Разходка като тренировка

0 коментара0/5

Как се отразява редовната разходка върху физиката на човек? Може ли разходката да бъде перфектната тренировка за вас? Кои части от тялото се натоварват, докато вървите? Научете всичко за разходката като тренировка в следващите редове.

Разходка като тренировка
 © iStock

Ако не сте почитатели на фитнес посещенията и потенето в залата, вероятно разходката е най-подходящият вид тренировка за вас. Хубавото при разходките е, че може да ги правите почти навсякъде, нямате нужда от предварителна подготовка и разбира се – да вървите в парка, сред природата или на улицата няма да ви струва нищо.

4 съвета, с които да превърнете тренировката в навик >>>

Има много причини, заради които си струва да ходите по-често. Сърцето ви ще стане по-здраво, кръвното ви налягане ще се понижи, а костите ще станат по-силни. Разходката също така намалява стреса, подпомага добрия сън и дава енергия.

Разхождайте се с бързо темпо в продължение на 30 минути или повече на ден, колкото може по-често в седмицата – това може да се окаже идеалната тренировка за вас. Отдайте се на разходка сами или пък в компанията на приятел/и. Всичко, от което се нуждаете, са удобни обувки.

Изгорените калории по време на разходка зависят от няколко фактора - темпото на вървене, разстоянието и дори вашите собствени килограми.

Натоварване по време на разходка

Натоварването на тялото по време на разходка е ниско. Ето защо вие може да предизвиквате себе си, като забързвате темпото, увеличавате времето или избирате по-трудни терени.

Части на тялото, върху които разходката се отразява ползотворно:

Корем: За съжаление, разходката няма да ви помогне да изваете по-лесно областта на корема.

Ръце: Разходката не е насочена и към ръцете.

Крака: По време на разходка тренирате по-голяма част от мускулите на краката си.

Дупе и бедра: Редовната разходка ще се отрази повече от чудесно на вашето дупе и бедрата ви.

Гръб: Натоварването от разходката не се концентрира върху мускулите на гърба.

Защо тренировките ни правят щастливи? >>>

Какъв тип тренировка е разходката?

Честите разходки няма да подобрят гъвкавостта на вашето тяло, както би го направила йогата. Разходката обаче е чудесна кардио тренировка, чийто интензитет може да увеличавате с по-бързо темпо, по-дълги разстояния и по-трудни терени (например в планината). Ако сте постоянни и се разхождате често, ще се радвате и на по-силни и издръжливи крака.

Какво друго трябва да знаете за разходката като тренировка?

Разходката е напълно безплатна – за разлика от повечето други спортни дейности.

Освен това тя е идеалната тренировка, с която човек може да започне като начинаещ. Хубавото при разходката е, че самите вие имате възможността да определяте натоварването и времетраенето.

Можете да се разхождате навън, когато времето го позволява и у дома, стига да имате бягаща пътека.

Не ви е необходима никаква специална техника, ако желаете да се разхождате. Единственото, от което се нуждаете, са удобни обувки. Изберете такива, които са специално направени да облекчават краката – с леко повдигане на петата.

03.11.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Разходка като тренировка".

Още от "Спорт"

Кой е подходящият за вас спорт според зодията ви - I част

Кой е подходящият за вас спорт според зодията ви - I част

Не ви ли се е случвало да се отчаете от несполучливите опити да отслабнете? Може би причините се крият в неправилно подбрания спорт, който практикувате. Изберете физическа натовареност, която да съответства на вашия темперамент.

Катерене: 5 причини, заради които си струва

Катерене: 5 причини, заради които си струва

Какви са ползите от катеренето? Колко калории може да изгорите с катерене? Научете защо си струва да опитате катерене и то час по-скоро.

Скачане на батут

Скачане на батут

Скачането на батут е един прекрасен начин не само за разтоварване и забавление, но и за стягане на тялото.