Петте вкуса и цвята за стройно тяло

0 коментара0/5

Нашето тяло и психиката ни се хранят с различаващи се един от друг типове енергия. Липсата на който и да е от тях води до изтощаване или до гладуване.

Петте вкуса и цвята за стройно тяло
Петте вкуса и цвята за стройно тяло

Ако се храним правилно, ние се чувстваме бодри, силни изобщо не ни се спи. Има тайни за това как да се извлече от храната съдържащата се в нея енергия и да се отстрани чувство то на постоянен глад.

Енергийна комбинация от пет вкуса

В храната ни винаги трябва да присъстват пет вкуса - горчиво, солено, сладко, кисело и лютиво. Ако започнете да „строите" своето хранене върху съчетаването на тези пет вкуса и приемете още няколко други правила, познати на японците, китайците и другите азиатски народи, вашето тегло никога няма да стане наднормено.

Въздействие на вкусовете върху организма

В неголеми количества пет вкуса - горчиво, солено, сладко, кисело и лютиво влияят благоприятно на различни органи, но при прекаляване с дозите блокират функционирането им. Както с всичко останало, и тук въпросът е в мярката!

  • Горчивото води до оздравяването и нормализирането на функциите на сърцето и тънките черва. Стимулира храносмилането.
  • Киселото стимулира работата на черния дроб и жлъчния мехур.
  • Сладкото подпомага правилното функциониране на стомаха, слезката и задстомашната жлеза.
  • Соленото благоприятства дейността на бъбреците, надбъбречната жлеза, половите органи и пикочния мехур.
  • Лютото влияе добре на функциите на белите дробове.

Когато човек употребява само типичната европейска храна, която се състои основно от сладко, солено и люто, сърцето, тънките черва и черният дроб постоянно не си дояждат, а бъбреците работят на авариен режим.

В резултат човек затлъстява, тъй като сърцето се затруднява да изпомпва кръвта, тънките черва не всмукват всичките хранителни вещества от изядената храна и не довеждат до край разлагането на протеините, бъбреците не извеждат течностите. Това води до подпухване и запек, черният дроб не може да неутрализира токсините, а организмът продължава да моли за храна.

Петте вкуса и цвята за стройно тялоКакво дава на организма всеки цвят?

Оранжевите плодове и зеленчуци доставят бетакаротин, от който се образува витамин А.Той препятства възникването на ракови клетки и техния растеж, а също развитието на заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове. Бетакаротинът е мастноразтворим и се усвоява най-добре от организма, когато продуктите са варени или задушени. Цялата оранжева група е желателно да се употребява с растително масло - олио, зехтин и т.н.

Червените плодове и зеленчуциса ликопеносъдържащи. Ликопенът е вещество с много силни антиракови свойства и особено ефективно работи при профилактиката на рака на простатната жлеза и матката. Освен това препятства сърдечно-съдовите заболявания и намалява равнището на лошия холестерол.

Лилавите плодове и зеленчуци са прочути с високото си съдържание на антиоксиданти - флавоноиди, които предотвратяват разрушаването на витамин Е в нашите клетки, а също така препятстват раковите и сърдечно-съдовите заболявания. Всички лилави плодове и зеленчуци са невероятно полезни, но цвеклото си остава единственият зеленчук, способен да изведе от организма практически всички тежки метали и радионуклеиди. Най-добре е продуктите от тази група да се консумират пресни или печени на фурна.

Жълтите плодове и зеленчуци също съдържат безценни флавоноиди, но от друг тип. Най-добре е да се ядат сурови или да се пекат на фурна. Настърганият суров картоф може да лекува язвената болест Печеният небелен картоф има много полезни свойства за храносмилането.

Зелените плодове и зеленчуци съдържат най-важното за кръвта вещество - хлорофил.Той е усърдният работник, който участва в процесите на изчистване на черния дроб, кръвта и черепните кухи ни, подобрява храносмилането. Тези продукти могат да се консумират както пресни, така и слабо обработени.

За да отслабнете и да запазите постигнатите резултати:

Яжте само натурална храна. Често съблазнителните миризми, разнасящи се от някои заведения за бърза храна, идват от химически ароматизатори, които задръстват организма с токсини и пречат за стопяването на килограмите.

Яжте 3-4 пъти на ден в чиния за едногодишно дете или в малка чиния за салата. Знайте, че обилната храна късно вечер е една от причините за инфарктите във всяка Възраст. Старайте се да ядете разноцветна храна. В идеалния случай на вашата трапеза трябва да има до шест цвята зеленчуци и плодове.

05.02.2013/Розали

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Петте вкуса и цвята за стройно тяло".

Още от "Здравословно хранене"

Трите заблуди за аспартама (Е951)

Трите заблуди за аспартама (Е951)

Магическо решение срещу излишните килограми за едни, вреден изкуствен продукт за други, аспартамът предизвиква противоречиви мнения и немалко опасения. Представяме ви трите заблуди по отношение на аспартама?

5 идеи за нискокалоричен обяд

5 идеи за нискокалоричен обяд

Ако се придържате към нискокалорична диета, със сигурност всяка хапка е от значение. Освен това обаче никой не иска да гладува. Това е възможно, ако избирате нискокалорични, но вкусни и засищащи храни. Вижте нашите 5 идеи за нискокалоричен обяд.

Натто – японска храна за изтънчен вкус

Натто – японска храна за изтънчен вкус

Натто е традиционна японска храна, приготвена от сварени соеви зърна, ферментирани с естествена закваска от Bacillus subtilis var.natto. Специфичният вкус и остър аромат на натто не са за всеки, а само за истински ценители на екзотичните храни.