овесените ядки са толкова полезни?


овесени ядки и овесени трициОвесът НЕ е само храна за животни! Време е всички, които живеят и се хранят с предразсъдъци към овеса и овесените продукти, да проумеят, че тази зърнена култура се отличава с изключителни хранителни, здравословни и диетични качества, които в никакъв случай не бива да бъдат подценявани. Овесът (Avena) е житно растение, култивирано преди новата ера в Азия. В Древен Рим и Древна Гърция го възприемат като плевел, след това започват да го използват като лечебно средство, докато добива популярност като храна за животни. Днес овесените ядки и овесените трици са широко разпространени и са препоръчвани от повечето диетолози като диетични и здравословни храни. Русия, САЩ, Германия, Финландия, Канада и Полша са най-големите производители на овес и овесени продукти в света.  

Овесени ядки и овесени трици – хранителни качества

Овесените ядки се получават след обелване на триците на овесените зърна. За разлика от повечето зърнени култури обаче, овесените ядки запазват по-голямата част от витамините и минералите си, въпреки че е премахната обвивката им. В търговската мрежа може да откриете 3 вида овесени ядки: натурални овесени ядки (изпечени и нарязани обелени овесени ядки, които се варят няколко минути и накисват преди консумация), овесени ядки за бързо приготвяне (натурални овесени ядки, които са допълнително пресовани и оваляни в овесено брашно; преди употреба се накисват във вряла вода или се оставят да кипнат) и фини овесени ядки (ситно нарязани, фино пресовани и изпечени овесени ядки, готови за директна консумация). Овесените ядки са богати на пълноценни белтъчини, мазнини (предимно ненаситени мастни киселини) и въглехидрати, витамини от групата В, РР и Е, минерали (калций, калий, магнезий, фосфор, желязо и мед) и фибри. Овесените ядки са задължителна съставка на всякомюсли, консумират се заляти с вряла вода, прясно или кисело мляко, на овесена каша или се използват за приготвяне на бисквити и други пълнозърнести или многозърнести изделия.   

Хранителни свойства в 100 г овесени ядки: 390 ккал; 13 г белтъчини; 7,5 г мазнини; 66 г въглехидрати

овесени ядки и овесени трици

Овесените трици са обвивката на овесените зърна, в която са съсредоточени хранителните вещества. Овесените трици станаха мега популярни, след като известният диетолог д-р Пиер Дюкан ги определи като “чудотворна храна” и ги превърна в основна съставка на“Диетата на Дюкан”. Според “Американската агенция за храните и лекарствата” овесените трици са “нутрикамент” - хранително вещество с лечебни свойства. Овесените трици са уникална храна, най-вече заради високото съдържание на фибри, разтворими във вода. Те могат да погълнат течност с обем 30 пъти по-голям от собствения им. Овесените трици преминават през целия храносмилателен тракт – от устата, където се напояват със слюнка, до дебелото черво, където изпълняват ролята на пълнеж, устоявайки на всички химически и физически атаки по пътя си, поемат част от поетата храна и я изнасят извън тялото. Овесените трици не губят полезните си качества след топлинна обработка, така че освен да ги консумирате накиснати в прясно или кисело мляко, може да приготвяте с тях палачинки и тесто за различни сладки и солени изделия.  

овесени ядки и овесени трициХранителни свойства в 100 г овесени трици: 246 ккал; 17 г белтъчини; 7 г мазнини, 66 г въглехидрати

Овесени ядки и овесени трици – здравословни качества

  • Овесените ядки и овесените трици регулират обмяната на веществата и подсилват имунната система.
  • Овесените трици и овесените ядки предпазват от рак на стомаха и на дебелото черво, захарен диабет, анемия, затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.
  • Овесените ядки и овесените трици намаляват нивата на “лошия” холестерол в кръвта.

Овесени ядки и овесени трици в диетата

Овесените трици и овесените ядки са незаменима част от диетите за отслабване, защото отнемат част от калориите на приетата храна. Увеличават обема си в стомаха и така създават чувство на ситост за дълго. Фибрите в овесените трици забавят преминаването на захарите в кръвта, намаляват отделянето на инсулин и така редуцират складирането на мазнини в организма. Овесените трици дори подпомагат изхвърлянето на мазнините, които поглъщаме с останалите храни. Да не забравяме също, че овесените ядки и овесените трици стимулират храносмилането и предотвратяват появата на запек.

29.12.2009/Биляна Божилова

21 коментарaДобави коментар »

Nuni

От Nuni02.07.2011, 12:23 ч.

Здревейте! Искам да попитам от 15 дена спазвам 90 дневната диета мога ли сутрин да закусвам с овесени трици за да мога да засиля отслабването си? Ще ви бъда много благодарна ако някой компетентен ми отговори.Благодаря...

Виж всички коментари за "Овесени ядки и овесени трици".

Още от "Здравословно хранене"

6 причини да пиете вода с мед всеки ден

6 причини да пиете вода с мед всеки ден

Редовният прием на вода с мед може да окаже положително влияние върху много аспекти на вашето здраве. Всъщност всекидневната консумация на вода с мед подсилва имунната система и подпомага отслабването, но това не е всичко. Вижте кои са 6-те причини, заради които си струва да пиете вода с мед всеки ден.

Здравословно готвене с Tefal

Здравословно готвене с Tefal

Какво е здравословно готвене? Готвене с по-малко мазнина при контрол на температурата и хомогенно разпределение на топлинната енергия в тигана. Здравословно е готвенето с Tefal.

Скариди – морските кралици

Скариди – морските кралици

Скаридите, най-вече кралските, са сред най-предпочитаните морски дарове. Въпреки че са с високо съдържание на холестерол, не бива да ги пренебрегвате, дори да сте на строг диетичен режим.