Защо е полезно да ядем лук всеки ден?

0 коментара0/5

Редовната консумация на лук е като подарък за вашето тяло. Лукът е източник на много важни хранителни вещества и действа като защита срещу редица заболявания. Разберете защо е полезно да ядем лук всеки ден.

Защо е полезно да ядем лук всеки ден?
 © iStock

Лукът произхожда от Азия и Близкия Изток и се смята, че отглеждането му датира още от преди 5000 години. Древните египтяни, например, използвали лука не само като разменна монета, но и го почитали, тъй като вярвали, че той ще им даде вечен живот. Ето защо египтяните поставяли лук в гробниците, защото смятали, че по този начин мъртвите ще вземат лука със себе си и той ще им осигури живот след смъртта. За лук се говори още в древни текстове на римляните, гърците, индийците, китайците и шумерите.

Днес използваме лука главно в готварството, макар че той може да бъде и чудесно средство за лечение на определени заболявания. Най-общо лукът може да бъде разделен в следните разновидности:

Жълт лук: Той има най-сладкия вкус, златиста обвивка и бледожълт цвят във вътрешността. Подходящ е за различния ястия.

Червен лук/Лилав лук: Неговият вкус е най-остър и не може да бъде съхраняван дълго време. Използва се в салати, някои ястия и в сандвичи.

Червен лук срещу грип и инфаркт >>>

Бял лук: Неговата обвивка, както и вътрешността му са бели. Има мек вкус и може да се консумира както суров, така и варен. В мексиканската кухня се използва най-вече бял лук.

Зелен лук/Пресен лук/Праз лук: Той е подходящ за консумиране в суров вид, както и като добавка в различни ястия.

Добави описание

Лук и хранителни вещества

Лукът е богат на сяросъдържащи съединения, които всъщност са отговорни за силната му миризма и неговите лечебни свойства. Лукът също така може да се гордее с високи нива на флавоноиди - особено кверцетин, който е антиоксидант. Освен това в лука има витамин В6, витамин С, витамин В7 (биотин), витамин К, фолиева киселина, хром, калций и фибри.

Защо е полезно да ядем лук всеки ден?

Ако консумирате лук, то добре е да знаете, че ще извлечете максимума от неговите полезни хранителни вещества, ако го консумирате суров. Все пак и термално обработеният лук запазва част от важните си свойства, така че прибавяйте лук в колкото може повече от ястията, с които се храните.

Някои от ползите за здравето на лука са:

  • Действа като антибиотик и има антисептични свойства.
  • Облекчава болки, възпаления и спазми.
  • Има диуретично действие и подобрява работата на храносмилателната система.
  • Понижава лошия холестерол, високото кръвно налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, както и от инсулт.
  • Защитава срещу туморни образувания и широк спектър от ракови заболявания.
  • Предотвратява стомашни язви, стимулира движението на червата и подобрява лошото храносмилане.
  • Облекчава респираторни заболявания като кашлица, настинка, грип и бронхит.
  • Има антиалергично свойство, поддържа костите здрави, предотвратява риска от анемия, образуване на кариес и инфекции в устната кухина.

Лечение с лук >>>

29.11.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Защо е полезно да ядем лук всеки ден?".

Още от "Здравословно хранене"

ГХИ – пречистено краве масло

ГХИ – пречистено краве масло

ГХИ – пречистено краве масло, което се получава при разтопяване на краве масло на слаб огън. ГХИ е на висока почит в Аюрведа – древната наука за живота. Защо е полезно и как се приготвя пречистено краве масло?

Комбуча не е просто гъба

Комбуча не е просто гъба

Комбуча е уникална гъба, от която се приготвя чаена напитка с изключителни здравословни качества. Чудотворната гъба помага за отслабване и се бори срещу целулита. Комбуча не е просто гъба.

На празен стомах – какво да ядете и какво не

На празен стомах – какво да ядете и какво не

Закуската е изключително важна, ето защо човек трябва да се старае да подбира само здравословни храни за сутрешното си хранене. Какво обаче е полезно човек да яде на празен стомах и какво е препоръчително? Вижте кои храни трябва и не трябва да консумирате на празен стомах.