Рукола – горчивият афродизиак

0 коментара2/5

Рукола е зеленолистен зеленчук с уникални хранителни и здравословни качества. Силен афродизиак, диетична, ароматна и вкусна – какво друго може да се желае от един зеленчук? Какво (не)знаем за руколата?


рукола

Рукола (Eruca sativa) е многогодишно тревисто растение, което расте по поляните на Европа, Мала Азия и Северна Африка. Въпреки че често е представяна като култивирано глухарче, всъщност руколата е съвсем различно растение и дори не са от едно семейство. Диворастящата рукола е известна още от древността, а култивираната се отглежда едва от 20 години. Наричат я още „ерука“, „арагула“ и „рокет“. На българския пазар руколата се внася от Германия или Холандия, но и ние имаме идеални климатични условия за отглеждането й.

руколаРуколата е е зеленчук с чудесни хранителни, здравословни и диетични качества. Има свеж, аромат и леко горчив вкус. От древността е известна като силен афродизиак.

Рукола – хранителни качества
Руколата е богата на витамините А, С и К, минералите калций, калий, натрий, фосфор и магнезий, органични киселини и етерични масла. Нетипично за листен зеленчук, руколата съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини.

Хранителни стойности в 100 г рукола: 25 ккал; 2,6 г белтъчини; 0,7 г мазнини; 3,7 г въглехидрати; 1,6 г фибри

Рукола – здравословни качества
  • Още от древността руколата се използва при бронхит и скорбут.
  • Тонизира организма и се бори успешно с умората.
  • Руколата намалява нивото на кръвната захар, помага при анемия, кожни и възпалителни заболявания.
  • Подобрява обмяната на веществата и помага при отслабване.
рукола

Как да изберем и съхраним рукола?
Първото важно условие при избор на рукола или друг листен зеленчук е листата да са свежи и чупливи, а не повяхнали. Съхранява се в хладилник и трябва да се изважда непосредствено преди консумация. Не е добре да се реже с метален нож, защото съдържащият се витамин С води до окисляване и промяна на вкуса. Увехналите листа могат да се освежават в съд с ледена вода.

Как да консумираме рукола?
Прясна, едро накъсана и овкусена със зехтин, балсамов оцет и тънки лентички пармезан. Внася неповторим аромат и вкус към всяка салата. Чудесно се комбинира с каперси, пиньоли, кедрови ядки и  шам-фъстък. Чудесна добавка към пици и паста.

рукола

Единственият недостатък на руколата е сравнително високата цена, тъй като у нас най-често е внос от Холандия или други европейски страни. Лесно може да я отглеждате вкъщи – на балкона или в градината.

07.08.2012/Биляна Божилова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Рукола – горчивият афродизиак".

Още от "Здравословно хранене"

Нискомаслени храни – по-малкото повече ли е?

Нискомаслени храни – по-малкото повече ли е?

Нискомаслените храни дълго време бяха възприемани като задължителен елемент на здравословното хранене. Някои нискомаслени храни наистина си струват, но други са изключително вредни, защото са претъпкани с добавки.

7 ползи от яденето на яйца

7 ползи от яденето на яйца

По Великден, за добро или за лошо, всеки от нас хапва повече яйца, отколкото е препоръчително и полезно. Трябва обаче да погледнем всичко от добрата страна на нещата, затова днес ще ви кажем няколко ползи от яденето на яйца.

10 хитрини за отличен метаболизъм

10 хитрини за отличен метаболизъм

Добрият метаболизъм е ключът към перфектната фигура. Според едни добрият метаболизъм е природна даденост, според други - всеки лесно може да го контролира. Предлагаме ви 10 хитрини за отличен метаболизъм, за да сте винаги във форма.