Овесени ядки и овесени трици

21 коментара0/5

Овесени ядки и овесени трици за крепко здраве и стройна фигура. Овесените ядки се получават след обелване на триците от овесените зърна. Овесените трици са обвивката на овесените зърна. Защо овесените трици и овесените ядки са толкова полезни?


овесени ядки и овесени трициОвесът НЕ е само храна за животни! Време е всички, които живеят и се хранят с предразсъдъци към овеса и овесените продукти, да проумеят, че тази зърнена култура се отличава с изключителни хранителни, здравословни и диетични качества, които в никакъв случай не бива да бъдат подценявани. Овесът (Avena) е житно растение, култивирано преди новата ера в Азия. В Древен Рим и Древна Гърция го възприемат като плевел, след това започват да го използват като лечебно средство, докато добива популярност като храна за животни. Днес овесените ядки и овесените трици са широко разпространени и са препоръчвани от повечето диетолози като диетични и здравословни храни. Русия, САЩ, Германия, Финландия, Канада и Полша са най-големите производители на овес и овесени продукти в света.  

Овесени ядки и овесени трици – хранителни качества

Овесените ядки се получават след обелване на триците на овесените зърна. За разлика от повечето зърнени култури обаче, овесените ядки запазват по-голямата част от витамините и минералите си, въпреки че е премахната обвивката им. В търговската мрежа може да откриете 3 вида овесени ядки: натурални овесени ядки (изпечени и нарязани обелени овесени ядки, които се варят няколко минути и накисват преди консумация), овесени ядки за бързо приготвяне (натурални овесени ядки, които са допълнително пресовани и оваляни в овесено брашно; преди употреба се накисват във вряла вода или се оставят да кипнат) и фини овесени ядки (ситно нарязани, фино пресовани и изпечени овесени ядки, готови за директна консумация). Овесените ядки са богати на пълноценни белтъчини, мазнини (предимно ненаситени мастни киселини) и въглехидрати, витамини от групата В, РР и Е, минерали (калций, калий, магнезий, фосфор, желязо и мед) и фибри. Овесените ядки са задължителна съставка на всякомюсли, консумират се заляти с вряла вода, прясно или кисело мляко, на овесена каша или се използват за приготвяне на бисквити и други пълнозърнести или многозърнести изделия.   

Хранителни свойства в 100 г овесени ядки: 390 ккал; 13 г белтъчини; 7,5 г мазнини; 66 г въглехидрати

овесени ядки и овесени трици

Овесените трици са обвивката на овесените зърна, в която са съсредоточени хранителните вещества. Овесените трици станаха мега популярни, след като известният диетолог д-р Пиер Дюкан ги определи като “чудотворна храна” и ги превърна в основна съставка на“Диетата на Дюкан”. Според “Американската агенция за храните и лекарствата” овесените трици са “нутрикамент” - хранително вещество с лечебни свойства. Овесените трици са уникална храна, най-вече заради високото съдържание на фибри, разтворими във вода. Те могат да погълнат течност с обем 30 пъти по-голям от собствения им. Овесените трици преминават през целия храносмилателен тракт – от устата, където се напояват със слюнка, до дебелото черво, където изпълняват ролята на пълнеж, устоявайки на всички химически и физически атаки по пътя си, поемат част от поетата храна и я изнасят извън тялото. Овесените трици не губят полезните си качества след топлинна обработка, така че освен да ги консумирате накиснати в прясно или кисело мляко, може да приготвяте с тях палачинки и тесто за различни сладки и солени изделия.  

овесени ядки и овесени трициХранителни свойства в 100 г овесени трици: 246 ккал; 17 г белтъчини; 7 г мазнини, 66 г въглехидрати

Овесени ядки и овесени трици – здравословни качества

  • Овесените ядки и овесените трици регулират обмяната на веществата и подсилват имунната система.
  • Овесените трици и овесените ядки предпазват от рак на стомаха и на дебелото черво, захарен диабет, анемия, затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.
  • Овесените ядки и овесените трици намаляват нивата на “лошия” холестерол в кръвта.

Овесени ядки и овесени трици в диетата

Овесените трици и овесените ядки са незаменима част от диетите за отслабване, защото отнемат част от калориите на приетата храна. Увеличават обема си в стомаха и така създават чувство на ситост за дълго. Фибрите в овесените трици забавят преминаването на захарите в кръвта, намаляват отделянето на инсулин и така редуцират складирането на мазнини в организма. Овесените трици дори подпомагат изхвърлянето на мазнините, които поглъщаме с останалите храни. Да не забравяме също, че овесените ядки и овесените трици стимулират храносмилането и предотвратяват появата на запек.

29.12.2009/Биляна Божилова

21 коментарaДобави коментар »

Nuni

От Nuni02.07.2011, 12:23 ч.

Здревейте! Искам да попитам от 15 дена спазвам 90 дневната диета мога ли сутрин да закусвам с овесени трици за да мога да засиля отслабването си? Ще ви бъда много благодарна ако някой компетентен ми отговори.Благодаря...

Виж всички коментари за "Овесени ядки и овесени трици".

Още от "Здравословно хранене"

Пепино – пъпешов плод, роднина на картофа и домата

Пепино – пъпешов плод, роднина на картофа и домата

Пепино е екзотичен плод, който по форма наподобява пъпеш, но не и по размери. Родственик е на картофа и домата, с отлични вкусови и здравословни качества. Може да се намери и в България и дори да се отглежда, въпреки че вирее при специфичен климат.

Как да ядем десерт, без да напълняваме

Как да ядем десерт, без да напълняваме

Десертът, сладкото изкушение, без което не можем. В същото време десертите са враг номер 1 на тънката талия. Вижте защо десертите имат толкова пагубно влияние върху килограмите и как можем да похвапваме десерт без да напълняваме.

6 храни за сила и здраве през зимата

6 храни за сила и здраве през зимата

Разберете на кои храни трябва да наблегнете през студените месеци от годината, за да бъдете в отлична форма.