Хранене за мозъка

10 коментара2/5

Хранене, което стимулира мозъчната активност, засилва паметта, подобрява настроението и дори увеличава коефициента на интелигентност. Кои храни са най-полезни за мозъка? Кои хранителни вещества управляват мозъка?


хранене за мозъка

Мозък, нервна система, хранене

Мозъкът и нервната система се състоят от уникална мрежа от клетки, наречени неврони. Всеки неврон може да образува десетки хиляди връзки с други неврони. Така се създава огромна мрежа с богата информация от знания и чувства. При научаване на нови неща се изграждат нови връзки, които променят мозъчната мрежа. Както хормоните носят послания в тялото, химикалите (невротрансмитери) носят послания в мозъка. Мозъкът и невротрансмитерите са образувани от хранителни вещества. Така, че това, което ядете и пиете, въздейства върху начина на функциониране на мозъка.

хранене за мозъкаИзтощаване на мозъка

Антинутриентите (кофеин, цигари, захар, рафинирани храни,) нарушават мозъчните функции. Кофеинът намалява концентрацията и влошава способността за запомняне. Свръхконсумацията на захар и рафинирани храни намалява интелекта, предизвиква агресия, тревожност, хиперактивност и/или изтощение. Тютюнопушенето и вдишването на цигарен дим се натрупват в мозъка и влошават психическото здраве. Стресът съвсем обърква мозъчните функции.  

Хранителните вещества управляват мозъка

Невротрансмитерите са изградени от протеини. За да сте здрави, мотивирани и щастливи, трябва да приемате повече протеини. Но без витамини и минерали, няма как да превръщате протеините в невротрансмитери или мазнините в мозъчни клетки. Оптималният прием на витамини и минерали ускорява мисълта, засилва концентрацията и дори повишава коефициента на интелигентност.

Рибни масла за здрав и активен мозък

Рибните масла са изключително полезни за мозъка, не само заради богатото съдържание на омега-3 ненаситени мастни киселини, но и заради съдържащите се в тях фосфолипиди. Фосфатидилхолинът е най-важният фосфолипид, тъй като снабдява мозъка с хранителни вещества и помага за образуването на невротрансмитера ацетилхолин. Ацетилхолинът е пряко свързан с паметта. Недостигът на този невротрансмитер освен, че е отговорен за слабата памет, причинява сънливост, пресъхване на устата, намалено сънуване и дори старческа деменция. Най-добрият допълнителен източник на фосфатидилхолин е хранителната добавка лецитин.        

Оптимално хранене за мозъка

 

  • хранене за мозъкаЗа да стимулирате мозъчната активност, да засилите паметта, да подобрите настроението и дори да увеличите коефициента си на интелигентност, спазвайте следните съвети:

 

  • Намалете приема на стимуланти като кафе, чай, шоколад и кола, на захар и рафинирани храни.
  • Намалете въздействието на цигарения дим и другите външни замърсители.
  • Консумирайте редовно риба, семена (особено ленено семе), техните масла или хранителни добавки от незаменими мастни киселини.
  • Купувайте яйца от свободно отглеждани кокошки, защото са богати на омега-3 ненаситени мастни киселини.
  • Омега-3 ненаситените мастни киселини са по-силен антидепресант от антидепресантите.
  • Осигурете си оптимален прием на витамини и минерали.
  • За да подобрите паметта си, приемайте добавки от витамини от групата В, които съдържат повече витамин В5.
  • Намалете стреса и реагирайте по-спокойно в напрегнати ситуации.


16.03.2010/Биляна Божилова

10 коментарaДобави коментар »

Misho

От Misho28.03.2010, 14:27 ч.

Mnogo kapaciteti i stranni komentari........smjtam 4e ot statiata moze dosta da se nau4i,a koito sa napred s materiala da ne j 4etat

Виж всички коментари за "Хранене за мозъка".

Още от "Здравословно хранене"

Диня – царицата на лятото

Диня – царицата на лятото

Динята е най-предпочитаният плод през лятото. Кой би отказал парче сочна, сладка, охладена диня? Идеална за диета, вкусна и освежаваща, динята е царицата на лятното хранене.

7 храни срещу коледна депресия

7 храни срещу коледна депресия

Случва ли ви се да ви нападне коледната депресия? Около празниците покрай близките и приятните емоции, се случва да ни нападне и лошото настроение. Това лесно може да се коригира с няколко "щастливи храни". Вижте кои са те.

10 храни, стимулиращи производството на колаген

10 храни, стимулиращи производството на колаген

Колагенът е много важен за добрия вид на кожата. И макар че колагенът намалява с възрастта, все пак има естествен начин да увеличите неговото производство, а именно – с храна. Научете кои 10 храни стимулират производството на колаген.