Рукола – горчивият афродизиак

0 коментара2/5

Рукола е зеленолистен зеленчук с уникални хранителни и здравословни качества. Силен афродизиак, диетична, ароматна и вкусна – какво друго може да се желае от един зеленчук? Какво (не)знаем за руколата?


рукола

Рукола (Eruca sativa) е многогодишно тревисто растение, което расте по поляните на Европа, Мала Азия и Северна Африка. Въпреки че често е представяна като култивирано глухарче, всъщност руколата е съвсем различно растение и дори не са от едно семейство. Диворастящата рукола е известна още от древността, а култивираната се отглежда едва от 20 години. Наричат я още „ерука“, „арагула“ и „рокет“. На българския пазар руколата се внася от Германия или Холандия, но и ние имаме идеални климатични условия за отглеждането й.

руколаРуколата е е зеленчук с чудесни хранителни, здравословни и диетични качества. Има свеж, аромат и леко горчив вкус. От древността е известна като силен афродизиак.

Рукола – хранителни качества
Руколата е богата на витамините А, С и К, минералите калций, калий, натрий, фосфор и магнезий, органични киселини и етерични масла. Нетипично за листен зеленчук, руколата съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини.

Хранителни стойности в 100 г рукола: 25 ккал; 2,6 г белтъчини; 0,7 г мазнини; 3,7 г въглехидрати; 1,6 г фибри

Рукола – здравословни качества

 

  • Още от древността руколата се използва при бронхит и скорбут.

 

  • Тонизира организма и се бори успешно с умората.
  • Руколата намалява нивото на кръвната захар, помага при анемия, кожни и възпалителни заболявания.
  • Подобрява обмяната на веществата и помага при отслабване.

рукола

Как да изберем и съхраним рукола?
Първото важно условие при избор на рукола или друг листен зеленчук е листата да са свежи и чупливи, а не повяхнали. Съхранява се в хладилник и трябва да се изважда непосредствено преди консумация. Не е добре да се реже с метален нож, защото съдържащият се витамин С води до окисляване и промяна на вкуса. Увехналите листа могат да се освежават в съд с ледена вода.

Как да консумираме рукола?
Прясна, едро накъсана и овкусена със зехтин, балсамов оцет и тънки лентички пармезан. Внася неповторим аромат и вкус към всяка салата. Чудесно се комбинира с каперси, пиньоли, кедрови ядки и  шам-фъстък. Чудесна добавка към пици и паста.

рукола

Единственият недостатък на руколата е сравнително високата цена, тъй като у нас най-често е внос от Холандия или други европейски страни. Лесно може да я отглеждате вкъщи – на балкона или в градината.

07.08.2012/Биляна Божилова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Рукола – горчивият афродизиак".

Още от "Здравословно хранене"

Кои банани са най-полезни – с петна или без?

Кои банани са най-полезни – с петна или без?

Какви са здравословните ползи от консумацията на банани и какво трябва да знаете преди отново да пазарувате от вкусния плод? Трябва ли да изхвърляте бананите с кафяви петна или точно обратното? Отговор на тези въпроси ще намерите в следващите редове:

Орехи – висококалорично чудо

Орехи – висококалорично чудо

Кой не обича орехи, кой не е слушал за здравословните им качества? Орехите са висококалорични, но изключително полезни ядки. По 2-3 ореха на ден за спазващите диета и цяла шепа за останалите, предпазват от редица заболявания.

Сурови или печени ядки? - кои са по-полезни

Сурови или печени ядки? - кои са по-полезни

С популяризиране на суровоядството необработените храни излязоха на мода. Суровите ядки стават все по-търсени. Дали обаче суровите ядки са много по-полезни от печените и крие ли рискове яденето на сурови ядки. Вижте някои истини и заблуди за суровите и за печените ядки.