Каране на ролери – перфектно кардио

7 коментара2/5

Каране на ролери – едва ли сте очаквали, че това е перфектна кардио тренировка. Но е така. С каране на ролери се изгарят калории, топят се мазнини и се натоварват предимно мускулите на краката, седалището и корема.


каране на ролери - перфектно кардио

За много хора карането на ролери е занимание за деца и тийнейджъри, което не е подходящо за възрастни. Да, предимно младежите карат ролери, но това не означава, че и “големите” не могат да го правят. Истината е, че с усъвършенстването на уменията за каране на ролери, тръпката расте, т.е. натрупаният опит с възрастта е предимство, а не пречка за ролеристите. Освен това дори да не сте се научили да карате ролери като малки, може да го направите и като пораснали. Достатъчно е да овладеете основните тънкости и да се научите да падате безопасно.

Ако нямате предразсъдъци по отношение на карането на ролери и искате да се научите, първо се запознайте с теоретичната част:

Какви видове ролери има?
  • каране на ролери - перфектно кардиоFitness ролери (inline skates) – обикновено имат по 3, 4 или 5 меки колела, подредени в линия, алуминиева шина и често спирачка на петата на лявата или дясната кънка. Фитнес ролерите може да се карат от всеки, независимо от пола и възрастта, на гладък асфалт.
  • Aggressive ролери (в България и в някои други страни се наричат още блейдове. Името им “blade” идва от фирмата “Rollerblade”, която налага този тип кънки на пазара.) - Този тип ролери са с пластмасова основа, малки и твърди колела. Използват се за екстремно каране, пързаляне по тръби и ръбове, скокове.
  • Freestyle ролери (наричат се още freeskate, freeride, freeroller, slalom, urban) – с алуминиева шина и по-твърди колела. За свободен стил каране, каране в градска среда и изпълняване на сложни трикове.
  • Speed ролери – с алуминиева основа и твърди колела. За спускане по стръмни склонове.
  • Cross ролери – с гумени колела. За каране в пресечена местност.
Как да изберем ролери?

За качествени ролери ще трябва да отделите над 150 лв, по-евтините са доста ограничаващи откъм стил на каране. Ролерите със силиконови колела се движат по-плавно. По-скъпите модели имат възможност за вариране в номерата (2-3 номера), за да може подрастващите да ги носят по-дълго. Видът на чорапа също е важен – пластмасовите чорапи са от две части и могат да променят номера си, а текстилните чорапи могат да се перат.

Добрите модели ролери имат ресор, който омекотява постоянното вибриране от неравностите на пътя. Не е вярно, че ролерите трябва да са с един номер по-големи от номера на обувките. Може да са ви удобни 1-2 номера по-малки или по-големи. Затова не се блазнете от идеята да поръчате ролери по интернет, а по-добре ги пробвайте в специализираните магазини. Новите модели ролери са само с връзки, с връзки и една закопчалка, с една закопчалка, с две, три или повече закопчалки, с връзки и закопчалки. Ролерите със закопчалки са по-практични, но по-скъпи.

Защитна екипировка за каране на ролери


каране на ролери - перфектно кардиоАко искате да постигнете нещо повече от каране на ролери в кръгче с придържане за парапети, ще ви трябва защитна екипировка, за която ще трябва да си приготвите още 100-200 лева. Тя включва наколенки, налакътници, накитници, каска, кори (поставят се на пищялите) и crash pad-ове (поставят се в горната част на бедрата).   

Каране на ролери – първи урок за начинаещи

Първо трябва да преодолеете страха си, да свикнете да стоите изправени, да се научите да балансирате и едва след това да започнете да карате. Карането на ролери започва в приклекнала позиция и леко наведено напред тяло. В началото трябва да потренирате намаляване на скоростта и спиране. И все пак най-важното правило в карането на ролери е да се научите да падате безопасно.  

Съвети за безопасно падане с ролери
  • Задължително носете защитна екипировка, за да избегнете тежки наранявания по време на падане.
  • Ако усетите, че не може да предотвратите падането, стремете се да паднете на нещо меко, а не на асфалта.
  • Първо паднете върху наколенките, след това на накитниците, без да стягате ръцете при удара.
  • Падайте напред, не назад! В краен случай паднете на налакътниците и накитниците на някой от хълбоците, като пазите гърба, бедрената кост и опашката.
Лимбо скейтинг – новата мода в карането на ролери

В Индия карането на ролери в безопасна среда вече е демоде и запалените ролеристи се забавляват с лимбо скейтинг. При него се кара в шпагат под корпуса на автомобили – доста атрактивно, но и безкрайно трудно за изпълнение. Необходими са професионални умения на гимнастик, така, че не се изкушавайте да опитате!

каране на ролери - перфектно кардио

Карането на ролери е чудесна кардио тренировка. Изгарят се калории, топят се мазнини, дори се бори успешно с целулита. Натоварва предимно мускулите на прасците, бедрата, седалището и корема.

В България големият проблем с карането на ролери е същият като този с карането на колело и скейтборд -  липса на специални алеи. Но лошите условия само мотивират любителите на този забавен спорт.

01.07.2010/Биляна Божилова

7 коментарaДобави коментар »

Ileen

От Ileen05.07.2010, 12:57 ч.

Има класове, които за 1-2 дена ще научат всеки човек как да кара. Вземи няколко приятелки, запишете се на този курс (въпреки, че ти можеш- може да те научат на някой друг трик) и след това карайте заедно. Аз така запалих...

Виж всички коментари за "Каране на ролери – перфектно кардио".

Още от "Спорт"

Каране на колело за супер форма

Каране на колело за супер форма

Каране на колело за добра физическа форма, тонус и енергия. С каране на колело мускулите и ставите запазват силата и здравината си по-дълго.

3 ефективни усукващи упражнения за корем

3 ефективни усукващи упражнения за корем

Ако искате да премахнете мазнините от корема си, както и да стегнете тази част от своето тяло, заложете на усукващите упражнения за корем. Вижте 3 ефективни усукващи упражнения за корем.

Как да се отървем от „любовните дръжки“?

Как да се отървем от „любовните дръжки“?

„Любовни дръжки“ или „паласки“, независимо как наричаме коремните мазнини, те са еднакво вредни за здравето. Научно доказано е, че натрупването на мазнини около корема е пряко свързано със складирането на висцерални (скрити) мазнини в организма. Как да се отървем от „любовните дръжки“?