Кълновете – кралете в диетите

17 коментара4/5

Кълновете са нискокалорична храна, която се смила лесно и се използва като източник на енергия. Ускоряват обмяната на веществата и спомагат за изхвърляне на токсините от организма. Затова заемат кралско място във всяка диета.

8639_0.jpg

Повече кълнове в менюто, по-лесно отслабване. Покълналите зърна са лесноусвоими, с голямо съдържание на фибри и хранителни вещества. Диетата, богата на кълнове, пресни плодове и зеленчуци, е най-полезна за организма. Въпреки че всички са много здравословни, кълновете имат различни хранителни качества и свойства:

8639_1.jpgЖитни кълнове – богати са на витамини от групата В, С и особено на витамин Е, на лесноусвоими калций, фосфор и магнезий. Характерно за тях е, че проявяват полезните си хранителни качества при редовна консумация. В началото се отразяват благоприятно на кожата и косата, а при продължителна употреба настъпва цялостно прочистване на организма. Мастноразтворимият витамин Е проявява най-добрите си свойства в течна среда. Затова яжте кълновете от пшеница в салати, подправени със зехтин или олио.

Соеви кълнове – в източните култури отдавна са оценени здравословните им качества. Те са много нискокалорични, подсилват имунната система и се борят срещу стреса. Богати са на мазнини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини (А, С, В1 и В2).  

Ленени кълнове – благодарение на лененото масло, което съдържат, ускоряват храносмилането и регулират дейността на стомашно-чревния тракт. Голямото съдържание на калций ги прави особено полезни за бременни жени, деца в период на интензивен растеж и активно занимаващи се с фитнес. Ленените кълнове намаляват нивото на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания.

Кълнове от леща – истинско богатство за жените в менопауза, защото стимулират образуването на женски хормони. Протеините и желязото, които съдържат, помагат при лесна уморяемост и при анемия. Снабдяват организма с голямо количество каротин, от който се синтезира витамин В. В кълновете от леща има и витамин РР, който подпомага клетъчните процеси. 

8639_2.jpgБобови кълнове – подсилват имунната система, тъй като са богати на натурални белтъчини, витамините А, С, Н и от групата В, и микроелементи (желязо, силиций, бор). Понижават нивото на кръвната захар в кръвта, имат диуретично и антимикробно действие.

Грахови кълнове – съдържат витамини от групата В, белтъчини и аминокиселини. Благодарение на голямото количество целулоза в тях, понижават нивото на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания. Повишават тонуса и зареждат организма с енергия.

Слънчогледови кълнове – богати са на протеини, аминокиселини и минерали – калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и други. Забавят процесите на стареене в организма, предпазват от чернодробни и сърдечносъдови заболявания.

Кълнове от люцерна – съдържат голямо количество витамини (А, С, D, Е, К и от групата В), минерали (калций, фосфор, магнезий, мед, желязо и др.), протеини и фибри. Идеални са за салати.

Как се отглеждат кълнове в домашни условия?
Въпреки че в повечето супермаркети се продават “готови” кълнове, може да си купите семена и да ги отгледате вкъщи. За целта измийте внимателно 100-200 г зърна по избор и ги поставете в широк емайлиран съд. Залейте ги с хладка вода, така че да остане на нивото на горния слой зърна, без да ги покрива напълно. Покрийте семената с влажна марля и ги оставете за половин денонощие. След това отново измийте зърната и ги залейте с вода за още 12 часа. Вече са готови за консумация, но ако не изядете цялото количество може да ги съхраните в хладилник. За да се запазят ценните им свойства не бива да ги консумирате повече от 2-3 дни. По същата причина не ги подлагайте на топлинна обработка, а ги яжте “пресни”.

11.11.2008/Биляна Божилова

17 коментарaДобави коментар »

newage

От newage21.02.2013, 05:42 ч.

Радвам се да ви кажа, че вече има българска машина за покълване. Само слагате вода и семена, тя поема всичко останало - поливане, проветряване, изхвърляне на отпадната вода. Вижте я на www.MikroFerma.com

Виж всички коментари за "Кълновете – кралете в диетите".

Още от "Здравословно хранене"

6 храни и напитки, заради които огладнявате повече

6 храни и напитки, заради които огладнявате повече

Храните се, но скоро след това отново сте гладни – колко нечестно! За да се предпазите от скорошното огладняване след хранене, вижте заради кои 6 храни и напитки огладнявате повече.

Черимоя – златната перуанска ябълка

Черимоя – златната перуанска ябълка

Черимоя се отличава от останалите тропически плодове с уникалния си вкус, прекрасен аромат и атрактивен външен вид. Златната перуанска ябълка заслужава не само да бъде опитана, но и да заеме достойно място в здравословното хранене.

Защо трябва да пиете топла вода сутрин?

Защо трябва да пиете топла вода сутрин?

Чаша топла вода сутрин на гладно може да направи чудеса със здравето ви. Не изисква почти никакво усилие от ваша страна, но пък ви гарантира редица здравословни ползи. Достатъчно е само да споменем положителния ефект на топлата вода върху храносмилателната система. Какво още може да спечелите, разберете в текста по-долу.