Кой е перфектният спорт за вас?

6 коментара0/5

Спортът е идеалното лекарство срещу стрес, отслабнала имунна система и липса на тонус. Ако се колебаете какво да спортувате и не сте сигурни коя дисциплина ви подхожда, проверете кой е перфектният спорт за вас.

Кой е перфектният спорт за вас?

Колоездене

Карането на колело е удобен спорт за всеки. В сравнение с бягането и плуването натоварва мускулите по-малко, затова може да се практикува дълго време, без да уморява. Колоезденето щади костите на скелета и най-вече ставите, които при въртенето остават незасегнати. Полезно е още за сърцето и кръвообращението, а натоварването на противоположните мускулни групи стяга стените на кръвоносните съдове и заздравява вените.

Вижте също: Каране на колело за супер форма

Освен на доброто здраве, карането на колело се отразява добре и на фигурата, тъй като лесно топи мазнините. Един час спортуване се равнява на около 300 до 600 изгорени калории, в зависимост от честотата на тренировките. Начинаещите могат да тренират по 30 - 40 минути до три пъти в седмицата, по възможност на равна повърхност.

Добави описание

Спортно ходене

Идеален за по-мързеливите, които не са практикували никакъв спорт, тъй като изисква по-малко усилия и съсредоточаване. Тук се натоварват главно бедрата и задните части. Внимателното позициониране на краката и правилното стъпване облекчава ставите, а с редовни тренировки и точна техника се свалят и излишни килограми.

Един час движение с умерено темпо се равнява на приблизително 400  изгорени калории. Спортното ходене стимулира кръвообращението и производството на инсулин, заздравява костите. Тренирайте по 30 минути през ден, за да може тялото да се възстановява и да не се претоварва. Желателно е тренировките да са сутрин, защото тогава най-бързо се топят мазнините.

Бягане

За разлика от спортното ходене тук стъпалата са подложени на по-мощно натоварване. При всяка крачка възглавничката на ходилото поема изцяло теглото на тялото, засегнати са и коленните стави. Ето защо джогингът не е подходящ за начинаещи и по-възрастни любители на спорта. Тренировките са полезни за сърцето, оформят бедрата и задните части.

Добави описание

Бягането се отразява добре и на ума, защото стимулира растежа на нови клетки в мозъка. Умереното темпо на тренировката помага за по-лесното рециклиране на умрелите клетки и така подобрява паметта. Ако имате възможност, бягайте на мека почва - така щадите ходилата си. Добре е да се практикува максимум до три пъти в седмицата. За един час джогинг се изгарят 600 калории. 

Вижте също:

Бягането в парка - източник на добро здраве и добра форма

Защо и как да бягаме правилно

Фитнес

Във фитнес-залата се учите на сила и издръжливост, докато сте под ръководството на опитен и обучен инструктор. За тренировката не се изисква скъпа екипировка, няма и особен риск от наранявания, стига да не прекалявате с натоварването. Като разход на енергия фитнесът се развнява на бягането, но прави тялото по-мощно, като стяга ръцете, гърдите, корема и други проблемни области.

Вижте също:

Фитнес по дамски

Фитнес по мускулни групи

Тренировките е добре да се провеждат до два пъти седмично за не повече от 60 минути, като се съобразявате с физическата си кондиция. Никога не пропускайте загрявка, тъй като тя е вашият щит от травми. След изтощителна серия в залата е препоръчително да си сложите студен душ, за да върнете ритъма на тялото в норма.

Добави описание

Плуване

Идеалният спорт. Полезен е както за хора с наднормено тегло, така и за такива с перфектна фигура. Плуването подобрява стойката, отразява се и добре на кожата, като я прави гладка, опъната и еластична. С плуване се горят най-много калории - до 600 на едночасова тренировка, но е препоръчително да не надвишавате 40 минути в басейна.

Различните стилове изпълняват и различни функции. Така например, докато плувате крол, стягате коремните мускули, мускулите на ръцете и изгаряте около 550 калории (колкото има в един шоколад). Но ако заложите на бруст, тогава наблягате на бедрата и на дихателната система.

Вижте също: Аква зумба - танц във водата

Единственият недостатък на този спорт е, че стимулира апетита. Не влизайте в басейна с пълен стомах, но не ходете и гладни на тренировка. Препоръчително е да сте хапнали по-лека храна като зеленчуци, риба или млечни продукти.

Добави описание

Йога

Практикуването на йога е за тези, които искат да направят крачка към себепознаването. Едновременно се отпускат мускули и съзнание, докато се учите на равномерно и правилно дишане. Йогата е спорт за хора с нормално тегло, които не целят отслабване. Можете да тренирате както в специализирани центрове, така и вкъщи.

Йогата е подходяща и за бременните, тъй като помага за по-лесното преодоляване на болките при раждане и развива дихателни техники. Задължително условие обаче е предварителна консултация с личния лекар и присъствието на инструктор по време на тренировката.

Вижте също:

Йогалатес - йога и пилатес в перфектна комбинация

Йога за бременни

Адреналинни спортове

Ако сте от любителите на адреналина, то тогава за вас са подходящи спортове като сърф, планинско колоездене и спортно катерене. Те ще тонизират и заздравят тялото ви, благодарение на високата физическа натовареност, на която ще го подложите. В същото време по-екстремните спортове са един забавен начин да се оттървете от грижите, но ако сте начинаещ, потърсете първо помощта на някой по-опитен.

Вижте също:

Маунтингбординг - екстремно забавление

Парапланеризъм - параглайдинг

24.09.2013/ Христина Спасова

6 коментарaДобави коментар »

Hristo93

От Hristo9328.03.2017, 12:12 ч.

Чудесна статия ! Благодаря ви за споделянето. За мен определено е Футбола ! Ако търсите подарък за себе си, приятел или роднина тук предлагаме страхотно разнообразие от футболни фен артикули.

Виж всички коментари за "Кой е перфектният спорт за вас?".

Още от "Спорт"

Парапланеризъм (параглайдинг)

Парапланеризъм (параглайдинг)

Парапланеризъм (параглайдинг) е най-лесният начин да реализираш най-съкровената си мечта – да полетиш! Парапланеризмът е достъпен за всеки, независимо от възрастта, пола и физическите данни. В България има чудесни условия за параглайдинг.

3 ефективни усукващи упражнения за корем

3 ефективни усукващи упражнения за корем

Ако искате да премахнете мазнините от корема си, както и да стегнете тази част от своето тяло, заложете на усукващите упражнения за корем. Вижте 3 ефективни усукващи упражнения за корем.

Разходка като тренировка

Разходка като тренировка

Как се отразява редовната разходка върху физиката на човек? Може ли разходката да бъде перфектната тренировка за вас? Кои части от тялото се натоварват, докато вървите? Научете всичко за разходката като тренировка в следващите редове.