Защо е полезно да ядем лук всеки ден?

0 коментара0/5

Редовната консумация на лук е като подарък за вашето тяло. Лукът е източник на много важни хранителни вещества и действа като защита срещу редица заболявания. Разберете защо е полезно да ядем лук всеки ден.

Защо е полезно да ядем лук всеки ден?
 © iStock

Лукът произхожда от Азия и Близкия Изток и се смята, че отглеждането му датира още от преди 5000 години. Древните египтяни, например, използвали лука не само като разменна монета, но и го почитали, тъй като вярвали, че той ще им даде вечен живот. Ето защо египтяните поставяли лук в гробниците, защото смятали, че по този начин мъртвите ще вземат лука със себе си и той ще им осигури живот след смъртта. За лук се говори още в древни текстове на римляните, гърците, индийците, китайците и шумерите.

Днес използваме лука главно в готварството, макар че той може да бъде и чудесно средство за лечение на определени заболявания. Най-общо лукът може да бъде разделен в следните разновидности:

Жълт лук: Той има най-сладкия вкус, златиста обвивка и бледожълт цвят във вътрешността. Подходящ е за различния ястия.

Червен лук/Лилав лук: Неговият вкус е най-остър и не може да бъде съхраняван дълго време. Използва се в салати, някои ястия и в сандвичи.

Червен лук срещу грип и инфаркт >>>

Бял лук: Неговата обвивка, както и вътрешността му са бели. Има мек вкус и може да се консумира както суров, така и варен. В мексиканската кухня се използва най-вече бял лук.

Зелен лук/Пресен лук/Праз лук: Той е подходящ за консумиране в суров вид, както и като добавка в различни ястия.

Добави описание

Лук и хранителни вещества

Лукът е богат на сяросъдържащи съединения, които всъщност са отговорни за силната му миризма и неговите лечебни свойства. Лукът също така може да се гордее с високи нива на флавоноиди - особено кверцетин, който е антиоксидант. Освен това в лука има витамин В6, витамин С, витамин В7 (биотин), витамин К, фолиева киселина, хром, калций и фибри.

Защо е полезно да ядем лук всеки ден?

Ако консумирате лук, то добре е да знаете, че ще извлечете максимума от неговите полезни хранителни вещества, ако го консумирате суров. Все пак и термално обработеният лук запазва част от важните си свойства, така че прибавяйте лук в колкото може повече от ястията, с които се храните.

Някои от ползите за здравето на лука са:

  • Действа като антибиотик и има антисептични свойства.
  • Облекчава болки, възпаления и спазми.
  • Има диуретично действие и подобрява работата на храносмилателната система.
  • Понижава лошия холестерол, високото кръвно налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, както и от инсулт.
  • Защитава срещу туморни образувания и широк спектър от ракови заболявания.
  • Предотвратява стомашни язви, стимулира движението на червата и подобрява лошото храносмилане.
  • Облекчава респираторни заболявания като кашлица, настинка, грип и бронхит.
  • Има антиалергично свойство, поддържа костите здрави, предотвратява риска от анемия, образуване на кариес и инфекции в устната кухина.

Лечение с лук >>>

29.11.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Защо е полезно да ядем лук всеки ден?".

Още от "Здравословно хранене"

7 ползи от яденето на яйца

7 ползи от яденето на яйца

По Великден, за добро или за лошо, всеки от нас хапва повече яйца, отколкото е препоръчително и полезно. Трябва обаче да погледнем всичко от добрата страна на нещата, затова днес ще ви кажем няколко ползи от яденето на яйца.

Хранене за енергия

Хранене за енергия

Нездравословното хранене води до липса на енергия, постоянна умора и натрупване на токсини. Другите фактори, които понижават енергията са: обезводняване, преяждане, нередовно хранене, кофеин, никотин, алкохол, стрес и недоспиване.

Балсамов оцет – в Модена знаят защо

Балсамов оцет – в Модена знаят защо

Балсамов оцет (Aceto Balsamico) – кулинарна наслада от Модена, Северна Италия. Италианците знаят как да глезят вкусовите си рецептори и обичат да разпространяват кулинарните си шедьоври  по света. Балсамовият оцет е един от тях.