Здравословна закуска

12 коментара5/5

Закуската е първото хранене за деня. Повечето диетолози и специалисти по хранене са на мнение, че закуската е най-важното от трите хранения, защото спомага за правилното започване на деня и зарежда със сила и енергия.


здравословна закуска

Особено важно е сутрин да имаме балансирана закуска, за да можем да бъдем максимално пълноценни през деня. Това е времето, в което усвояваме най-добре храната и тялото ни я използва по най-рационален начин.

Освен здравословно и разнообразно, храненето трябва да бъде и редовно. Препоръчително е да се храним 3 до 5 пъти дневно. Редовното хранене предпазва от прием на големи количества храна наведнъж и допринася за по-доброто храносмилане.

Защо е важно да се закусва?

здравословна закускаЗакуската идва след най-големия период без храна в денонощието (средно около 12 часа). През това време нашият организъм е изразходил всички хранителни вещества приети през изминалия ден, за да се регенерира и възстанови.

На сутринта тялото ни отново има нужда от нутриенти, витамини и минерали, за да бъде енергично и работоспособно. По това време кръвната захар е с ниски нива, а ако се занимавате с интелектуален труд или учите трябва да знаете, че тя е единственото "гориво" за мозъка.

Когато попитате някой дали закусва, почти винаги отговорът е отрицателен: "Нямам време!", "Не съм гладен сутрин!", "Защо да ям, когато все още не съм изразходим никаква енергия за деня?", "Това само ми отваря апетита!". Дали това са достатъчно добри причини да пропуснем нещо толкова важно и полезно?

Има много причини да не пропускате сутрешното хранене. То може да промени начина, по-който се чувствате през деня, да ви помогне да бъдете по-силни, по-способни, а и по-атлетични.

Какво трябва да съдържа здравословната закуска?
 „Закуската, която носи здраве и енергия, задължително трябва да съдържа пълнозърнести продукти", съветва доц. Даниела Попова - Началник клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”.

„Според съвременните препоръки за здравословно хранене въглехидратите трябва да доставят повече от половината от калориите за целия ден", категорична е тя и допълва: „Те трябва да бъдат представени предимно от т.нар. „бавни” въглехидрати – полизахариди, а приемът на „бързите” въглехидрати – захарите, не бива да е повече от 10%.

здравословна закускаПрепоръчително е поне половината от белия хляб да се заменя с пълнозърнест. В менюто е добре да се включват повече изделия, приготвени от пълнозърнесто брашно. Пълнозърнестите храни са богати на растителни фибри, доставят витамини от група В и много минерални вещества", уточнява доц. Попова.

Освен това пълнозърнестите храни са богат източник на фибри, витамини и антиоксиданти. Фибрите спомагат за понижаване нивото на „лошия” холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини и намаляват риска от атеросклероза на съдовете.  Друго качество на фибрите е, че те свързват канцерогенните и токсините в храната и по-бързо ги изхвърлят от организма.

Фибрите спомагат и за поддържане на ситостта на организма, тъй като забавят скоростта на смилане на сложните въглехидрати и не водят до рязко повишаване на кръвната захар. Високите нива на кръвната захар са нежелани, тъй като предизвикват свръх секреция на хормона инсулин, който стимулира синтеза на мазнини и подтиска горенето им.

Протеините могат да се получат от месо с ниско съдържание на мазнини, яйца, зърнени или млечни продукти. Фибрите се срещат в пълнозърнестите храни, зеленчуците и плодовете.
Здравословната закуска трябва да доставя средно 20% от калорийните нужди за деня и поне една трета от дневната препоръчителна доза пълнозърнести култури.

20.05.2011/rozali.com

12 коментарaДобави коментар »

От другата страна

От От другата страна29.05.2011, 11:52 ч.

Явно всеки организъм е различен. Аз съм съгласна с това, че е много трудно да седнеш сутрин на масата директно от леглото. Никога не съм могла, дори като дете баща ми ме гонеше до вратата с филията, но аз успявах да пъхна...

Виж всички коментари за "Здравословна закуска".

Още от "Здравословно хранене"

Мюсли – закуска за шампиони

Мюсли – закуска за шампиони

Мюсли е швейцарската закуска, която бие тежката английска закуска по популярност, хранителни и здравословни качества. Мюсли все по-често присъства и на българската трапеза, измествайки любимата попара с чай или мляко.

Помело – властелинът на цитрусите

Помело – властелинът на цитрусите

Помело е онзи гигантски цитрус, който от 2-3 години ни изкушава с внушителното си присъствие сред плодовете на българския пазар. Помело е вкусен, диетичен и безкрайно полезен цитрусов плод. Помело е властелинът на цитрусите.

Сироп от агаве вместо захар

Сироп от агаве вместо захар

Сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от захарта и е идеален неин заместител. Не случайно е наричан “медена вода” - по-сладък от меда, но не толкова гъст. Иначе агаве е растението, подобно на кактус, от което се прави текила.