Каране на ролери – перфектно кардио

7 коментара2/5

Каране на ролери – едва ли сте очаквали, че това е перфектна кардио тренировка. Но е така. С каране на ролери се изгарят калории, топят се мазнини и се натоварват предимно мускулите на краката, седалището и корема.


каране на ролери - перфектно кардио

За много хора карането на ролери е занимание за деца и тийнейджъри, което не е подходящо за възрастни. Да, предимно младежите карат ролери, но това не означава, че и “големите” не могат да го правят. Истината е, че с усъвършенстването на уменията за каране на ролери, тръпката расте, т.е. натрупаният опит с възрастта е предимство, а не пречка за ролеристите. Освен това дори да не сте се научили да карате ролери като малки, може да го направите и като пораснали. Достатъчно е да овладеете основните тънкости и да се научите да падате безопасно.

Ако нямате предразсъдъци по отношение на карането на ролери и искате да се научите, първо се запознайте с теоретичната част:

Какви видове ролери има?
  • каране на ролери - перфектно кардиоFitness ролери (inline skates) – обикновено имат по 3, 4 или 5 меки колела, подредени в линия, алуминиева шина и често спирачка на петата на лявата или дясната кънка. Фитнес ролерите може да се карат от всеки, независимо от пола и възрастта, на гладък асфалт.
  • Aggressive ролери (в България и в някои други страни се наричат още блейдове. Името им “blade” идва от фирмата “Rollerblade”, която налага този тип кънки на пазара.) - Този тип ролери са с пластмасова основа, малки и твърди колела. Използват се за екстремно каране, пързаляне по тръби и ръбове, скокове.
  • Freestyle ролери (наричат се още freeskate, freeride, freeroller, slalom, urban) – с алуминиева шина и по-твърди колела. За свободен стил каране, каране в градска среда и изпълняване на сложни трикове.
  • Speed ролери – с алуминиева основа и твърди колела. За спускане по стръмни склонове.
  • Cross ролери – с гумени колела. За каране в пресечена местност.
Как да изберем ролери?

За качествени ролери ще трябва да отделите над 150 лв, по-евтините са доста ограничаващи откъм стил на каране. Ролерите със силиконови колела се движат по-плавно. По-скъпите модели имат възможност за вариране в номерата (2-3 номера), за да може подрастващите да ги носят по-дълго. Видът на чорапа също е важен – пластмасовите чорапи са от две части и могат да променят номера си, а текстилните чорапи могат да се перат.

Добрите модели ролери имат ресор, който омекотява постоянното вибриране от неравностите на пътя. Не е вярно, че ролерите трябва да са с един номер по-големи от номера на обувките. Може да са ви удобни 1-2 номера по-малки или по-големи. Затова не се блазнете от идеята да поръчате ролери по интернет, а по-добре ги пробвайте в специализираните магазини. Новите модели ролери са само с връзки, с връзки и една закопчалка, с една закопчалка, с две, три или повече закопчалки, с връзки и закопчалки. Ролерите със закопчалки са по-практични, но по-скъпи.

Защитна екипировка за каране на ролери


каране на ролери - перфектно кардиоАко искате да постигнете нещо повече от каране на ролери в кръгче с придържане за парапети, ще ви трябва защитна екипировка, за която ще трябва да си приготвите още 100-200 лева. Тя включва наколенки, налакътници, накитници, каска, кори (поставят се на пищялите) и crash pad-ове (поставят се в горната част на бедрата).   

Каране на ролери – първи урок за начинаещи

Първо трябва да преодолеете страха си, да свикнете да стоите изправени, да се научите да балансирате и едва след това да започнете да карате. Карането на ролери започва в приклекнала позиция и леко наведено напред тяло. В началото трябва да потренирате намаляване на скоростта и спиране. И все пак най-важното правило в карането на ролери е да се научите да падате безопасно.  

Съвети за безопасно падане с ролери
  • Задължително носете защитна екипировка, за да избегнете тежки наранявания по време на падане.
  • Ако усетите, че не може да предотвратите падането, стремете се да паднете на нещо меко, а не на асфалта.
  • Първо паднете върху наколенките, след това на накитниците, без да стягате ръцете при удара.
  • Падайте напред, не назад! В краен случай паднете на налакътниците и накитниците на някой от хълбоците, като пазите гърба, бедрената кост и опашката.
Лимбо скейтинг – новата мода в карането на ролери

В Индия карането на ролери в безопасна среда вече е демоде и запалените ролеристи се забавляват с лимбо скейтинг. При него се кара в шпагат под корпуса на автомобили – доста атрактивно, но и безкрайно трудно за изпълнение. Необходими са професионални умения на гимнастик, така, че не се изкушавайте да опитате!

каране на ролери - перфектно кардио

Карането на ролери е чудесна кардио тренировка. Изгарят се калории, топят се мазнини, дори се бори успешно с целулита. Натоварва предимно мускулите на прасците, бедрата, седалището и корема.

В България големият проблем с карането на ролери е същият като този с карането на колело и скейтборд -  липса на специални алеи. Но лошите условия само мотивират любителите на този забавен спорт.

01.07.2010/Биляна Божилова

7 коментарaДобави коментар »

Ileen

От Ileen05.07.2010, 12:57 ч.

Има класове, които за 1-2 дена ще научат всеки човек как да кара. Вземи няколко приятелки, запишете се на този курс (въпреки, че ти можеш- може да те научат на някой друг трик) и след това карайте заедно. Аз така запалих...

Виж всички коментари за "Каране на ролери – перфектно кардио".

Още от "Спорт"

Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?

Сподели и спечели: С каква мазнина готвите?

Начинът, по който приготвяте храната, я прави здравословна или вредна. Особено важно при приготвянето на храна е с каква мазнина я готвим. Олио? Зехтин? Или друго масло? Споделете с каква мазнина готвите и може да спечелите книга.

Как да спортуваме правилно?

Как да спортуваме правилно?

След като вече сме взели правилното решение, а именно: да започнем да спортуваме, остава да изясним подробностите. В спорта всяка грешка се наказва. Затова са нужни самоконтрол и самодисциплина!

Кайтсърфинг (кайтбординг) – с хвърчило по водата

Кайтсърфинг (кайтбординг) – с хвърчило по водата

Кайтсърфинг или кайтбординг е екстремен воден спорт, който се практикува с кайт сърф или кайт борд. Използва дъска с или без автомати, комбинирана със силата на голямо управляемо хвърчило (крило), което се тегли през водата.