Кой е перфектният спорт за вас?

6 коментара0/5

Спортът е идеалното лекарство срещу стрес, отслабнала имунна система и липса на тонус. Ако се колебаете какво да спортувате и не сте сигурни коя дисциплина ви подхожда, проверете кой е перфектният спорт за вас.

Кой е перфектният спорт за вас?

Колоездене

Карането на колело е удобен спорт за всеки. В сравнение с бягането и плуването натоварва мускулите по-малко, затова може да се практикува дълго време, без да уморява. Колоезденето щади костите на скелета и най-вече ставите, които при въртенето остават незасегнати. Полезно е още за сърцето и кръвообращението, а натоварването на противоположните мускулни групи стяга стените на кръвоносните съдове и заздравява вените.

Вижте също: Каране на колело за супер форма

Освен на доброто здраве, карането на колело се отразява добре и на фигурата, тъй като лесно топи мазнините. Един час спортуване се равнява на около 300 до 600 изгорени калории, в зависимост от честотата на тренировките. Начинаещите могат да тренират по 30 - 40 минути до три пъти в седмицата, по възможност на равна повърхност.

Добави описание

Спортно ходене

Идеален за по-мързеливите, които не са практикували никакъв спорт, тъй като изисква по-малко усилия и съсредоточаване. Тук се натоварват главно бедрата и задните части. Внимателното позициониране на краката и правилното стъпване облекчава ставите, а с редовни тренировки и точна техника се свалят и излишни килограми.

Един час движение с умерено темпо се равнява на приблизително 400  изгорени калории. Спортното ходене стимулира кръвообращението и производството на инсулин, заздравява костите. Тренирайте по 30 минути през ден, за да може тялото да се възстановява и да не се претоварва. Желателно е тренировките да са сутрин, защото тогава най-бързо се топят мазнините.

Бягане

За разлика от спортното ходене тук стъпалата са подложени на по-мощно натоварване. При всяка крачка възглавничката на ходилото поема изцяло теглото на тялото, засегнати са и коленните стави. Ето защо джогингът не е подходящ за начинаещи и по-възрастни любители на спорта. Тренировките са полезни за сърцето, оформят бедрата и задните части.

Добави описание

Бягането се отразява добре и на ума, защото стимулира растежа на нови клетки в мозъка. Умереното темпо на тренировката помага за по-лесното рециклиране на умрелите клетки и така подобрява паметта. Ако имате възможност, бягайте на мека почва - така щадите ходилата си. Добре е да се практикува максимум до три пъти в седмицата. За един час джогинг се изгарят 600 калории. 

Вижте също:

Бягането в парка - източник на добро здраве и добра форма

Защо и как да бягаме правилно

Фитнес

Във фитнес-залата се учите на сила и издръжливост, докато сте под ръководството на опитен и обучен инструктор. За тренировката не се изисква скъпа екипировка, няма и особен риск от наранявания, стига да не прекалявате с натоварването. Като разход на енергия фитнесът се развнява на бягането, но прави тялото по-мощно, като стяга ръцете, гърдите, корема и други проблемни области.

Вижте също:

Фитнес по дамски

Фитнес по мускулни групи

Тренировките е добре да се провеждат до два пъти седмично за не повече от 60 минути, като се съобразявате с физическата си кондиция. Никога не пропускайте загрявка, тъй като тя е вашият щит от травми. След изтощителна серия в залата е препоръчително да си сложите студен душ, за да върнете ритъма на тялото в норма.

Добави описание

Плуване

Идеалният спорт. Полезен е както за хора с наднормено тегло, така и за такива с перфектна фигура. Плуването подобрява стойката, отразява се и добре на кожата, като я прави гладка, опъната и еластична. С плуване се горят най-много калории - до 600 на едночасова тренировка, но е препоръчително да не надвишавате 40 минути в басейна.

Различните стилове изпълняват и различни функции. Така например, докато плувате крол, стягате коремните мускули, мускулите на ръцете и изгаряте около 550 калории (колкото има в един шоколад). Но ако заложите на бруст, тогава наблягате на бедрата и на дихателната система.

Вижте също: Аква зумба - танц във водата

Единственият недостатък на този спорт е, че стимулира апетита. Не влизайте в басейна с пълен стомах, но не ходете и гладни на тренировка. Препоръчително е да сте хапнали по-лека храна като зеленчуци, риба или млечни продукти.

Добави описание

Йога

Практикуването на йога е за тези, които искат да направят крачка към себепознаването. Едновременно се отпускат мускули и съзнание, докато се учите на равномерно и правилно дишане. Йогата е спорт за хора с нормално тегло, които не целят отслабване. Можете да тренирате както в специализирани центрове, така и вкъщи.

Йогата е подходяща и за бременните, тъй като помага за по-лесното преодоляване на болките при раждане и развива дихателни техники. Задължително условие обаче е предварителна консултация с личния лекар и присъствието на инструктор по време на тренировката.

Вижте също:

Йогалатес - йога и пилатес в перфектна комбинация

Йога за бременни

Адреналинни спортове

Ако сте от любителите на адреналина, то тогава за вас са подходящи спортове като сърф, планинско колоездене и спортно катерене. Те ще тонизират и заздравят тялото ви, благодарение на високата физическа натовареност, на която ще го подложите. В същото време по-екстремните спортове са един забавен начин да се оттървете от грижите, но ако сте начинаещ, потърсете първо помощта на някой по-опитен.

Вижте също:

Маунтингбординг - екстремно забавление

Парапланеризъм - параглайдинг

24.09.2013/ Христина Спасова

6 коментарaДобави коментар »

Hristo93

От Hristo9328.03.2017, 12:12 ч.

Чудесна статия ! Благодаря ви за споделянето. За мен определено е Футбола ! Ако търсите подарък за себе си, приятел или роднина тук предлагаме страхотно разнообразие от футболни фен артикули.

Виж всички коментари за "Кой е перфектният спорт за вас?".

Още от "Спорт"

Каране на ролери – перфектно кардио

Каране на ролери – перфектно кардио

Каране на ролери – едва ли сте очаквали, че това е перфектна кардио тренировка. Но е така. С каране на ролери се изгарят калории, топят се мазнини и се натоварват предимно мускулите на краката, седалището и корема.

Полет с балон – въздушна разходка

Полет с балон – въздушна разходка

Полетът с балон е едно от най-атрактивните екстремни приключения, на което се отдават все повече хора по света и у нас. Разходката във въздуха вдига адреналина и зарежда с положителни емоции за години напред.

Рафтинг приключение

Рафтинг приключение

Рафтинг е екстремен спорт, който може да се превърне в незабравимо приключение за любителите на силни усещания. Пролетта е идеален сезон за рафтинг, защото реките са пълноводни и буйни. Рафтинг вдига адреналина на макс.