Папая – плодът на ангелите

29 коментара0/5

Папая е сладък, вкусен и полезен тропически плод, който може да бъде открит и на българския пазар. След като опитва папая в края на 15-ти век, Христофор Колумб я нарича “плодът на ангелите”. Заслужава ли папаята това ласкателство?


папая - плодът на ангелите

Папая (Carica papaya) е голям тропически храст, който достига от 6 до 9 метра височина. Плодовете на папаята наподобяват по форма и цвят на пъпеш.Имат жълтозелена кора и розово-оранжева вътрешност с голям брой черни семена, които се използват изсушени и стрити като подправка. Вкусът на папаята е между пъпеш и праскова. Неслучайно в Китай и Шри Ланка е наричана “пъпешово дърво”, в Куба е известна като “fruta bomba”, в Доминиканската  република като “lechosa”, а на Карибите е популярна като “papaya” и оттам получава официалното си название. Стеблото, листата и неузрелите плодове на папаята съдържат млечно бял латекс и затова се използват при производство на тази важна суровина.

папая - плодът на ангелитеТочният произход на папаята не е известен, но за нейна родина се приема районът на Южно Мексико и Централна Америка. Семена от папая са открити през далечната 1525 година в Панама и Доминиканската република, а около век по-късно търговските флотилии на Испания и Португалия ги разпространяват в Централна Америка, Индия и Европа.

След като опитва сладката папая в края на 15-ти век, Христофор Колумб я нарича “плодът на ангелите”. Днес, главните производители на папая в световен мащаб са Хавай, Филипините, Индия, Цейлон и Тропическа Африка.         

Папая – хранителни качества

Папаята е изключително богата на витамини (А, В, С, D, Е), минерали (калций, калий, желязо, фосфор, мед, цинк, магнезий) и фитоестрогени. Латексът, който съдържа неузрялата папая, съдържа ензимите папаин и химопапаин.

Папаинът се използва като подобрител на някои готови продукти, тъй като прави месото по-крехко, за избистряне на бирата, в козметичната, фармацевтичната и текстилната промишленост. Папаята може да се консумира сурова, консервирана, на нектар или като гарнитура на различни месни ястия.

Хранителни стойности в 100 г папая: 40 ккал; 0,5 г белтъчини; 0,1 г мазнини; 7 г въглехидрати; 1,6 г фибри;

папая - плодът на ангелите

Папая – здравословни качества

  • Папаята намалява риска от чернодробни заболявания.
  • Папаинът, който се съдържа в папаята, помага при за лечение на язви, намалява отоците, сваля високата температура и помага за заздравяване на рани след операция.
  • Папаята има антибиотично действие и е полезна при вирусни заболявания.

папая - плодът на ангелитеПапая в диетата

Папаята помага за изхвърляне на токсините от организма и подобрява храносмилането. Има умерен гликемичен индекс (59) и нисък гликемичен лоудинг (2). Съдържащият се папаин подпомага разграждането на храни, богати на белтъчини (месо, яйца, сирена, риба и ядки).

Папаята е сладък плод, така че не прекалявайте с консумацията й, особено по време на диета.

Как да изберем папая?

Цветът на кората показва доколко е узряла папаята. Плодовете със зеленикаво-жълта кора са все още зелени и може да се използват в солени салати, сварени или печени като гарнитура на месни ястия.

Неузрялата и необелена папая може да се запази за две-три седмици на тъмно и студено място. Розово-червените плодове са узрели и трябва да се консумират до 1-2 дни след покупката, за да не презреят.

Нарязаната папая се разваля бързо, затова я консумирайте веднага. Ако има черни петна или леки набраздявания по кората, това не означава, че е развалена. Меката външна обвивка е признак за натъртване и изгниване на вътрешната част, така че опипайте добре папаята, преди да я купите.

Внимание! Ако имате алергия към латекс, папая не е вашият плод!

Вкусно и полезно:Салата с папая

27.04.2010/Биляна Божилова

Още за: папая

29 коментарaДобави коментар »

кера

От кера26.07.2012, 20:57 ч.

От изветно време пребивавам в тропическа Африка, където изобилства от папая. Стана ми любим плод. Три пъти дневно винаги току що откъсната вкусна папая. Ммммм...

Виж всички коментари за "Папая – плодът на ангелите".

Още от "Здравословно хранене"

7 ползи от яденето на яйца

7 ползи от яденето на яйца

По Великден, за добро или за лошо, всеки от нас хапва повече яйца, отколкото е препоръчително и полезно. Трябва обаче да погледнем всичко от добрата страна на нещата, затова днес ще ви кажем няколко ползи от яденето на яйца.

Хранене за мозъка

Хранене за мозъка

Хранене, което стимулира мозъчната активност, засилва паметта, подобрява настроението и дори увеличава коефициента на интелигентност. Кои храни са най-полезни за мозъка? Кои хранителни вещества управляват мозъка?

Горете калории, докато спите – 5 начина

Горете калории, докато спите – 5 начина

Само с няколко малки промени с хранителните си навици, можете да стимулирате организма дори когато спите. Вижте как.