Папая – плодът на ангелите

29 коментара0/5

Папая е сладък, вкусен и полезен тропически плод, който може да бъде открит и на българския пазар. След като опитва папая в края на 15-ти век, Христофор Колумб я нарича “плодът на ангелите”. Заслужава ли папаята това ласкателство?


папая - плодът на ангелите

Папая (Carica papaya) е голям тропически храст, който достига от 6 до 9 метра височина. Плодовете на папаята наподобяват по форма и цвят на пъпеш.Имат жълтозелена кора и розово-оранжева вътрешност с голям брой черни семена, които се използват изсушени и стрити като подправка. Вкусът на папаята е между пъпеш и праскова. Неслучайно в Китай и Шри Ланка е наричана “пъпешово дърво”, в Куба е известна като “fruta bomba”, в Доминиканската  република като “lechosa”, а на Карибите е популярна като “papaya” и оттам получава официалното си название. Стеблото, листата и неузрелите плодове на папаята съдържат млечно бял латекс и затова се използват при производство на тази важна суровина.

папая - плодът на ангелитеТочният произход на папаята не е известен, но за нейна родина се приема районът на Южно Мексико и Централна Америка. Семена от папая са открити през далечната 1525 година в Панама и Доминиканската република, а около век по-късно търговските флотилии на Испания и Португалия ги разпространяват в Централна Америка, Индия и Европа.

След като опитва сладката папая в края на 15-ти век, Христофор Колумб я нарича “плодът на ангелите”. Днес, главните производители на папая в световен мащаб са Хавай, Филипините, Индия, Цейлон и Тропическа Африка.         

Папая – хранителни качества

Папаята е изключително богата на витамини (А, В, С, D, Е), минерали (калций, калий, желязо, фосфор, мед, цинк, магнезий) и фитоестрогени. Латексът, който съдържа неузрялата папая, съдържа ензимите папаин и химопапаин.

Папаинът се използва като подобрител на някои готови продукти, тъй като прави месото по-крехко, за избистряне на бирата, в козметичната, фармацевтичната и текстилната промишленост. Папаята може да се консумира сурова, консервирана, на нектар или като гарнитура на различни месни ястия.

Хранителни стойности в 100 г папая: 40 ккал; 0,5 г белтъчини; 0,1 г мазнини; 7 г въглехидрати; 1,6 г фибри;

папая - плодът на ангелите

Папая – здравословни качества

  • Папаята намалява риска от чернодробни заболявания.
  • Папаинът, който се съдържа в папаята, помага при за лечение на язви, намалява отоците, сваля високата температура и помага за заздравяване на рани след операция.
  • Папаята има антибиотично действие и е полезна при вирусни заболявания.

папая - плодът на ангелитеПапая в диетата

Папаята помага за изхвърляне на токсините от организма и подобрява храносмилането. Има умерен гликемичен индекс (59) и нисък гликемичен лоудинг (2). Съдържащият се папаин подпомага разграждането на храни, богати на белтъчини (месо, яйца, сирена, риба и ядки).

Папаята е сладък плод, така че не прекалявайте с консумацията й, особено по време на диета.

Как да изберем папая?

Цветът на кората показва доколко е узряла папаята. Плодовете със зеленикаво-жълта кора са все още зелени и може да се използват в солени салати, сварени или печени като гарнитура на месни ястия.

Неузрялата и необелена папая може да се запази за две-три седмици на тъмно и студено място. Розово-червените плодове са узрели и трябва да се консумират до 1-2 дни след покупката, за да не презреят.

Нарязаната папая се разваля бързо, затова я консумирайте веднага. Ако има черни петна или леки набраздявания по кората, това не означава, че е развалена. Меката външна обвивка е признак за натъртване и изгниване на вътрешната част, така че опипайте добре папаята, преди да я купите.

Внимание! Ако имате алергия към латекс, папая не е вашият плод!

Вкусно и полезно:Салата с папая

27.04.2010/Биляна Божилова

Още за: папая

29 коментарaДобави коментар »

кера

От кера26.07.2012, 20:57 ч.

От изветно време пребивавам в тропическа Африка, където изобилства от папая. Стана ми любим плод. Три пъти дневно винаги току що откъсната вкусна папая. Ммммм...

Виж всички коментари за "Папая – плодът на ангелите".

Още от "Здравословно хранене"

Диетично и здравословно пазаруване

Диетично и здравословно пазаруване

С диетично и здравословно пазаруване може да спестите и килограми, и средства, и болести. Как да направите най-подходящите покупки за вашата фигура? Как да осъществите най-изгодните сделки в супермаркета?

Кълновете – кралете в диетите

Кълновете – кралете в диетите

Кълновете са нискокалорична храна, която се смила лесно и се използва като източник на енергия. Ускоряват обмяната на веществата и спомагат за изхвърляне на токсините от организма. Затова заемат кралско място във всяка диета.

Яжте за здраве

Яжте за здраве

Режимът „Яжте за здраве“ е разработен от Джоел Фурман – водещ специалист по здравословно хранене и природолечение. Неговата програма е за всички, които се стремят към отлично здраве и контрол на теглото.