Петте вкуса и цвята за стройно тяло

0 коментара0/5

Нашето тяло и психиката ни се хранят с различаващи се един от друг типове енергия. Липсата на който и да е от тях води до изтощаване или до гладуване.

Петте вкуса и цвята за стройно тяло
Петте вкуса и цвята за стройно тяло

Ако се храним правилно, ние се чувстваме бодри, силни изобщо не ни се спи. Има тайни за това как да се извлече от храната съдържащата се в нея енергия и да се отстрани чувство то на постоянен глад.

Енергийна комбинация от пет вкуса

В храната ни винаги трябва да присъстват пет вкуса - горчиво, солено, сладко, кисело и лютиво. Ако започнете да „строите" своето хранене върху съчетаването на тези пет вкуса и приемете още няколко други правила, познати на японците, китайците и другите азиатски народи, вашето тегло никога няма да стане наднормено.

Въздействие на вкусовете върху организма

В неголеми количества пет вкуса - горчиво, солено, сладко, кисело и лютиво влияят благоприятно на различни органи, но при прекаляване с дозите блокират функционирането им. Както с всичко останало, и тук въпросът е в мярката!

  • Горчивото води до оздравяването и нормализирането на функциите на сърцето и тънките черва. Стимулира храносмилането.
  • Киселото стимулира работата на черния дроб и жлъчния мехур.
  • Сладкото подпомага правилното функциониране на стомаха, слезката и задстомашната жлеза.
  • Соленото благоприятства дейността на бъбреците, надбъбречната жлеза, половите органи и пикочния мехур.
  • Лютото влияе добре на функциите на белите дробове.

Когато човек употребява само типичната европейска храна, която се състои основно от сладко, солено и люто, сърцето, тънките черва и черният дроб постоянно не си дояждат, а бъбреците работят на авариен режим.

В резултат човек затлъстява, тъй като сърцето се затруднява да изпомпва кръвта, тънките черва не всмукват всичките хранителни вещества от изядената храна и не довеждат до край разлагането на протеините, бъбреците не извеждат течностите. Това води до подпухване и запек, черният дроб не може да неутрализира токсините, а организмът продължава да моли за храна.

Петте вкуса и цвята за стройно тялоКакво дава на организма всеки цвят?

Оранжевите плодове и зеленчуци доставят бетакаротин, от който се образува витамин А.Той препятства възникването на ракови клетки и техния растеж, а също развитието на заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове. Бетакаротинът е мастноразтворим и се усвоява най-добре от организма, когато продуктите са варени или задушени. Цялата оранжева група е желателно да се употребява с растително масло - олио, зехтин и т.н.

Червените плодове и зеленчуциса ликопеносъдържащи. Ликопенът е вещество с много силни антиракови свойства и особено ефективно работи при профилактиката на рака на простатната жлеза и матката. Освен това препятства сърдечно-съдовите заболявания и намалява равнището на лошия холестерол.

Лилавите плодове и зеленчуци са прочути с високото си съдържание на антиоксиданти - флавоноиди, които предотвратяват разрушаването на витамин Е в нашите клетки, а също така препятстват раковите и сърдечно-съдовите заболявания. Всички лилави плодове и зеленчуци са невероятно полезни, но цвеклото си остава единственият зеленчук, способен да изведе от организма практически всички тежки метали и радионуклеиди. Най-добре е продуктите от тази група да се консумират пресни или печени на фурна.

Жълтите плодове и зеленчуци също съдържат безценни флавоноиди, но от друг тип. Най-добре е да се ядат сурови или да се пекат на фурна. Настърганият суров картоф може да лекува язвената болест Печеният небелен картоф има много полезни свойства за храносмилането.

Зелените плодове и зеленчуци съдържат най-важното за кръвта вещество - хлорофил.Той е усърдният работник, който участва в процесите на изчистване на черния дроб, кръвта и черепните кухи ни, подобрява храносмилането. Тези продукти могат да се консумират както пресни, така и слабо обработени.

За да отслабнете и да запазите постигнатите резултати:

Яжте само натурална храна. Често съблазнителните миризми, разнасящи се от някои заведения за бърза храна, идват от химически ароматизатори, които задръстват организма с токсини и пречат за стопяването на килограмите.

Яжте 3-4 пъти на ден в чиния за едногодишно дете или в малка чиния за салата. Знайте, че обилната храна късно вечер е една от причините за инфарктите във всяка Възраст. Старайте се да ядете разноцветна храна. В идеалния случай на вашата трапеза трябва да има до шест цвята зеленчуци и плодове.

05.02.2013/Розали

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Петте вкуса и цвята за стройно тяло".

Още от "Здравословно хранене"

7 храни срещу коледна депресия

7 храни срещу коледна депресия

Случва ли ви се да ви нападне коледната депресия? Около празниците покрай близките и приятните емоции, се случва да ни нападне и лошото настроение. Това лесно може да се коригира с няколко "щастливи храни". Вижте кои са те.

6 храни и напитки, заради които огладнявате повече

6 храни и напитки, заради които огладнявате повече

Храните се, но скоро след това отново сте гладни – колко нечестно! За да се предпазите от скорошното огладняване след хранене, вижте заради кои 6 храни и напитки огладнявате повече.

6 зелени суперхрани

6 зелени суперхрани

Зеленото е цветът на живота. И това важи с пълна сила за храните, които попаднаха в нашия списък. Вижте кои са зелените суперхрани, които трябва да присъстват възможно най-често в менюто ви.