Сироп от агаве вместо захар

1 коментар5/5

Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта и е идеален неин заместител. Не случайно е наричан “медена вода” - по-сладък от меда, но не толкова гъст. Иначе агаве е растението, подобно на кактус, от което се прави текила.


сироп от агаве

Агаве (Agave Americana) е растение, което наподобява кактус, от семейство Agavaceae. Расте в пустините на Мексико. Ацтеките го използват от хилядолетия за подслаждане на храни и напитки и го наричат “дар от боговете”.  

Сироп от агаве – хранителни качества
Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта, с нисък гликемичен индекс и се усвоява изцяло от организма. Той се произвежда от сърцевината на растението след филтриране на сока от фруктоза и глюкоза. Макар че не притежава безценните хранителни качества на меда, сиропът от агаве се използва успешно за подслаждане на храни и напитки.

сироп от агавеСироп от агаве – здравословни качества
Агавето съдържа важна субстанция, която се бори срещу процесите на декалцификация в организма и предпазва от остеопороза и други заболявания. Освен това стимулира производството на хормона GLP-1, регулирайки нивото на инсулина в кръвта. Агавето съдържа и вещества, които предпазват от рак на дебелото черво.  

Сироп от агаве в диетата
Най-голямото предимство на сиропа от агаве е че се усвоява бързо от организма. Особено подходящ е завегани и вегетарианци. Има мек, натурален вкус със специфичен аромат, но не променя вкуса на продуктите, към които се добавя, за разлика от меда и кленовия сироп. Да не забравяме също, че сиропът от агаве има нисък гликемичен индекс (27).  

Кога сиропът от агаве НЕ е полезен?
Сиропът от агаве губи полезните си свойства при предозиране и разбира се след ферментация (затова любимата текила не е сред най-полезните напитки). Високото му съдържание на фруктоза може да доведе до редица заболявания (диабет, метаболитна ацидоза и болест, подобна на цироза), тъй като метаболизира само в черния дроб.

Освен това повишената употреба на фруктоза може да ускори процесите на стареене на клетките и да доведе до загуба на минерали като калций, желязо, цинк, магнезий и други. Но умерената консумация (между 15 и 50 мл) сироп от агаве на ден е напълно здравословна, при хора без проблеми с черния дроб, които водят активен начин на живот.

сироп от агаве

Популярността на сиропа от агаве като заместител на захарта расте в световен мащаб. Разбира се, има и други предпочитани естествени подсладители като медената билка стевия и кленовия сироп. А пресните плодове са най-здравословната алтернатива.

07.12.2010/Биляна Божилова

1 коментарДобави коментар »

Zaryana

От Zaryana30.11.2011, 21:27 ч.

от къде да го купим

Виж всички коментари за "Сироп от агаве вместо захар".

Още от "Здравословно хранене"

Най-разпространените митове за ГМО храните

Най-разпространените митове за ГМО храните

Вредни ли са ГМО храните са здравето на човека? А пречи ли отглеждането на ГМО храни на околната среда? Вижте някои от най-разпространените митове за ГМО храните.

4 типа храни, които забавят метаболизма

4 типа храни, които забавят метаболизма

Метаболизмът играе основа роля в отслабването и понякога, съвсем неволно, включваме в хранителния си режим такива, които го забавят. Вижте 4 типа храни, които да избягвате, защото забавят метаболизма.

Закуска за пълноценен ден

Закуска за пълноценен ден

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя прекъсва “нощните пости” и презарежда организма с енергия за новия ден. Закуска за шампиони или как да направите деня си пълноценен?