Сироп от агаве вместо захар

1 коментар5/5

Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта и е идеален неин заместител. Не случайно е наричан “медена вода” - по-сладък от меда, но не толкова гъст. Иначе агаве е растението, подобно на кактус, от което се прави текила.


сироп от агаве

Агаве (Agave Americana) е растение, което наподобява кактус, от семейство Agavaceae. Расте в пустините на Мексико. Ацтеките го използват от хилядолетия за подслаждане на храни и напитки и го наричат “дар от боговете”.  

Сироп от агаве – хранителни качества
Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта, с нисък гликемичен индекс и се усвоява изцяло от организма. Той се произвежда от сърцевината на растението след филтриране на сока от фруктоза и глюкоза. Макар че не притежава безценните хранителни качества на меда, сиропът от агаве се използва успешно за подслаждане на храни и напитки.

сироп от агавеСироп от агаве – здравословни качества
Агавето съдържа важна субстанция, която се бори срещу процесите на декалцификация в организма и предпазва от остеопороза и други заболявания. Освен това стимулира производството на хормона GLP-1, регулирайки нивото на инсулина в кръвта. Агавето съдържа и вещества, които предпазват от рак на дебелото черво.  

Сироп от агаве в диетата
Най-голямото предимство на сиропа от агаве е че се усвоява бързо от организма. Особено подходящ е завегани и вегетарианци. Има мек, натурален вкус със специфичен аромат, но не променя вкуса на продуктите, към които се добавя, за разлика от меда и кленовия сироп. Да не забравяме също, че сиропът от агаве има нисък гликемичен индекс (27).  

Кога сиропът от агаве НЕ е полезен?
Сиропът от агаве губи полезните си свойства при предозиране и разбира се след ферментация (затова любимата текила не е сред най-полезните напитки). Високото му съдържание на фруктоза може да доведе до редица заболявания (диабет, метаболитна ацидоза и болест, подобна на цироза), тъй като метаболизира само в черния дроб.

Освен това повишената употреба на фруктоза може да ускори процесите на стареене на клетките и да доведе до загуба на минерали като калций, желязо, цинк, магнезий и други. Но умерената консумация (между 15 и 50 мл) сироп от агаве на ден е напълно здравословна, при хора без проблеми с черния дроб, които водят активен начин на живот.

сироп от агаве

Популярността на сиропа от агаве като заместител на захарта расте в световен мащаб. Разбира се, има и други предпочитани естествени подсладители като медената билка стевия и кленовия сироп. А пресните плодове са най-здравословната алтернатива.

07.12.2010/Биляна Божилова

1 коментарДобави коментар »

Zaryana

От Zaryana30.11.2011, 21:27 ч.

от къде да го купим

Виж всички коментари за "Сироп от агаве вместо захар".

Още от "Здравословно хранене"

Тамаринд – индийска фурма

Тамаринд – индийска фурма

Тамаринд е тропически плод, който се използва като храна и подправка или за приготвяне на слабителни лекарства. Благодарение на благотворния ефект върху храносмилането, тамариндът е идеален за включване в режими за отслабване.

Спирулина - майчиното мляко на Земята

Спирулина – майчиното мляко на Земята

Спирулина (Spirulina Plantensis) са едноклетъчни синьо-зелени водорасли, най-питателната натурална суперхрана. Ценна хранителна добавка за спортисти и активно занимаващи се с фитнес, спирулината е наричана „майчиното мляко на Земята“.

Кои са перфектните чайове за отслабване?

Кои са перфектните чайове за отслабване?

Чайовете са част от почти всеки хранителен режим и основа на много диети. Всеки чай има своя принос за отслабването. Някои обаче са по-ефективни от други. Вижте кои са перфектните чайове за отслабване.