Отслабване и тренировка според фигурата

0 коментара0/5

Как е правилно да се храните и тренирате според своята фигура, ако искате да отслабнете? Научете повече за отслабването и тренировките според фигурата и намерете

Отслабване и тренировка според фигурата
 © iStock

Най-общо фигурата на хората може да бъде категоризирана в три типа – ектоморф, мезоморф и ендоморф. Разбира се, има голямо разнообразие от форми и размери дори в рамките на тези категории.

Всеки от тези три типа телесни фигури има своите специфики и ако човек иска да отслабне, той трябва да изходи именно от характеристиките на своето тяло. Жените притежават повече мазнини, отколкото мъжете. За оптимално здраве и нормални килограми диапазонът на мазнини в тялото при дамите трябва да бъде от 14 до 30%. При мъжете – от 6 до 25%. Както знаем, натрупването на повече мазнини допринася за надебеляването.

Добави описание

За да разберете как трябва да отслабнете и да тренирате според вашата фигура, първо идентифицирайте към кой от трите типа спадате:

Ектоморф

Хората, спадащи в групата на ектоморфите, имат дълги крайници и не са особено мускулести. Те могат да бъдат слаби, но понякога с мазнини, което означава ниско или нормално тегло, но висока телесна маса.

Ектоморфът е фигурата, която е най-устойчива по отношение на наддаване на тегло, тъй като ектоморфите имат бърз метаболизъм. Хората от тази група са склонни да преяждат, без това да се отразява много (или изобщо) върху теглото им. Мазнините в тялото на ектоморфите не са забележими, мускулите също. По принцип хората с тази фигура генетично са ограничени от натрупване на голяма мускулна маса. Когато тренират, ектоморфите трябва да се съсредоточат върху упражнения за сила.

Познавате ли тялото си? >>>

За да намалят мазнините от тялото си пък, хората с този вид тяло, трябва да консумират качествени мазнини, качествени въглехидрати и умерено количество протеин. Най-добре е ектоморфите да се хранят по четири пъти на ден.

Мезоморф

Хората, спадащи към тази група, лесно натрупват мускулна маса и обикновено тялото им е пропорционално.

Мезоморфите лесно могат да наддават килограми и да отслабват. Тялото на жените с фигура мезоморф е силно и атлетично. За тези хора са подходящи по-натоварващите спортове, които съчетават сила и скорост. Ако спадате към групата на мезоморфите – опитайте интервалните тренировки с висока интензивност. Може да добавите и пилатес или йога.

Отслабване с йога – възможно ли е? >>>

По отношение на храненето мезоморфите трябва да наблягат на храни, богати на качествени мазнини, умерени добри въглехидрати и по-малко протеин.

Ендоморф

Хората, спадащи към тази категория, като цяло са по-закръглени и са склонни да съхраняват мазнини по-лесно.

Ендоморфите са хората, които най-често имат желание да отслабнат. Обикновено те по рождение имат по-изявени извивки, заради които постоянно внимават с какво се хранят и дали са достатъчно активни физически, за да не качат допълнителни килограми.

Хората с фугира ендоморф имат метаболизъм, който „не прощава”. Все пак това не означава, че е задължително те да бъдат с наднормено тегло или да страдат от затлъстяване. На първо място ендоморфите трябва да осъзнаят, че са родени с този тип фигура. За да не се налага да бъдат в постоянна битка с килограмите, те трябва да превърнат тренировката в навик. Когато метаболизмът е в застой, човек трябва да яде правилните храни, които да го забързат. Препоръчителните тренировки за ендоморфите са високо интензивните упражнения, както и тренировките с тежести с умерена издръжливост.

По отношение на храната – човек с фигура ендоморф трябва да приема качествени мазнини и протеини, и да ограничи приема на въглехидрати.

29.12.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Отслабване и тренировка според фигурата".

Още от "Спорт"

А сноуборд карате ли?

А сноуборд карате ли?

По всичко личи, че тази зима сняг по планините ще има. Или казано с други думи: условията за практикуване на зимни спортове са налице. Ако по една или друга причина не ви се карат ски, грабвайте сноуборда. Забавленията предстоят.

Моята първа езда

Моята първа езда

Ездата. Основен лайтмотив в мъжките фантазии. Поле за изява на женските желания. За моята първа езда или какво се случва, когато яхнеш коня за сефте? Не, не следва разказ за секс подвизи, а за класическа конна езда.

Флайборд - за любителите на екстремното

Флайборд - за любителите на екстремното

Флайбордът е новата екстремна мания по плажовете, която ви гарантира незабравимо преживяване дори да не се печете на плажа. Научете повече за флайборда.