Солта – полезна или вредна?

0 коментара0/5

Години наред някои лекари предупреждават, че солта е от най-големите врагове на здравото сърце и е добре да намалим нейната употреба. Според други специалисти обаче недостатъчният прием на сол може да се окаже не по-малко вреден за здравето. И все пак каква е истината?

Солта – полезна или вредна?
 © Сн.: iStock.com

Евтина, но основна хранителна добавка

“Наистина ли солта има такова огромно значение за човешкото здраве? И трябва ли съвсем да я премахнем от менюто си?

Отговорът на втория въпрос е отрицателен според проф. Норман Холенберг от Медицинския университет в Харвард, САЩ.

Някои учени смятат, че сниженият прием на сол е логичен избор при хората, които страдат от високо кръвно налягане, но досегашните изследвания не показват полза от редуцираната употреба на натриев хлорид за хората, които са с нормални стойности на кръвното налягане. А организмът ни се нуждае от натрия, който се съдържа в солта, защото той има съществена роля за водно-солевия баланс в организма.

Солта е евтина и вкусна хранителна добавка, която същевременно съхранява продуктите по-дълго време.

“Има конкретни причини, поради които производителите добавят сол в продуктите. Сега трябва да й намерят заместител, но ние нямаме представа какво влияние ще окаже върху здравето такъв субституиращ продукт”, казва професор Хилел Коен от Медицинския колеж “Алберт Айнщайн” в Ню Йорк.

Повече от десет хиляди години солта е важна за човека и е основна хранителна добавка. Преди пет хиляди години китайците установили, че солта има способността да запазва храната по-дълго време, благодарение на което днес ние консервираме продукти за зимата.

Натриевият хлорид и хипертонията

От средата на ХХ век, когато пакетираната храна започва все повече да измества свежите продукти, всекидневният прием на сол се покачва. Днес почти 80 % от дневната дажба натриев хлорид в менюто ни идва от преработените храни.

В тази връзка е и изследване над хипертоници, направено преди сто години от френски лекари. Те открили, че онези, които консумирали 4, 1 грама сол дневно, имали високо кръвно налягане, което се понижавало едновременно с намаляването на приема на натриев хлорид. С течение на времето се наложила хипотезата, която свързва консумацията на сол с високото кръвно налягане. Когато приемаме голямо количество натриев хлорид, нашето тяло започва да задържа вода, за да запази водно-солевия баланс в организма. А повече вода означава и повече кръв, което повишава артериалното налягане и покачва риска от сърдечносъдови заболявания. Големият обем циркулираща кръв притиска стените на кръвоносните съдове, а те от своя страна се напрягат и раздуват, което може да доведе до инфаркт и инсулт. Това е механизмът, по който натриевият хлорид предизвиква повишаване на кръвното налягане.

Съгласно данните от проведени изследвания средно дневно един европеец приема между 12 и 16 грама сол, при положение че за да функционира организмът нормално, възрастният човек се нуждае от 4-6 грама. Намаляването на приема на сол до 5-6 грама дневно би спомогнало превенцията на сърдечносъдовите, бъбречните и на други болести и би довело до намаляване на смъртността при инфаркт и инсулт.

Данните показват, че 43 % от мъжете и 40 % от жените в България страдат от хипертония. При хората, които имат нормални стойности на кръвно налягане редуцираният прием на сол намалява незначително кръвното налягане – с една, две единици. Изследванията показват, че с течение на времето редукцията на кръвното налягане намалява. Според една теория това се случва защото нашето тяло се приспособява към намалялото количество сол в организма.

--------------------------------------------------------------------------------

ОЩЕ ЗА СОЛТА:

Цветната сол – извор на здраве и красота>>>

Пречистващ ритуал със солена вода>>>

Халотерапия – лечебната сила на солта>>>

5 симптома, че прекалявате със солта>>>

 

--------------------------------------------------------------------------------

Важно е да бъдем информирани

В някои държави, и по-специално в САЩ, съществуват програми, съгласно които производителите на храни, както и собствениците на ресторанти са длъжни да намалят количеството сол в храната. Съгласно новите препоръки човек трябва да приема само 1,5 грама сол дневно. Това количество е минимумът, от който се нуждае организмът ни, за да функционира нормално.

Нуждата от сол

Учените твърдят, че хората са развили с течение на времето желанието да приемат минерала, който им набавя необходимото за организма количество сол.

Според д-р Коен не съществува нито едно доказателство, че консумирането на 1, 5 грама сол дневно би довело до намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания или мозъчен удар. И ако изследванията показват, че намаляването на кръвното налягане снижава риска от тези болести, то не сме наясно дали редуцираният прием на сол предпазва и сърцето ни. Учените твърдят, че солта влияе както на инсулиновия синтез и нивата на мазнини и холестерол, така и върху нервната ни система и бъбречната дейност, която има пряка връзка с регулацията на кръвното налягане и водно-солевия баланс. Всички тези факти имат директно отношение към сърдечносъдовото здраве, макар че пряката им връзка със солта все още не е добре проучена.

“Същността на проблема се състои в това, че когато намалите приема на сол, това предизвиква задвижването на многобройни процеси в организма - твърди д-р Коен, и продължава. -  Някои от тях имат положителни последствия, но други не се отразяват добре върху здравето ни. Така например е доказано, че солта предпазва костите и регулира нивата на кръвната захар.”

Друго изследване доказва, че намаленият прием на натриев хлорид влияе върху редица системи в нашето тяло. Когато количеството на този минерал намалее, нивата на холестерола, триглицеридите, ренина и редица други здравни показатели се повишават.

Според авторите на това изследване съвсем не е сигурно, че хората с нормално кръвно налягане ще продължат да имат нормални стойности на този здравен показател, ако консумират по-малко сол. По-точно казано, лицата, които не страдат от хипертония, не трябва драстично да ограничават приема на натриев хлорид. Специалистите, които считат, че солта не е толкова опасна, колкото се смята, припомнят за това как навремето е имало подобна дискусия за наситените мазнини.

Златната среда

Абсолютният отказ от сол е толкова лош колкото и прекаляването с употребата й.

Химическата формула на готварската сол е натриев хлорид. Всеки от тези два елемента е от голямо значение за нашия организъм: натрият е свързан с правилното функциониране на нервната система, отговорен е за мускулните контракции, а хлорът регулира метаболизма, влияе върху усвояването на калия и има важна роля при окислителните процеси по време на дишане.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Солта – полезна или вредна?".

Още от "Здравословно хранене"

Зелен боб едамаме - защо е полезен?

Зелен боб едамаме - защо е полезен?

Знаете ли какво е едамаме? Научете повече за този екзотичен продукт и вижте какви ползи за здравето и фигурата има.

7 суперхрани срещу умора и стрес

7 суперхрани срещу умора и стрес

С правилно хранене човек не само може да се грижи за своето здраве, но и да се бори с умората и стреса – неизменни спътници в едно забързано ежедневие. Вижте 7 суперхрани срещу умора и стрес.

Праскова – лятна съблазън

Праскова – лятна съблазън

Прасковата и нектарината (гола праскова) са едни от най-вкусните, сочни и ароматни летни плодове. Изключително витаминозна и полезна, прасковата заслужава място в лятното ни меню.