Сироп от агаве вместо захар

1 коментар5/5

Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта и е идеален неин заместител. Не случайно е наричан “медена вода” - по-сладък от меда, но не толкова гъст. Иначе агаве е растението, подобно на кактус, от което се прави текила.


сироп от агаве

Агаве (Agave Americana) е растение, което наподобява кактус, от семейство Agavaceae. Расте в пустините на Мексико. Ацтеките го използват от хилядолетия за подслаждане на храни и напитки и го наричат “дар от боговете”.  

Сироп от агаве – хранителни качества
Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта, с нисък гликемичен индекс и се усвоява изцяло от организма. Той се произвежда от сърцевината на растението след филтриране на сока от фруктоза и глюкоза. Макар че не притежава безценните хранителни качества на меда, сиропът от агаве се използва успешно за подслаждане на храни и напитки.

сироп от агавеСироп от агаве – здравословни качества
Агавето съдържа важна субстанция, която се бори срещу процесите на декалцификация в организма и предпазва от остеопороза и други заболявания. Освен това стимулира производството на хормона GLP-1, регулирайки нивото на инсулина в кръвта. Агавето съдържа и вещества, които предпазват от рак на дебелото черво.  

Сироп от агаве в диетата
Най-голямото предимство на сиропа от агаве е че се усвоява бързо от организма. Особено подходящ е завегани и вегетарианци. Има мек, натурален вкус със специфичен аромат, но не променя вкуса на продуктите, към които се добавя, за разлика от меда и кленовия сироп. Да не забравяме също, че сиропът от агаве има нисък гликемичен индекс (27).  

Кога сиропът от агаве НЕ е полезен?
Сиропът от агаве губи полезните си свойства при предозиране и разбира се след ферментация (затова любимата текила не е сред най-полезните напитки). Високото му съдържание на фруктоза може да доведе до редица заболявания (диабет, метаболитна ацидоза и болест, подобна на цироза), тъй като метаболизира само в черния дроб.

Освен това повишената употреба на фруктоза може да ускори процесите на стареене на клетките и да доведе до загуба на минерали като калций, желязо, цинк, магнезий и други. Но умерената консумация (между 15 и 50 мл) сироп от агаве на ден е напълно здравословна, при хора без проблеми с черния дроб, които водят активен начин на живот.

сироп от агаве

Популярността на сиропа от агаве като заместител на захарта расте в световен мащаб. Разбира се, има и други предпочитани естествени подсладители като медената билка стевия и кленовия сироп. А пресните плодове са най-здравословната алтернатива.

07.12.2010/Биляна Божилова

1 коментарДобави коментар »

Zaryana

От Zaryana30.11.2011, 21:27 ч.

от къде да го купим

Виж всички коментари за "Сироп от агаве вместо захар".

Още от "Здравословно хранене"

Полезни ли са наистина полезните храни?

Полезни ли са наистина полезните храни?

Наличието на две киселини в едни от най-полезните храни ограбва организма ни от необходимите ни хранителни елементи

7 храни, източници на полезни мазнини

7 храни, източници на полезни мазнини

Не трябва да бягаме от мазнините, а трябва да внимаваме какво, колко и как ги консумираме. Наличието на мазнини в диетата ни е от съществена важност за създаването на балансирано меню. Вижте 7 храни, източници на полезни мазнини.

Манголд

Манголд – непознатата супер храна

Както знаем много добре – зелените листни зеленчуци са изключително полезни и богати на хранителни вещества. И докато всички познаваме спанака, копривата, китайското зеле и лапада – колко от вас са чували за манголда? Защо той е определен за супер храна - научете сега.