Диета срещу килограмите на стреса

0 коментара0/5

Всекидневието ни затрупва с невинаги приятни задачи, притискат ни срокове, пролетната умора потиска настроението... Утехата, която носи храната, е временна, но излишните килограми, които се натрупват, са упорити. Килограмите на стреса са победими! Вижте как емоциите да не се превръщат в излишно тегло.

Диета срещу килограмите на стреса
 © Сн.: iStock.com

Не само гладът ни кара да се храним. Според проучване 52% от жените ядат повече, когато изпитват някакви силни чувства. Храната се превръща в убежище, утеха и психически комфорт. Ако не осъзнаем навреме, че посягаме към нея почти автоматично, на кантара ще се изпишат нежелани цифри. В същото време този психологически механизъм е напълно нормален – от най-ранна възраст храната сякаш ни носи закрила. Първото удоволствие, което опознава бебето, е свързано с майчиното мляко, което го засища и успокоява. В случай на стрес, тревожност или тъга този рефлекс се събужда автоматично. Започваме да ядем сладки и мазни продукти, без всъщност да усещаме вкуса им. Проблемът не е в това, че тези храни са силно калорични, а че ги консумираме в големи количества, след което изпитваме чувство за вина, а то ни кара... да ядем още повече.
 

ВИЖТЕ Знаците, че сте под голям стрес, но не го осъзнавате>>>
 

____________________________________________________________

Тест:

Кои са емоциите, които ви тласкат към храната?
 

Отнасят ли се до вас изредените по-долу твърдения? Отговорете на всяко от тях с „никога”, „понякога”, „често” или „винаги”.

1.Тревожа се за неща, които всъщност нямат голямо значение.

2. Безпокоя се за бъдещето
3. Ям, когато съм без настроение
4. Лесно се отчайвам и хапвам, за да добия ентусиазъм.
5. Чувствам умора или раздразнение, щом започна да мисля за проблемите си.
6. Не мога да понасям, когато нещата не стават така, както искам.
7. Незначителни мисли се въртят из главата ми и ми пречат да се съсредоточа.
8. Имам чувството, че ако не ям, по-лесно се поддавам на паника.
9. Предпочитам сама да си свърша работата, отколкото да я доверя на друг човек.
10. Умора още от сутринта.
11. Трудно ми е да взимам решения.
12.Знам, че може да се случи най-лошото, затова ям при всяка възможност.
13.Когато не одобрявам действията на някого, не казвам нищо от страх после да не съжалявам за думите си.
14.Клоня към самокритика и ниска самооценка.
15.Преосмислям нещата от миналото.
16.Дълго време мога да мълча, а после изведнъж казвам всичко.

 • Ако сте отговорили с „често” или „винаги” на въпроси 1, 2, 5, 7, 8 и 12, вие принадлежите към тип А.
 • Ако сте отговорили с „често” или „винаги” на въпроси 3, 4, 10, 11 и 14, вие принадлежите към тип Б.
 • Ако сте отговорили с „често” или „винаги” на въпроси6, 9, 13, 15 и 16, вие принадлежите към тип В.
   

Тип А
Имате склонност към безпокойство

Тревожи ви бъдещето, представяте си опасностите, които ви дебнат, или как нещата се развиват в лоша посока. Тези мисли поддържат у вас високо ниво на стрес.

Как да избегнете трупането на килограми?

Трябва да се върнете към здравословните хранителни навици. За това може да ви помогне когнитивно-поведенческата терапия. Довършете сценариите, които се въртят в съзнанието ви. Например, ако се страхувате от уволнение, вие предпочитате да не си представяте какво ще се случи с вас след това. Терапевтът ще ви помогне да отидете до края на безпокойството си и да си представите как ще изглеждат нещата, ако наистина ви уволнят. Какво ще  направите, за да си намерите друга работа? Смятате ли, че ще се справите? Ако пък не намерите друга работа, какво ще стане с вас? Целта е да се почувствате в реална ситуация.
 

Тип Б
Изпълнени сте с тъга

Прекалено самокритично се отнасяте към себе си, често си правите негативни оценки. Имате чувството, че сте неспособни да реагирате адекватно или да подобрите положението си.

Как да избегнете трупането на килограми?

