Защо трябва да пиете вода с лимон всяка сутрин?

0 коментара0/5

Превърнете приема на тази напитка в ритуал и той ще ви се отплати. Разберете кои са петте конкретни ползи от сутрешната консумация на вода с лимон

Защо трябва да пиете вода с лимон всяка сутрин?
 © iStock

Вероятно знаете, че сутрин е добре да пиете вода, тъй като има голям шанс организмът ви да е дехидратиран в някаква степен. Сама по себе си водата е изключително полезна за вашето тяло, така че никога няма да сгрешите с нейната консумация (по всяко време на деня).

Може да направите сутрешната си доза вода дори още по-здравословна, като затоплите натуралната течност и добавите към нея лимон. Нека това бъде първото нещо, което пиете рано сутрин след събуждане, за да се възползвате максимално от неговите ползи.

Защо водата с лимон обаче е толкова полезна?

В нея има антиоксиданти, протеини, витамини В и С, флавоноиди, фосфор, калий и въглехидрати. Освен това, когато водата с лимон е първото нещо, което човек приема на гладно сутрин, това му позволява да прочисти своя организъм, да подпомогне храносмилането си, да насърчи загубата на тегло и да балансира нивото на рН в тялото си.

За да се убедите в нуждата от чаша вода с лимон сутрин, ето пет ползи от нейната консумация:

Помага в борбата с килограмите

Тъй като лимоните съдържат здравословен набор от различни витамини и ензими, техният прием насърчава нормалните нива на кръвната захар. Това от своя страна помага на тялото да се пребори с излишните килограми. Освен това в лимоните има фибри, които помагат за притъпяването на глада и които карат човек да се чувства сит по-дълго време. Не на последно място консумацията на лимон насърчава производството на жлъчка, която помага на храносмилателните функции.

Добави описание

Вижте още по темата: Диета с лимонов сок >>>

Помага при простуда

Както добре знаем в лимоните има голямо количество витамин С, което прави тези плодове естествен източник на антиоксиданти. Те стимулират имунната система чрез подсилване на антивирусните и антибактериалните свойства. А колкото по-силен е имунитетът на човек, толкова повече намаляват шансовете той да се разболее.

Вижте също: 11 признака, че не пиете достатъчно вода >>>

Помага при заболявания от „хранителен произход“

Друга полза от консумацията на вода с лимон е защитата, която тази напитка може да ви осигури, докато сте в чужбина – особено в страни, където хигиената е занижена. В много държави водата не е годна за пиене, а и в началото тялото не е достатъчно климатизирано към новата околна среда. За щастие, лимонът може да ви предпази от хранителни отравяния.

Важно! В страни, в които течащата вода не е годна за консумация, задължително трябва да пиете само бутилирана вода! Лимонът няма как да „пречисти“ вече замърсената течност, но все пак намалява шансовете за инфекции от други източници.

Помага при колит

Този здравословен проблем често е резултат от дисбаланс в киселинно-алкалните нива на организма. Ето защо водата с лимон може да се окаже чудесно средство за защита срещу колит. Консумирайки тази полезна напитка всяка сутрин, вие ще постигнете идеалния pH баланс чрез регулиране на киселинността.

Добави описание

Помага при лечение на акне

Както вече стана ясно, когато пиете вода с лимон, стабилизирате нивата на киселинност във вашия организъм. Това от своя страна помага за предотвратяване появата на нежелани пъпки по кожата. Маски за лице с лимон също биха били полезни, ако страдате от упорито акне.

Вижте също: Маски за лице с цитрусови плодове >>>

17.05.2016/Милена Алексиева

Още от "Здравословно хранене"

Чайот – мексиканска краставица

Чайот – мексиканска краставица

Чайот е тропически плод, който в кулинарията се използва като зеленчук. Мексиканската краставица прилича на круша и има вкус на тиквичка. Какви са хранителните и здравословните качества на чайота?

7 суперхрани срещу умора и стрес

7 суперхрани срещу умора и стрес

С правилно хранене човек не само може да се грижи за своето здраве, но и да се бори с умората и стреса – неизменни спътници в едно забързано ежедневие. Вижте 7 суперхрани срещу умора и стрес.

Най-добрите плодове за отслабване

Най-добрите плодове за отслабване

Пролетта и лятото са сезоните на плодовете. По случайност през тези сезони също се стремим към хубава фигура. Затова решихме да проверим кои са най-добрите плодове за отслабване.