Термогенните храни – тайната на отслабването

0 коментара0/5

Термогенните храни забързват метаболизма и изгарянето на калории чрез повишаване на термогенезата – процес, при който тялото гори калории и ги преобразува в топлина. Вижте кои са най-добрите термогенни храни.

Термогенните храни – тайната на отслабването
 © iStock

Представете си, че изяждате определена храна, която кара тялото ви да изгори повече калории, отколкото всъщност е нейното съдържание. Звучи страхотно, нали? Именно това са термогенните храни. Въпросните храни забързват метаболизма чрез процеса термогенеза, по време на който организмът изгаря калории и ги превръща в топлина.

Разбира се, горенето на калории зависи най-вече от поддържането на нормални метаболитни функции и редовна физическа дейност. Въпреки това около 10% от калориите могат да бъдат премахнати чрез термогенни храни. Струва си да опитате със сигурност!

Друг плюс на термогенните храни е фактът, че те имат високо съдържание на фибри, като по този начин карат човек да се засища по-бързо и да не чувства глад по-дълго време. Термогенните храни са и нискокалорични, което е още едно тяхно предимство, което ги прави подходящи за включване в хранителен план, целящ отслабване.

Най-известните модели съветват как да отслабнете >>>

Да се върнем обаче на страхотната функция на термогенните храни – те карат тялото да гори повече калории, отколкото самите те притежават.

Ако кажем, че сте изяли парче торта, съдържащо 360 калории – неговото усвояване изисква около 90 калории. Резултатът: сдобивате се с 270 допълнителни калории, складирани от вашия организъм. От друга страна една термогенна храна, съдържаща 28 калории, ще накара тялото ви да изгори 95 калории. Това води до загуба на 67 калории! По тази причина термогенните храни са много ефективни, когато човек иска да намали теглото си и да изчисти тялото си от мазнини.

Добави описание

Растителни термогенни храни са: целина, портокали, ягоди, мандарини, грейпфрут, моркови, кайсии, маруля, домати, краставици, диня, карфиол, ябълки, малки люти чушки и тиквички.

Много зелени зеленчуци спадат към групата на термогенните храни, особено тези, които се състоят от голям процент фибри и вода. Броколите, брюкселското зеле и обикновеното зеле също са типични термогенни храни.

Към тях добавете и зеления чай. Той съдържа две важни химически вещества - полифеноли, наречени катехини и кофеин, които насърчават термогенезата.

Зеленият чай – здраве във всяка чаша >>>

Кокосовото масло е поредната термогенна храна, заради съдържанието си на средноверижни триглицериди, премахващи мазнините от организма. Подправки като джинджифила и канелата също спадат към термогенните храни, с които горите повече калории от консумираните и по този начин отслабвате по-лесно. Такива са и храните, източници на постни протеини.

Може би най-добре познатата термогенна храна е лютият червен пипер. Тази подправка може да увеличи скоростта на метаболизма с 25%. По тази причина редовната консумация на пикантни храни ще ви помогне да се разделите с нежеланото тегло.

Добави описание

Изненадващо – студената вода също спада към термогенните храни. Обяснението: тялото трябва да работи повече, за да се справи с ниската температура. Въпреки това се уверете, че не пиете твърде студена (ледена) вода заедно с вашата храна, защото това може да наруши храносмилането.

13.09.2016/Милена Алексиева

Още от "Здравословно хранене"

Кардамон – подправка за здраве

Кардамон – подправка за здраве

С какво кардамонът е толкова полезен за здравето на човека? Какви хранителни вещества притежава и в какво може да го използвате? Научете всичко за кардамона – една подправка за здраве.

Топли и студени храни?

Топли и студени храни?

„Топли“ и „студени“ храни имат съвсем различен смисъл на Запад и на Изток. Според китайската народна медицина храните се разделят на топли (ян) и студени (ин) по концепцията за баланса ин и ян.

Комбуча не е просто гъба

Комбуча не е просто гъба

Комбуча е уникална гъба, от която се приготвя чаена напитка с изключителни здравословни качества. Чудотворната гъба помага за отслабване и се бори срещу целулита. Комбуча не е просто гъба.