Катерене: 5 причини, заради които си струва

0 коментара0/5

Какви са ползите от катеренето? Колко калории може да изгорите с катерене? Научете защо си струва да опитате катерене и то час по-скоро.

Катерене: 5 причини, заради които си струва
 © iStock

Съществуват многобройни начини човек да поддържа тялото си здраво и в добра форма. Един от тези начини е катеренето. И докато скалното катерене е наистина трудно, всички ентусиасти начинаещи могат да опитат катерене на стена.

Катеренето не само стяга мускулите, но укрепва костите и предотвратява евентуални проблеми с колената. Докато човек се катери, той натоварва цялото си тяло, което превръща катеренето в наистина страхотна и най-вече ефективна тренировка.

Скално катерене >>>

Ако се чудите дали да опитате катерене, вижте 5 причини, заради които си струва да го направите:

Катеренето укрепва основните мускулни групи

Ако трябва да бъдем по-точни – катеренето влияе положително върху всяка част от тялото. Когато човек се катери, той използва ръцете и горната част от тялото си. За да се придвижи по-високо пък си помага с краката. Не само мускулите на ръцете и краката обаче се стягат с катерене. Този вид тренировка също така подпомага стягането на коремната област.

3 ефективни усукващи упражнения за корем >>>

Добави описание

Снимка: Instagram

Катеренето ви кара да се чувствате добре

В дългосрочен план катеренето ще ви накара да се чувствате добре, когато виждате положителната промяна в тялото си. Малко след самата тренировка обаче човек също се чувства радостен – особено, след като е покорил нещо, което му се е струвало невъзможно. Емоциите в този момент са странна смесица между щастие и гордост. Проучване от Университета в Индиана установява, че скалните катерачи, които напълно се потапят в изкачването, влизат в психическо състояние на еуфория, което дори може да притъпи сигналите за болка.

Защо тренировките ни правят щастливи? >>>

Катеренето е не само физическо, но и ментално предизвикателство

Катеренето изпробва стратегическото мислене на всеки, решил да го опита. Всъщност успешното катерене изисква планиране на всеки следващ ход. Това е истинско ментално предизвикателство – сякаш решавате логически задачи, но в същото време и тренирате тялото си.

Добави описание

Катеренето е интензивно кардио

Катеренето може да бъде наистина изтощаваща тренировка, оставяща след себе си мускулна треска. Дори изкачването на стената да е с по-спокойно темпо, катеренето все още си остава интензивно кардио. Интересно е, че пулсът по време на катерене може да бъде същият, както докато човек изкачва стълби или пък тича.

Изгорените калории по време на катерене зависят от индивидуалното тегло на всеки човек. Смята се обаче, че може да изгорите минимум 500 калории с катерене в рамките на един час.

Катеренето е забавно

Катеренето не е скучен спорт. Всеки път вие може да си начертавате различни маршрути и да предизвиквате себе си и своето тяло. Освен това, когато човек се занимава с катерене, той се запознава с много хора. Ето защо катеренето се оказва една чудесна социална дейност.

16.02.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Катерене: 5 причини, заради които си струва".

Още от "Спорт"

Капоейра носи радост

Капоейра носи радост

Капоейра е бразилски микс от танц, музика, театър, ритуал и бой.

Как да не се отказваме от тренировките

Как да не се отказваме от тренировките

Много хора започват тренировъчен режим и после се отказват заради липса на време, енергия или интерес. В същия момент те все пак искат да подобрят здравето и външния си вид.

Как да се отървем от „любовните дръжки“?

Как да се отървем от „любовните дръжки“?

„Любовни дръжки“ или „паласки“, независимо как наричаме коремните мазнини, те са еднакво вредни за здравето. Научно доказано е, че натрупването на мазнини около корема е пряко свързано със складирането на висцерални (скрити) мазнини в организма. Как да се отървем от „любовните дръжки“?