Активно възстановяване – спокойната тренировка

0 коментара0/5

Както представлява тренировката „активно възстановяване” и защо тя е полезна за тялото? Какви са разликите между активно възстановяване и обичайната фитнес сесия. Научете повече за активно възстановяване – спокойната тренировка.

Активно възстановяване с фоум ролер
Активно възстановяване с фоум ролер © iStock

Днес фитнесът е начин на живот. Все повече хора искат да живеят здравословно, което включва не само консумация на полезни храни, но и често спортуване (без значение от вида спорт). Буквално всеки месец се появяват нови и нови фитнес тенденции, които привличат последователи.

Най-актуалните тренировки през 2017 година >>>

Една такава нова тенденция е активното възстановяване (active recovery). Може би вече сте чували този термин, свързан с разтягането преди и най-вече след тренировка. Сега обаче има цели спортни класове, които се съсредоточават именно върху активното възстановяване. Оказва се също така, че този вид тренировка е толкова важна, колкото интензивната фитнес сесия, например.

Какво е активно възстановяване?

За да разберете ползите от активното възстановяване, трябва да погледнете голямата картина. Истинското здраве идва, когато съществува баланс. Тоест, за да бъде тялото ви здраво и в супер форма, вие трябва да съчетавате по-натоварващи тренировки с по-спокойни такива.

Активното възстановяване е тренировка, която не изтезава тялото, а напротив – изцелява го. Активното възстановяване може да включва релаксираща разходка, бавно каране на колело, успокояваща йога сесия, разтягане или трениране с фоум ролер (foam roller).

Активното възстановяване е тренировка с ниска интензивност, която работи с меките тъкани на тялото чрез фоум ролер, натиск върху определени точки и стречинг (динамичен и статичен). Целта на тренировката активно възстановяване е човек да научи повече за своето тяло и да увеличи обхвата на движение.

5 неща, които мускулите ви искат да ви кажат >>>

Добави описание

С какво активното възстановяване е полезно?

Разтягането и масажирането на мускулната тъкан звучи добре, но какви са действителните ползи от активното възстановяване? Този вид спокойна тренировка предотвратява нараняванията и подготвя тялото за оптимална работа. Ако включите активното възстановяване в ежедневието си, ще забележите, че сте станали по-бързи и по-силни в другите тренировки. Активното възстановяване също така ще ви помогне да опознаете по-добре своето тяло, което е полезно за всекидневието, а не само във фитнеса.

Стречинг за гъвкавост >>>

Колко често имате нужда от активно възстановяване?

Активното възстановяване е тренировка, която може да практикувате всеки ден, а не само в дните, когато почивате от другите си спортни упражнения. Най-доброто време за активно възстановяване е преди другата тренировка, тъй като това ще ви направи по-ефективни. От 5 до 10 минути работа с фоум ролерът преди лягане пък ще ви помогне да имате по-дълбок и възстановителен сън. Най-добрият вариант е да правите по 15 минути активно възстановяване преди и след тренировка за най-добри резултати. Само след месец тялото ви ще бъде трансформирано и ще се чувствате много по-добре.

01.06.2017/Милена Алексиева

Още от "Спорт"

Уиндсърфинг – изкуството да контролираш вятъра

Уиндсърфинг – изкуството да контролираш вятъра

Уиндсърфинг или изкуството да контролираш вятъра. Невероятен спорт, който става все по-популярен по света и у нас. Уиндсърфингът е един малък фитнес, който дава огромна свобода.

Планинско колоездене

Планинско колоездене

Планинското колоездене набира все повече почитатели, предвид натоварения трафик и лошите условия за каране на велосипед в градска среда. Една чудесна възможност да поспортуваш на чист въздух и да си вдигнеш адреналина на макс. 

Маунтинбординг – екстремно забавление

Маунтинбординг – екстремно забавление

Маунтинбординг (Mountainboarding) е екстремен спорт – лятната алтернатива на сноубординга. Маунтинбордингът се практикува с маунтинборд (вид дъска на колела). Маунтинбордингът става все по-популярен в България.