Здравословно готвене с Tefal

8 коментара0/5

Какво е здравословно готвене? Готвене с по-малко мазнина при контрол на температурата и хомогенно разпределение на топлинната енергия в тигана. Здравословно е готвенето с Tefal.


здравословно готвене с Tefal

На международна среща във фабриката на Tefal за съдове за готвене във френското градче Румили имахме уникалната възможност да наблюдаваме целия процес на производство и лабораторните тестове, доказващи предимствата на продуктите на марката. Водещи експерти на Tefal доказаха с научни факти, резултат от множество проведени изследвания, че съдовете за готвене на Tefal осигуряват здравословно готвене, което е неизменна част от здравословния начин на живот.  

Какво е здравословно готвене?
Известният диетолог C. Recchia, генерален секретар на Парижкия комитет за храни и здраве, определя 3 основни принципа на здравословното готвене:

1. Температурата на съда за готвене не трябва да надвишава 230 градуса. Ако тиганът е загрят над 230 градуса, центърът на храната ще надвишава идеалната биологична температура, което може да доведе до молекулярни връзки между мастните киселини, протеините или въглехидратите, както и до производство на молекули - ароматни полимери, влошени продукти от термо окисление. Тези молекули няма да се образуват, ако потребителят разбере, че е необходимо да се придържа към температурната граница за тиган, за да може храната да запази биологичните си качества и да е полезна за здравето.

2. Уверете се, че съдът за готвене има стабилно дъно, така че топлинната енергия да се разпределя равномерно.


3. Избягвайте да слагате прекалено много мазнина по време на готвене.


здравословно готвене с Tefal

Здравословно готвене:
  • По-малко мазнина
  • Контрол на температурата
  • Равномерно разпределение на топлинната енергия
Тези 3 елемента гарантират, че докато готвите в тиган, хранителните продукти са 99% здравословни.

Здравословно готвене с Tefal


здравословно готвене с Tefal
  • По-малко мазнини, благодарение на незалепващото покритие
Както знаем, в името на общественото здраве, здравните и диетичните програми препоръчват намаляване на консумацията на мазнини. Това е и една от отговорностите и на Tefal. За тази цел незалепващото покритие на тигана Tefal не изисква добавяне на мазнини, което е значително хранително предимство.
  • Температурен контрол
здравословно готвене с TefalОт 2000 година тиганите Tefal притежават изключителен температурен индикатор – Thermo-Spot®. Този двуцветен диск в средата на тигана се оцветява в червено, когато покритието достигне 180 градуса – най-добрата температура за готвене. За здравословно готвене е препоръчително да се контролира температурата на съдовете за готвене. По този начин се запазва вкусът и хранителните вещества в храната и се избягва всякакъв риск от полимеризация на молекули или образуване на вредни храносмилателни съединения.
Tefal Thermo-Spot® представлява реална полза за здравословно готвене при необходимата температура.
  • Устойчивост на деформации и равномерно готвене
Интензивното използване на тигана, както и повтарящият се термичен шок, на който е подложен (като още топъл след готвене бъде пуснат директно в студена вода) водят до неговата деформация. А тиган с деформирана основа вече не може да бъде използван. Хранителните продукти са склонни да се разпределят към най-ниските участъци на съда за готвене, който е в пряк контакт с източник на топлина. Затова има опасност от прегряване на храните в някои места. Неравномерното разпределение на топлината може да деформира тигана и да го подготви за образуване на вредни хранителни вещества. Дизайнът на съдовете за готвене на Tefal е изключително устойчив.

Tefal – тестове, тестове, тестове...
В лабораториите на Tefal се правят непрекъснати тестове, които доказват предимствата на тиганите Tefal - незалепващото покритие, устойчивостта на основата и т.н. Абразивният тест е идеален за измерване на устойчивостта на незалепващото покритие, тъй като симулира продължителното използване от клиента. При него тиганът е подложен на дълга серия от абразии на специална машина. След 1000 абразивни цикъла, „тестът със загорялото мляко“ има за цел да докаже, че тиганът запазва незалепващото си покритие. Загорялото мляко се отстранява с лекота под течаща вода. За сравнение, още след първите 1000 абразивни цикъла керамичният тиган е надраскан и залепва, а новият тиган Tefal Intensium е като нов след 16 000 цикъла.