Два типа терапии са подходящи за  вас. Първата е класическата когнитивна терапия, която се състои в това да си изградите вътрешна представа за вас и после да я обсъдите, за да разберете дали тя е основателна и дали отговаря на действителността. Тъй като това не е така, ще ви помогнат да преформулирате мислите си по логичен начин. Вторият метод е когнитивно-емоционалната терапия. Няма да има обсъждане на вашата преценка. Ще ви оставят сами да погледнете на нея отстрани като зрител, а не като участник. Постепенно ще се възстанови нормалното ви самочувствие.
 

Тип В
Чувствате гняв

Плашат ви реакциите, които може да имате в състояние на гняв. Храненето е един начин да избегнете чувството за ярост, както и последиците от него. Храната се превръща в щит.

Как да избегнете трупането на килограми?

Изразяването на гнева с думи и действия само го подсилва. Може да използвате техниката на пълното осъзнаване, за да приемете чувството на гняв, да го оставите да охладнее и после да угасне. Методите за утвръждаване на собственото „аз” позволяват след това да намерите адекватното обяснение за поведението си.

____________________________________________________________


Кога идват резултатите?

Необходими са от 4 до 6 месеца терапия, за да се постигне подобрено поведение спрямо храната. В течение на тези месеци постепенно изчезва импулсивното хранене. Препоръчва се съсредоточаване върху вкуса на продуктите и ограничаване на количествата, като се запази усещането за психически комфорт.
Всеки път преди хранене правете пет спокойни вдишвания и издишвания, като съсредоточите усещанията си върху въздуха, който навлиза през носа в белите ви дробове.


Какво може да помогне?

В моменти на напрежение или безпокойство е важно да овладеете стремежа към безразборно похапване. Някои хранителни вещества могат да ви помогнат.
Когато стресът ви обхване, тялото реагира, като произвежда опасните за клетките свободни радикали. За да се поправят щетите, организмът има нужда от есенциални мастни киселини, някои минерали и аминокиселини.

 • Омега 3. Тези есенциални мастни киселини забавят производството на кортизол – хормона на стреса. В същото време повишават нивото на серотонина – хормона на доброто настроение. Можете да си ги набавите, като консумирате риба, растителни масла и ядки.
 • Магнезий. Той е необходим за укрепване на нервната система и на устойчивостта към стрес. Когато не е в достатъчно количество, се появява желание за сладки храни. Намира се в черния шоколад, пълнозърнестия хляб, бадемите.
 • Триптофан. Предшественик на серотонина, триптофанът е аминокиселина, която играе ролята на невротрансмитер, регулиращ настроението и апетита. Доставят ни го твърдите сирена, овесените ядки, соята, черният шоколад.
 • Олигоелементи. Йод, селен, манган, цинк – тези полезни вещества помагат за психическото равновесие и действат като мощни антиоксиданти. Откриваме ги главно в морските дарове.
   

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА Адаптогените - клас вещества, растения и билки, които помагат за нормализиране на адаптацията на тялото към стреса>>
 

 • Ако искате храната да ви засища по-бързо, добавяйте 2 г агар-агар на 500 мл течност /чай, билкова отвара/.
 • Ако ви мъчи безпокойство, пийте запарка от валериана -  3 г от корена /около 1 ч.л./ се използва за 200 мл вода. Залейте билката с врялата вода и оставете да се запари за 10 минути. Прецедете. Пийте по няколко чаши на ден.
 • Ако сте прекалено нервни, залейте 1 ч.л. сушена маточина с 200 мл вода. След завиране отстранете от огъня и оставете да се запари за 10 минути. Прецедете. Пийте по няколко чаши на ден.

 

КЪМ СТРАНИЦА 2>>> Седмично меню за отслабване без стрес>>>

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Диета срещу килограмите на стреса".

Още от "Популярни диети"

Диетата на Монтиняк

Диетата на Монтиняк

Френският диетолог Мишел Монтиняк залага на храните с нисък гликемичен индекс. Неговата диета много прилича на средиземноморската. Препоръчана е от Световната здравна организация и Харвардския медицински факултет. Може да й се доверим.

Хроно диета – да се храним по график

Хроно диета – да се храним по график

Хроно диетата е хранителен режим, разработен от двама французи. Хроно диетата обещава сваляне на килограмите, без лишения. Единственото правило е да се храните в определени часове с позволените за тази част от деня храни. Научете повече за Хроно диетата.

21-дневната диета на Долвет Куинс (3-1-2-1)

21-дневната диета на Долвет Куинс (3-1-2-1)

21-дневната диета е хранителен режим, създаден от фитнес експерта Долвет Куинс.