Полет с балон – въздушна разходка

0 коментара5/5

Полетът с балон е едно от най-атрактивните екстремни приключения, на което се отдават все повече хора по света и у нас. Разходката във въздуха вдига адреналина и зарежда с положителни емоции за години напред.


полет с балон

История на полетите с балон
На 4 юни, 1783 г. в Annonay, Франция братята Йосиф и Жак Монголфие, собственици на хартиена фабрика, изпращат във въздуха безпилотен балон с горещ въздух. Балонът се издигнал във въздуха на около 2000 метра височина. Монголфие наблюдавали, че въздухът в хартиени торби, поставени над огън, се разширява и ги издига. Предположили, че ако уловят газта вътре в затворен лек плик, този контейнер или торбичка ще се издигат от земята, като на практика преоткриват теорията на плавателност, която Архимед открива през ІІ век пр.н.е.

полет с балонСлед този успех братята отиват в Париж и построяват друг, по-голям балон. На 19 септември, 1783 г., във Версай, Монголфие изпращат първите пътници в кошница, окачена към балон с горещ въздух - овца, петел и патица. Полетът, който продължил 8 минути, се провежда пред очите на Луи XVI и Мария-Антоанета, пред френски съд и тълпа от около 130 хиляди души.Балонът лети 3.2 км преди да се върне с пътниците си безопасно на земята. На 15 октомври 1783 г братята конструират балон с горещ въздух за първите пътници хора. Полетът продължава 4 минути.

Полетът с балон е утвърден, но било установено, че след охлаждане на въздуха в балона, той се приземява, а при постоянно затопляне с огън, може да се възпламени. Затова Жак Александър Сезар Чарлз, член на Френската академия на науките, успешно изпробва нов тип балон, в който водородът заменя въздуха в балон от коприна, така че водородът да не може лесно да мине през нея. На 27 август, 1783, Чарлз стартира първият балон с водороден газ в Париж. За разлика от балона на Монголфие, този балон е затворен, за да задържа водорода.

Полет с балон – приключение във въздуха
Най-важното при полета с балон е да има добра площадка за излитане и опитен пилот. Теренът трябва да е без препятствия, да няма планини и възвишения ,за да може да излети и да не "крушира". Балонът първо се изпълва с въздух и се подгрява, докато куполът се издигне. Ако полетът е на над 3000-4000 м, пътниците задължително са с парашути. Дирижабълът се управлява само нагоре и надолу, теченията вършат останалото.

полет с балон

От балона сградите се виждат като кутийки, а целият пейзаж прилича на пъзел. Кацането не се знае къде ще се случи и всъщност това е най-голямото приключение. Пилотите поддържат gps или мобилна връзка или с наземния екип и съобщават къде са кацнали. След като получат координатите им, отиват да ги приберат с кола. Времето за полет зависи и от газта, с която екипажът е излетял. От балон може да се направи и привързан полет - скок с бънджи от коша.

полет с балон

В България най-често се излита от поляни край Божурище, Варна, Шумен, Казанлък и Монтана. Полетът с балон струва около 300 лв. на човек, хубавото е, че цели семейства могат да летят заедно.

21.06.2012/Биляна Божилова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Полет с балон – въздушна разходка".

Още от "Спорт"

Тичането – 10 причини защо си струва

Тичането – 10 причини защо си струва

Физическата активност е изключително важна за здравето и добрата форма на тялото. Тичането, една от нейните форми, пък е чудесен начин да се сдобиете с фигурата, която искате. Защо още си струва да започнете да тичате?

За ходенето пак и отново

За ходенето пак и отново

Ходенето е най-естествената форма на движение, а бързото ходене - идеалното упражнение на открито.

Скачане на батут

Скачане на батут

Скачането на батут е един прекрасен начин не само за разтоварване и забавление, но и за стягане на тялото.