здравословно готвене с Tefal

Tefal – приятел на околната среда
За пръв път в историята на производителите на съдове за готвене Tefal осъществява пълно научно изследване за оценка на цялостното въздействие върху околната среда, свързани с дейността и продуктите на марката. Днес, най-пълният и международно признат метод за извършване на този анализ е методът за оценка на жизнения цикъл на продукта.

При тигана това означава: добив и производство на суровини (алуминий, мед, бакелит, PTFE и т.н.); производство на продукта (макет, емайлиране, втвърдяване на покрития и т.н.); използване (многократно готвене и миене); край на жизнения цикъл на продукта (събиране на отпадъци, транспорт, рециклиране и т.н.).

здравословно готвене с TefalОсновни заключения:
  • Използване = повече от 50% от въздействията върху околната среда на тигана
  • Ако допуснем, че са с еднакъв срок за експлоатация от 3 години, керамичният тиган и незалепващият тиган Tefal имат еднакво въздействие върху околната среда.
  • При различен срок за експлоатация (множество тестове доказват, че незалепващите тигани имат средно 7 пъти по-дълъг срок за експлоатация от тиганите с керамично покритие) тиганът Tefal има по-малко въздействие върху околната среда от керамичния тиган.
Tefal има пълна забрана за използване на всякакви субстанции, които може да бъдат опасни, дори законите да не ги налагат. Например, Tefal не използва кадмий при емайлирането на своите съдове за готвене, защото в лабораториите й са открили рискове от използването му.

Съдовете за готвене на Tefal са покрити с PTFE (политетрафлуоретилен). Този материал осигурява най-доброто незалепващо покритие на пазара. Той е напълно инертна субстанция, която по никакъв начин не може да попадне в организма. Благодарение на своята химическа устойчивост, в случаи на поглъщане не се усвоява от храносмилателните ензими (Фондация за борба с рака) и остава напълно инертен.

здравословно готвене с Tefal

Tefal изобретява незалепващия тиган и създава категорията на съдовете с незалепващо покритие през далечната 1954 година. Цялата история на марката е белязана от нововъведения в световен мащаб. Tefal се е посветила на разбирането на нуждите на потребителя и в предлагането на оригинални решения. Марката е част от компанията Group SEB от 1968 година. Вече повече от 18 години Tefal присъства и на българския пазар, утвърждавайки позицията си на световен лидер при съдовете с незалепващо покритие и малките домакински електроуреди. Не случайно слоганът на марката е „Идеите без които не можем“, заменил популярния „Tefal мисли за всичко“.

14.06.2011/Биляна Божилова

8 коментарaДобави коментар »

али

От али29.07.2011, 16:06 ч.

аз пък не съм доволна! сменям трети тиган, след извесно време се изкривяват, и не се готвят добре нещата, същото стана и с тигана за палачинки...ще се купува керамичен, тез за нищо не стават!

Виж всички коментари за "Здравословно готвене с Tefal".

Още от "Здравословно хранене"

Да отслабнеш следпразнично

Да отслабнеш следпразнично

Да отслабнеш следпразнично е трудна мисия, но не и невъзможна. Преяждането на коледната и новогодишната трапеза се случва толкова лесно, а подутият стомах и качените килограми се свалят далеч по-трудно.

Бенто – японска кутия за обяд

Бенто – японска кутия за обяд

Бенто е обяд в кутия, широко разпространен в Япония. Бенто предизвиква все по-голям интерес сред западняците, не само защото е диетичен и здравословен, но и с атрактивния си външен вид. Бенто е изкуство с уникални хранителни шедьоври.

Разделно хранене по Шелтън

Разделно хранене по Шелтън

Разделно хранене по системата на д-р Хърбърт Шелтън. Препоръките за правилното и неправилното съчетаване на различните храни формулират правилата за разделното хранене. Кои са принципите на разделното хранене по Шелтън?